Mac Pro (2009 early) felélesztési kalandok :)

Hosszú leszek! :)

KillerZigota, azaz Csabi barátom november végén felhívott telefonon. Elmondta, hogy amennyiben Budapesten járnék, ugarjak el hozzá, mert nekem szeretne adni egy régebbi alu házas modellt. Első körben úgy tudtam, hogy egy G5-ös PowerMac. Nekem végülis mindegy volt, mert a PowerMac sorozathoz érzelmi kötődésem van :)

Elmentem a gépért, és hazahoztam. HDD értelem szerűen nem volt benne. Neki láttam kipucolni, mert ha már egyszer megpróbálom életre kelteni, hát akkor szétszedem és a lehetőségekhez mérten megpucolom. Kinyitottam az oldalát és akkor kezdtem el gyanakodni, hogy ez egy Inteles Mac Pro és dual procis.

IMG_4221

Lehet röhögni, de Intelesből egyedül az első szériából használtam egy gépet. Mélyebben pont a Mac Pro-k kibocsátáskori árai alapján nem is merültem bele a változataiba.

Aztán pucolás közben megleltem a házon a gyári számot és pár infót. Ezek alapján aztán pár jó barátom segített beazonosítani a gépet. Egy Mac Pro (2009 early) 2 x 2,26 GHz Quad-Core Intel Xeon gép került hozzám Csabától. Persze nem gyári kivitelben, hanem 12 GB Rammal. Van benne egy ATI Radeon HD 4870 512 MB videókártya. :)

Egy hétvége ráment a szétszerelésre, pucolásra és összeszerelésre. Meg kell mondanom, jól ki van találva a belseje…

Aztán dobtam bele egy 500 GB-s HDD-t, gondoltam arra jó lesz, hogy kipróbáljam, működik e.

A hajtépés ezek után következett :D Miért? Hát mert az egyedüli Apple cucc az a telóm volt. Minden gépen csak Windows volt. Durván kijött, hogy még Linux használatával is könnyebb lett volna megoldani a megfelelő installer elkészítését. Arról nem is beszélek, hogy csak úgy a netről a különféle régebbi rendszerek lemezképeit csak spec torrent oldalak tárolják (pl Brokenstones), amihez épp accountom nem volt. Az Apple Store-ban max akkor látsz régebbi rendszer telepítőlemezt, ha azt már letöltötted onnan (Win alól felejtsd el!).

A gépről származó infók alapján MacPro 4,1-es a gép, a maximum OS az El Capitan 10.11.6, ami még telepíthető rá. Nagy nehezen sikerült lerántanom egy torrentről a dmg lemezképet. Win alá szükséges egy TransMac nevű alkalmazás, ami 15 napig ingyenesen használható. Ez képes usb-re kiírni bootolható, telepíthető formában az installer lemezt. A lényeg, egyrészt elég lassan írta ki, másrészt a bootolás során kb a 4/5-öd résznél folyamatosan kihalt a bootolás és utána bedobott a képpernyőre egy “várakozni tilos” táblát a gép. Csabi mondta, hogy a Power gomb nem működik, valószínűleg kontaktos (majd, ha lesz időm, megpucolom azt is), így minden gépleállítás úgy működött, hogy a tápból kihúztam a 220-as tápkábelt (akármennyire is nem tetszik ez a drasztikus módszer). Indításkor pedig minden alkalommal a tápkábel bedugása előtt az alaplapon meg kellett nyomnom a gombelem melletti kis mikrokapcsolót (amúgy jelenleg még füttyöm nincs mi az a gomb, lehet pram reset, vagy mit tudom én milyen gombocska - lásd a képen)

gomb

Majd a gombelemet is ki fogom cserélni újra.

Visszatérek az installer készítéshez. Volt a fiókomban pár USB pendrájv, így kísérleteztem, de folyamatosan keresgéltem a neten a letölthető lemezképeket. Találtam egy Lion installert, amit aztán sikerült is kiírnom úgy a pendrájvra, hogy a gép indítását követően nyomva tartott ALT gombot nyomva tartva (PC-s klavi) bebootolt és sikerült is feltelepíteni a gépre.

Lion_install

Lion_install_2

Gyorsan beállítottam az alap dolgokat. Aztán az App Store-ből letöltöttem az El Capitan installert. Amikor lejött, nem engedtem egyből telepíteni, hanem készítettem egy installer usb-t is gyorsan belőle. Ki is próbáltam… Be is bootolt, majd miután az 500 GB-s HDD-t letisztítottam és elindítottam a telepítést, a telepítő az elindulást követően megállt egy olyan hibaüzenettel, hogy “Ez esetleg nem egy ellenőrzött telepítő lemez!” és leállt a telepítés. Csak kicsit téptem a hajamat :D

Vissza Lion installer, ismét telepítés, Apple Store-ból a biztonság kedvéért az El Capitan installer letölt. Majd Googleval megtúrva a netet a hibaüzenetre, kiderült, hogy mi a probléma. Az El Capitan gyári installer megnézi a gépben szereplő aktuális dátumot. Be van állítva benne egy dátum határérték. Ha annál nagyobb a dátum, ezt a hibaüzenetet dobja. A kikerülése úgy lehetséges, hogy amikor bebootol az installer, akkor ahol a Disk Utility is kiválasztható, ott a felsó menüben a Tools csoportból ki kell választani a Terminalt és a date utasítással vissza kell állítani a gép aktuális dátumát mondjuk 2016. május 26-ra :) Amint ezt elvégeztem, az installer szépen felugrott a gépre!

El_Capitan_install_1

Beállítottam a rendszert, elkezdtem felrakni rá az általam használt alkalmazásokat és szépen pörög a gép.

30

37

16

Csak azért vettem a fáradtságot és írtam le ezt a kis történetet, mert a tanulság, ha csak Windows van a közeledben, nem egyszerű egy totál üres HDD-vel rendelkező Apple gépet életre kelteni, ha nincs nálad semmilyen installer. Tehát mindig készítsetek installert és legyen biztonsági mentésetek is. Nekem azért nem volt, mert a Hacklimat már régen megszüntettem. Installer DVD-m volt ugyan, de már optikai meghajtóm nincs :)

Ráadásul, hiába van installered, ha épp egy olyan trükk miatt, ami pl az El Capitan telepítőjébe van írva, megáll a rendszer telepítése és nem tudod miért. A lényeg, ha nincs hardver hiba, tuti mindig van megoldás! :)

Így utólag is köszönöm mindenkinek, aki segített ötletekkel, hivatkozásokkal, vagy csak azzal, hogy közben tudtunk eszmét cserélni és addig sem a hajamat téptem. :D :D :D

11 Likes

Az furcsa, hogy a manapság letölthető ElCap installer is “dátumos”! (Vagy ez nem a lejárt tanusítvány miatt “dátumos”?)

Hát hivatalosan az App Store-ból lett letöltve és úgy látszik ez a gond. Erre a videóra leltem és így tudtam áthidalni a problémát:

A megoldás

1 Like

Előtte is át lehet állítani, majd megszabadítani a nettől.

Persze, de gondold el, amikor csak Win van a környezetedben és már az gondot okoz, hogy leszedj egy használható installert, nagy nehezen kiküzdöd pendrájvra és telepítenél egy full szűz gépre, amibe beraktál egy HDD-t, és az installer bootolás közben eldobja magát. Aztán amikor kiderül, hogy mindez egy ilyen fa**ság miatt… Na akkor meg Apple csuklik rendesen.

Valóban, ezt kihagytam. (De már Lion alatt, ha az ember tudja = vagyis az Apple nem cserélte le a régi telepítőket, csukoljanak csak!)

Szép munka. Grat a géphez. De itt még ne állj meg. Valahogy firmware frissítéssel 5.1-es géppé lehet tenni. Legalábbis annak fog látszani. És akkor mehet rá szerintem High Sierra is. Azért az ilyen gépeket (4.1, dual proci) szerintem még mindig 150 ezer körül adják-veszik. Valaki nem akar nekem ajándékozni egy ilyet :)

1 Like

Fúúú nagyon irigyellek most, ilyen masina kellene most nekem is a komolyabb melókhoz és progikhoz.
Na sebaj az éven csak összehozok én is egyet persze nem ingyen az tuti-) . Addig is itt az 5,1 fw update mit hogy kell:
4,1 to 5,1
Az íbéjen pedig a cat stationnél mindig vannak hardveres kitek is fizikai turbóra itt ni.

1 Like

Fecka, amikor átvettem, akkor nem tudtam milyen gép, mert Mac Pro-ból én csak az első szériával dolgoztam. Most már adott és tudom milyen. Igazából teljesen jó, max egy kicsit erősebb videókártyát tennék bele és NVidiát. Persze a Mac-es kártyák horror árban vannak. Olvastam pár oldalon, hogy vannak sima PC-s kártyák, amik elmennek, max nincs boot képernyő, meg lehet flashelni is. Ennyire azonban nem ástam bele magamat a dologba. A videókártya nem játékra kell, nem szoktam játszani a gépen.

Na engem is elkapott a gépszíj, licitálok is kettőre, sajna most még nálam is szűkös a keret, de hátha…
Beleástam magam újra a macprokba és ezekre jutottam (újra-), annyi hogy most már a metal is bekavar:

 • usb3 - pipa, van megoldás, működik, kb 8000 huf a kártya, ők azok.
 • Videó karik - pipa, ez picit hosszú lesz: az új probléma a metal , én bírom a metált van 800 db cédém, pólóim, most épp féligmeddig hosszú hajam, de ezaz apple féle nem kóser. Leszűkült a metalt is kezelő karik száma, az apple hivatalos tájokztatása ez: ami tuti:
 • MSI Gaming Radeon RX 560 128-bit 4GB GDRR5 - még van, lehet kapni, nem sokáig alza 43ezer huf használtan 36
 • SAPPHIRE Radeon PULSE RX 580 8GB GDDR5 - van kb 80ezer huf ± használtan kb 70
  a többi mac edition kártyákat teljesen felesleges nézegetni.
  Most jön a legszebb, idézem “might also be” vagyis lehet hogy megy lehet nem franc se tudja -ők sem:
 • AMD Radeon RX 560
 • AMD Radeon RX 570
 • AMD Radeon RX 580
 • AMD Radeon Pro WX 7100
 • AMD Radeon RX Vega 56
 • AMD Radeon RX Vega 64
 • AMD Radeon Pro WX 9100
 • AMD Radeon Frontier Edition
  Nos a net szerint sem tudja senki, egy angol cég oldalán (akik mac prókra álltak rá) olvastam hogy az msi és sapphire a tuti, persze boot efi megy a levesbe itt is, de az nvidia karikat nem ajánlják, mert a metál így úgy amúgy, és az nvidia jószándékból csinál drájvereket osx alá…ki tudja meddig (a sztorit gondolom tudjátok miért is van ez). Most ez a helyzet, remélem a jövőben több metalos kártya lesz.
 • sata2 - szopóroller de pipa is: pöppet szűk az átvitel egy ssd-hez. Gyorsabb lesz, a számokat ismeritek, de nem fogja kihasználni az ssd-ét maximálisan. Megoldás: pci-e ssd kártya 5800huf és m.2 ssd és gondolom hűtőbordácska 1500 huf.
  Nos ennyike, össze lehet adni hogy mennyit kell még költeni a masinára, legalábbis nekem hogy normálisan tudjak vele dolgozni. És ha most türelmes jedi lennék akkor kivárnám az idén beeső új gépet, mert biztos hogy qrva drága lesz és borítani fogja a használt árakat ki tudja merre, és lehet hogy az 5,1 támogatása (pl osx) megy a murvaörlőbe. Metálban nem de efi szinten bekavarhatnak.
  písz

Mire használod? Kell-e a “bivalyerős” videokártya? Tudok ajánlani valakit, aki flash-el.
PCI-e rendben, de Samsung SM951 AHCI kell bele. Vagy SATA3 PCI-e kártya, amire 2 SSD-t lehet kötni (striped RAID-ben), vagy OWC Accelsior.

1 Like

Sajna kell a min. 4gb videókari, vágás, fényelés, track, kompozitálás, cash-es progik…
Nekem ssd csak osx-re kell, jó nekem a crucial is.
Ezaz owc viszont teccik.
Ez a flesselés pontosan mit takar?
Köszi.

Lesz boot screened es recoveryd/telepitod is. Ha olyan a monitor, hogy lehet rajta menu nelkul fenyerot allitani (es ezt tamogatja is macen), akkor az is menni fog.

1 Like

(Nemrég Joci57 árult egy 256-os SM951-et a beszMac-en, az kellett volna).

Értem, köszi. Ezt az eBay-en úgy oldják meg hogy adnak hozzá egy gyári gyenge karit amivel lesz boot-om is ha kell.
Ez az owc jó nagyon jó, elrakom.

NVidia párti vagyok, érdekelne, milyen kártyákat lehet flashelni. A fiókomban hever egy Quadro 4000 és szomorkodik 🙂

Az FW updatet még nem csináltam meg, mert a Power gombom (remélhetően csak kontaktos), csak világít, de se be, se kikapcsolni nem tudom a gépet vele. Most jelenleg, ha lekapcsolom a gépet, csak úgy tudom bekapcsolni, hogy a 220-as tápkábelt kihúzom, az alaplapon a gombelem mellett megnyomom a kis mikrokapcsolót és ezután csatlakoztatom a 220-as kábelt. Nem hiszem, hogy ez FW updatenél jó lenne 🙂

A Quadro 4000 az abbol a szempontbol problemas, hogy azzal sem lesz Metalod. Normalisan, mukodo Metal tamogatashoz Kepler vagy ujabb GPU kell, igy ha olcson akarod meguszni, akkor szerzel hasznaltan valamilyen flashelheto, keplert tartalmazo nVidia GeForce 630-ast (van Fermi alapu 630 is) es flasheles utan (meg ugye 5,1-re flasheles utan) vigan telepited a Mojavet es hasznalod a masinat.

Igazából nekem annyira kellene a videó kártya, hogy a jelenlegi rendszerben legyen egy erősebb kártya. Mojave meg metal nem kell, nincs rá szükségem (egyenlőre). Amihez nekem kell, az Blender, meg kicsi videózás

Ha fogod a kartyat es berakod (ha nincs tapcsatlakozod, szerzel), akkor mindenfele flasheles nelkul mennie kellene (de igy ugye nem lesz bootkepernyo). Esetlegesen az nVidia Web Driver telepitese szukseges lehet.

Tehát egy flashelt kártyával jobban járnék, mert akkor lenne boot képernyő és kb natívan működne?