Macbook air wifi lassulása

Sziasztok!
macbook airemen irreálisan lassú a letöltési sebesség. Ha mellé rakom a háztartásban található másik macbookot, és ugyan azon a ponton a lakáson belül egymás után futtatok 1-1 speedtestet akkor az egyiken download 110 upload 40-et mér, a hibás gépen pedig 10/40-et, és olyan helyeken, ahol kevésbé erős a hálózat ez a probléma download 40mb/s upload 20 mb/s a jó gép esetén és 2 mb/s letöltés és 40 mb/s feltöltés.

Ha alt-al kattintok a wifi jelre akkor ugyan azok az adatok látszanak a két macen az átviteli sebesség is megegyezik. Teljesen értetlenül állok a probléma előtt és minden segítséget szívesen fogadok.

Előre is köszönöm a segítséget!

Milyen a wifi router? Nálam a 2.4 ghz-essel volt bénázás az airen, lecseréltem egy 5 ghz-esre (TP-link M4), azóta jó az airen is a wifi.

Én is ezt akartam kérdezni, hogy nem lehet, hogy az egyik 5GHz a másik pedig (ami rossz) 2.4 GHz hálózathoz csatlakozik? Mert ez totál megmagyarázná a jelenséget anélkül, hogy hardver hibára lehetne gyanakodni.

Sziasztok!
csak 2,4 GHZ-s net van (amúgy egy új router lett most beszerelve) egy unify acces point. És csak ez az egy 2,4es hálózat van. Amúgy arra gyanakszom, hogy valahogy szét lehet csúszva a wifi kártya mert ha nem az asztalra rakom hanem kézben tartom és van benne egy kis hajlás akkor szignifikánsan jobbak az eredmények

Ezt úgy érted, hogy a saját hálózatodon kívül a környéken nincs is más 2,4 GHz-es hálózat? Mert ha igen, akkor ténylegesen lehet akár olyan hardware hiba, amit írsz. Ugyanakkor, ha van több hálózat is, ami elég erős a környéken, akkor okozhat ilyen dolgokat. Másrészt előfordulhat, hogy egy-egy wifi kártya nem szeret egy-egy hálózati eszközt, bár általában nem szokott ilyen előfordulni az Apple házatáján. Egy kérdés még, az új router előtti korábbi routerrel is volt hasonló probléma?
Aztán próbáld meg beállítani a routert, hogy csak 20 vagy 40 MHZ legyen a “channel width”, nem tudom hogy mikor hogy nevezik, de gyakran autora van állítva és vannak olyan wifi kártyák, amik csak az egyiket szeretik. Ha több 2,4 GHz-es hálózat is van a környéken, akkor keresni kell olyat, ami kevésbé használt és fixen azt beállítani. Ha van több 2.4 GHz-es hálózat a környéken, akkor lehet nem lehet mit kezdeni a helyzettel.

Annó híresek voltak az Apple gépek a válogatósságukról. Ez változott azóta?

Én régen sem éreztem ezt.
Sőt iszonyat jó kapcsolatot tudtam összehozni anno kb 13-14 éve 802.11a-s kapcsolattal kb két km (bár tiszta rálátás, irányított antenna) egy sima Macbookkal. Bár lehet, hogy ilyen körülmények között ez is természetes. :)
Mindenestre az is lehet, hogy én nem foglalkoztam elég sok routerrel ahhoz, hogy rosszat tapasztaljak. szinte csak TPLink és Apple Airport tapasztalatom van.

Köszi a válaszokat!
Elég wifi szegény környéken élünk, nem igazán látni más hálózatot. A router fel lett konfigolva szépen minden paraméter szerint.

Az Airben szerintem nem jó a 2,4 GHz-es wifi, iPhone, iMac és MBP simán jól működött itthon, csak a 2018-as Air szarakodott. Nekem ez a tapasztalatom.