Mechanikus billentyűzetek

Tags: #<Tag:0x00007f8a32c98498> #<Tag:0x00007f8a32c9dd58>

Mechanikus billentyűzet (nem csak) Macintosh mellé. Ide jöhet minden, ami Cherry, ALPS esetleg Topre, vagy buckling spring. :)

Szia!

Mesélnél kicsit erről is-az újról is? Mi váltás oka, mit kerestél bennük?
Szóval egy átfogóbb értékelés érdekelne. Én magam nem használok külső billentyűzetet, de pár éve, mikor kellett, akkor én is elővettem egy nagyon régi, nem slim gombos valamit, mert jobb volt, mint az a műanyag hulladék amit a cégnél adtak.
Az viszont érdekel, hogy nálad mik voltak a döntő kritériumok.

Köszi :)

Je, valaki, akit erdekelnek a billentyuzetek… :D Hosszu lesz, bocsanat. :)

Sokáig használtam az Apple billencseit, és szerettem is őket, de valahogy elkezdtek érdekelni a mechanikus billentyűzetek. Macesként kézenfekvő megoldás volt a Matias, tavalyelőtt vettem egy Matias Quiet Pro-t, egyrészt a maces kiosztás miatt, másrészt azért, mert alapvetően egy halk megoldást kerestem, hogy a kollégáim ne lincseljenek meg. :D Ez az:

Az Apple billencséhez képest ég es föld, imádtam, de emellett már nagyon rossz érzés volt otthon az alu wirelesst használni, ahhoz meg nagydarab, hogy bedobjam a laptop mellé a táskámba minden nap. Aztán egy szép napon teljesen véletlenül belefutottam egy boltban a topic cimet adó CM Storm-ba. A Matiashoz képest sokkal gyorsabbak a kapcsolók, olyan érzés volt, mintha egy Ferrariba ültem volna át, ráadasul kb 15 ezerrel olcsóbb volt, mint a Matias. A numpadot szinte soha nem használom, úgyhogy nem egészen egy perces gondolkozás utan megvettem. Imádtam, hogy kompaktabb a design, hogy rettenetesen gyors, ehhez kepest a Matias, ami ugye tactile - vagyis gépeles közben van egy pont, ahol egy pillanatra megakad a kapcsoló, hogy érezd, hogy hol aktiválódott a billentyű -, szóval a Matias egy lassú, és nekem nem annyira kényelmes billentyűzetté degradálódott. Szerencsére az egyik kollégám megvette tőlem szegényt, én meg visszarohantam a boltba, és vettem mégegyet, otthonra. Buktam két usb portot, és nyertem egy csomó helyet az asztalomon. :)

Nagyon szép hónapok jöttek, aztán megláttam a weben a Pok3r-t.

https://corus-kb.com/en/27-pok3r

Először is: Fehér. :D (Van szürke is.) Másodszor, a nyilak eléréséhez nem kell kinyúlni sehová. Hihetetlenül kompakt, mindent nagyon kényelmesen el lehet érni. Én minden IDE-ben VIM plugint használok, itt nagyon közel van az Esc. Szóval szerelem volt első látásra. Sokáig plátói, mert drága, de aztán karácsonyra kaptunk Amazon kupont a cégtől, úgyhogy az egészet elköltöttem két példányra. A kapcsolókon agyaltam egy darabig, mert a Red-ek ugye nagyon gyorsak, de az egyenes út miatt nehéz bottoming out nélkül használni őket. A Blue meg a Green kiesett a kattogás miatt, Redem volt, a Black ugyanaz, mint a Red, csak erősebben kell megnyomni. A Brownt próbáltam, nem tetszett, a Clear kapcsolókrol meg egész jókat olvastam, úgyhogy végül is arra esett a választás.

Tökéletes. PBT keycap-ek vannak hozzá, ami egy másfajta műanyag, mint az általánosan használt ABS. Kellemesebb a tapintása, matt, nem fényesedik. A Clear kapcsolók nagyon bejöttek, először azt hittem, hogy fárasztóbb lesz őket használni, de nem. Tanulok gépelni, a Red-del olyan 52-56 wpm-et tudtam, a Clear-rel az átlag 59 körül van, de volt már 67 is. Mivel tényleg erőből kell ütni, hogy a billentyűt lecsapd a legaljáig, ezért gyakorlatilag a tactile ponttol automatikusan visszaengeded, úgyhogy ugyanúgy 2mm-et nyomsz, mint egy classic Apple alu billencsen.

Van benne három programozható layer, én azokkal nem is foglalkoztam, windows alatt le kellett tölteni hozzá egy update-et, és most tudom használni a media vezérlő gombokat rajta. Nem való mindenkinek, de nekem egyszerűen tökéletes.

1 Like

Uhh, ez a Pok3r ez gyonyoru… Volt par eve egy HHK Lite-om, arra emlekeztet. (Megdoglott szegeny, pedig nagyon szerettem.)

A CM Storm az megvan meg? Erdekelne. A Matias Tactile Pro miatt lassan kinyirnak otthon :)

Igen, megvannak. :)

AAK! Nem is tudtam, hogy léteznek ennyire hájtek billentyűk! Ez nagyon szép, amit vettél, és szuper az összefoglalód is. Lájkolom : )

Nekem tokeletes a standard alu case, amiben alapbol benne van, de szep ez is.

Jaa, azt nem tudtam, hogy rendes tokja is van… komolyan, ha tudnék gépelni, biztos megszállna a konzumidiotizmus démona!

Nem, nincs ilyen tokja, hanem alapbol egy aluminium hazban van az alaplap. Ezt le kell rola csavarozni, hogy bele tudd tenni a Datamancer dobozkajaba.

Engem is erdekelnek, bar miota megtalaltam a szamomra tokeleteset egy daskeyboard szemelyeben, azota kevesbe. Mar csak magamnak is be kell szerezni egyet. :-D
ui.: Jelenleg Cherry MX Blue kapcsolos billentyuzetem van, ami kenyelmes, de az MX Brown szamomra egy fokkal meg kenyelmesebb. Probaltam Blacket is, de a tactile visszajelzes kell.

1 Like

Milyen Das-od van?

Aginak van egy Daskeyboard 4 Professional billentyuzete Cherry MX Brown kapcsolokkal… Hat gyakran leulok a gepehez. :-D
Nekem jelenleg egy Cherry MX-Board 3.0 van Blue kapcsolokkal, ami szinten nagyon jo, de igy, hogy egymas mellett van a ketto, nagyon erezni a kulonbseget. Az MX-Board gagyinak tunik a Daskeyboard mellett. A kapcsoloktol eltekintve (meg nem dontottem el, melyik tetszik jobban), a fem felulet iszonyatosan jo erzes, a hangeroszabalyozo nagyon jo otlet, az USB eloszto szinten, az egesz minosege… mint regen az Apple :-) Szoval oda meg vissza vagyok tole.
Az irodaban MX-Board szinten, de Black kapcsolokkal … es hangtompito gumigyurukkel, hogy a kollegak ne lincseljenek meg. :-D

Ezen a Cherry mx board 3.0-on en meglepodtem, mamint, hogy milyen laposak a keycapek.

Ha valaki nincs kepben, ez az:

A kollegam nyig, hogy jok a mechanikusak, de hogy neznek mar ki, mondtam neki, hogy szerintem ez a Cherry lenne a szamara a jo. De valamiert a scissor switchre van rakattanva. Erthetetlen… :D

Amit nem ertek, hogy a Das miert hasznal Greetech switcheket a 4C-ben.

Csak mint Apple gyűjtő és mechanikus keyboard analfabéta: Az Alps még van és van olyan billentyűzet új, amiben az ő kapcsolóik vannak?
Lemaradtam a '80-as évek Apple billentyűzeteinél, amihez ők adták a kapcsolókat.

A Matias switch gyakorlatilag az Alps masolata. A klasszikus a Tactile Pro, errol @FooLman tudna tobbet mondani, neki van egy.

Ez clickes, nekem a nem clickes Quiet Pro volt.

Ez clickes bizony, annyira, hogy amikor a gyerekek alszanak akkor nem is hasznalhatom. :)
Nagyon jo kis billentyuzet, elpusztithatatlannak tunik. (Sajnos nem az, ez mar a masodik peldanyom… de sokat kibir)
A regi Apple billentyuzetekhez nem tudom hasonlitani, olyanhoz nem volt szerencsem. De a regi IBM-ekhez hasonlo az erzes. Csak a gombok muanyaga modernebb.
Az egesznek van egy olyan nosztalgikus erzese, hogy novesztenek Unix szakallat, es kezdenek terminalban hekkelni azonnal :)

1 Like

Otthon IBM Model M-et irodába cherry red-et használok. Jó lenne valami más kapcsolót kipróbálni, mert a red-del nem vagyok kibékülve. Volt blue-m is de azt egy egész órát bírták a kollégáim, úgyhogy annak mennie kellett. A Pok3r nagyon tetszik. Miami színsémájú keycapekkel :) http://i.imgur.com/Vcweu6l.jpg

A Clear kifejezetten halk, érdekes módon akkor hangos, amikor felengedem a billentyűt. Én mondjuk bele vagyok esve a hangjába, a kollégáimnak meg van fejhallgatójuk, úgyhogy nálunk béke van. :)