Hosszú leszek!
KillerZigota, azaz Csabi barátom november végén felhívott telefonon. Elmondta, hogy amennyiben Budapesten járnék, ugarjak el hozzá, mert nekem szeretne adni egy régebbi alu házas modellt. Első körben úgy tudtam, hogy egy G5-ös PowerMac. Nekem végülis mindegy volt, mert a PowerMac sorozathoz érzelmi kötődésem van
Elmentem a gépért, és hazahoztam. HDD értelem szerűen nem volt benne. Neki láttam kipucolni, mert ha már egyszer megpróbálom életre kelteni, hát akkor szétszedem és a lehetőségekhez mérten megpucolom. Kinyitottam az oldalát és akkor kezdtem el gyanakodni, hogy ez egy Inteles Mac Pro és dual procis.
Lehet röhögni, de Intelesből egyedül az első szériából használtam egy gépet. Mélyebben pont a Mac Pro-k kibocsátáskori árai alapján nem is merültem bele a változataiba.
Aztán pucolás közben megleltem a házon a gyári számot és pár infót. Ezek alapján aztán pár jó barátom segített beazonosítani a gépet. Egy Mac Pro (2009 early) 2 x 2,26 GHz Quad-Core Intel Xeon gép került hozzám Csabától. Persze nem gyári kivitelben, hanem 12 GB Rammal. Van benne egy ATI Radeon HD 4870 512 MB videókártya.
Egy hétvége ráment a szétszerelésre, pucolásra és összeszerelésre. Meg kell mondanom, jól ki van találva a belseje…
Aztán dobtam bele egy 500 GB-s HDD-t, gondoltam arra jó lesz, hogy kipróbáljam, működik e.
A hajtépés ezek után következett Miért? Hát mert az egyedüli Apple cucc az a telóm volt. Minden gépen csak Windows volt. Durván kijött, hogy még Linux használatával is könnyebb lett volna megoldani a megfelelő installer elkészítését. Arról nem is beszélek, hogy csak úgy a netről a különféle régebbi rendszerek lemezképeit csak spec torrent oldalak tárolják (pl Brokenstones), amihez épp accountom nem volt. Az Apple Store-ban max akkor látsz régebbi rendszer telepítőlemezt, ha azt már letöltötted onnan (Win alól felejtsd el!).
A gépről származó infók alapján MacPro 4,1-es a gép, a maximum OS az El Capitan 10.11.6, ami még telepíthető rá. Nagy nehezen sikerült lerántanom egy torrentről a dmg lemezképet. Win alá szükséges egy TransMac nevű alkalmazás, ami 15 napig ingyenesen használható. Ez képes usb-re kiírni bootolható, telepíthető formában az installer lemezt. A lényeg, egyrészt elég lassan írta ki, másrészt a bootolás során kb a 4/5-öd résznél folyamatosan kihalt a bootolás és utána bedobott a képpernyőre egy “várakozni tilos” táblát a gép. Csabi mondta, hogy a Power gomb nem működik, valószínűleg kontaktos (majd, ha lesz időm, megpucolom azt is), így minden gépleállítás úgy működött, hogy a tápból kihúztam a 220-as tápkábelt (akármennyire is nem tetszik ez a drasztikus módszer). Indításkor pedig minden alkalommal a tápkábel bedugása előtt az alaplapon meg kellett nyomnom a gombelem melletti kis mikrokapcsolót (amúgy jelenleg még füttyöm nincs mi az a gomb, lehet pram reset, vagy mit tudom én milyen gombocska - lásd a képen)
Majd a gombelemet is ki fogom cserélni újra.
Visszatérek az installer készítéshez. Volt a fiókomban pár USB pendrájv, így kísérleteztem, de folyamatosan keresgéltem a neten a letölthető lemezképeket. Találtam egy Lion installert, amit aztán sikerült is kiírnom úgy a pendrájvra, hogy a gép indítását követően nyomva tartott ALT gombot nyomva tartva (PC-s klavi) bebootolt és sikerült is feltelepíteni a gépre.
Gyorsan beállítottam az alap dolgokat. Aztán az App Store-ből letöltöttem az El Capitan installert. Amikor lejött, nem engedtem egyből telepíteni, hanem készítettem egy installer usb-t is gyorsan belőle. Ki is próbáltam… Be is bootolt, majd miután az 500 GB-s HDD-t letisztítottam és elindítottam a telepítést, a telepítő az elindulást követően megállt egy olyan hibaüzenettel, hogy “Ez esetleg nem egy ellenőrzött telepítő lemez!” és leállt a telepítés. Csak kicsit téptem a hajamat
Vissza Lion installer, ismét telepítés, Apple Store-ból a biztonság kedvéért az El Capitan installer letölt. Majd Googleval megtúrva a netet a hibaüzenetre, kiderült, hogy mi a probléma. Az El Capitan gyári installer megnézi a gépben szereplő aktuális dátumot. Be van állítva benne egy dátum határérték. Ha annál nagyobb a dátum, ezt a hibaüzenetet dobja. A kikerülése úgy lehetséges, hogy amikor bebootol az installer, akkor ahol a Disk Utility is kiválasztható, ott a felsó menüben a Tools csoportból ki kell választani a Terminalt és a date utasítással vissza kell állítani a gép aktuális dátumát mondjuk 2016. május 26-ra Amint ezt elvégeztem, az installer szépen felugrott a gépre!
Beállítottam a rendszert, elkezdtem felrakni rá az általam használt alkalmazásokat és szépen pörög a gép.
Csak azért vettem a fáradtságot és írtam le ezt a kis történetet, mert a tanulság, ha csak Windows van a közeledben, nem egyszerű egy totál üres HDD-vel rendelkező Apple gépet életre kelteni, ha nincs nálad semmilyen installer. Tehát mindig készítsetek installert és legyen biztonsági mentésetek is. Nekem azért nem volt, mert a Hacklimat már régen megszüntettem. Installer DVD-m volt ugyan, de már optikai meghajtóm nincs
Ráadásul, hiába van installered, ha épp egy olyan trükk miatt, ami pl az El Capitan telepítőjébe van írva, megáll a rendszer telepítése és nem tudod miért. A lényeg, ha nincs hardver hiba, tuti mindig van megoldás!
Így utólag is köszönöm mindenkinek, aki segített ötletekkel, hivatkozásokkal, vagy csak azzal, hogy közben tudtunk eszmét cserélni és addig sem a hajamat téptem.