Milyen külső meghajtót vegyünk?

Nemrég vettünk egy MacBook Pro M1 Max Pro Retina 16”, 10 CPU, 24 GPU, 64 Gb (2011) modellt, és videókat, (max. 3-4 sávos) filmeket fogunk vágni vele, DaVinci Resolve 19-en, külső meghajtóval

Az lenne a kérdésünk, hogy a külső meghajtót illetően mik a fő választási szempontok, ha ki akarjuk használni a Mac Pronk gyorsasági előnyeit?

Az alábbiak jutottak eszünkbe.

1. Írás-olvasási sebesség. Mi a minimum szükséges sebesség, hogy ki legyen használva a gép sebessége?

2. Megbízhatóság, minőség. Milyen márkákat ajánlanátok és miért?

3. Ellenállóság. A Lacieről hallottunk jókat, de talán van más, megfizethetőbb brand is.

4. Bármi más?

Ja, és egy 2 Tb-os winyót vennénk első körben.

Előre is köszönettel,

Marci

Helló, a villámcsapás 4 csati elbír mindent is, nekem egy hajt meg két monitort, két hdd-ét, kábeles netet (persze ide kell egy hub, nekem Caldigit van).

1. 7200 rpm, cash min 256MB
  2. Toshiba X, N széria, WD Black, ezekkel van tapasztalat, jók, bírják.
  3. érdekes hogy a Laci a büdös életben nem gyártott hdd-ét és hogy épp mi van belecsomagolva a narancs gumiba az többnyire rejtély, persze ha hordozható kell akkor akár az is jó
  4. hűteni kell őket, ezért vagy külső ház ventivel vagy komplett hdd-vel, raid, nas, mindegy csak érje őket a szellő, egy 7200 hdd max 4 fhd kamerát tud multiban akadásmentesen kezelni (proxyban persze többet) erre is gondolni kell
    Ha ssd a választás, akkor számolhatod vissza a napokat mikor fog elpukkanni, mindegy milyen márka, pro, a prónak az evója (max egy hónap hidd el), nem erre vannak kitalálva.

Szia ! Én egy M2-es Mac Minihez használok egy Samsung X5-ös külső SSD-t. A sebessége megegyezik a belső SSD sebességével. A külsőn van mindenem a rendszerrel együtt , a belső nincs használatban.
1.) Thunderbolt 3 vagy 4 -es alá nem mennék ha már ilyen jó kis gépet vettetek.
2.) Samsung , nekem bevált.
3.) Kemény müa. tokban van és néhol gumival van borítva.
4.) Nehéz beszerezni talán az Ebay-en még van. Viszont elég megvenni a legolcsóbb 500 GB-os változatot mert ki lehet benne cserélni akár 2 TB-os NVMe SSD-re a gyárit.

Nehogymá’ HDD-t!
Thunderbolt 3 vagy 4 házikóba NVMe SSD-t. Léteznek olyan HUB-ok is, amelyek tárhelyesek.

+1, merevlemezzel nagy szenvedés lesz egyáltalán bármilyen videó másolása is. Ahogy Titi írta, nvme SSD (pl. Samsung 990 Pro) egy külső házban ami szintén tudja tartani a tempót.

Max 30 euro egy usb-c haz az amazonon (10Gb) es 120 euro korul van mar m2 ssd meghajto. Nem kell ezt tulgondolni.

En egy ilyet vettem, de ha meghajtom rendesen akkor brutal forro lesz. Nekem megfelel, mert viszonylag ritkan es rovid ideig hasznalom. Nagyobb munkakhoz erdemesebb egy hutessel rendelkezo case.
https://www.amazon.es/dp/B0BGS3NZ4C?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Nekem is ilyen van, de ennyi pénzért vannak mar ventilátoros modellek is.

A 4. pont második felét cáfolnám; 4 db 1terás samsung evo ketyeg 0-24 nálam raidbe fűzve kb. 4 éve egy akitio quad x házban és jól megvannak. De lehet csak a csillagok állnak úgy, hogy eddig nem volt baj.

Ah, en pont “megszivtam” egy csomo Samsung 870 EVO-val (1TB, 2TB, 4TB kapacitasuak). Az eredeti driveok egy resze ugy ment tonkre, hogy a drive nem tudta magarol, hogy rossz. A RAID sem detekltalta, hogy rossz, ugy kellett kiskanallal osszelegeozni a tartalmat. Most az osszes ilyen SSD (eredeti vasarlas, hiba miatt cserelt, a hiba miatt csereltnek a csereje) itt fekszik egy dobozban, mert kb semmit nem merek rabizni.

Van még 2 terás EVOm is, egyelőre ő is jól van. Nálam Kingston, Crucial, Adata ment így tönkre viszonylag hamar.

Eltekintve pár valóban hibás szériától, gyakorlatilag a vallás kategóiájába esik az, melyik eszköz megbízható. Ha nálad nem romlik el akkor jó, de ha igen, akkor nem jó.

Mindenre, valamint annak ellenkezőjére is van példa és a dolog nem új, kb. egy idős az eszközhasználattal.

“Egy esemény bekövetkezési valószínűsége fordítottan arányos annak kívánatosságával.” :slight_smile:

3 kedvelés

A 810-es es a 830-as sorozatbol volt firmware hibas driveom toluk, de ezt FW update javitotta, ezutan hosszu-hosszu ideig, egeszen idaig a 870-es sorozatig nem volt “nem normalis” hibam. Marmint, nyilvan ment tonkre (mint minden mas is), de ott elore lathato/detektalhato volt a tonkremenetel folyamata, itt inkabb az volt a rossz, hogy olvasva az eszkozt, az eszkoz maga nem jelzett hibat, de ugyonazt a sectort tobbszor olvasva, neha “mas adat jott ki”.

Itt nem esett szó róla de több mint 30 éve csak Seagate HDD-ket használtam nagy biztonsággal. Soha semmiféle adatvesztés, hiba nem fordult elő. Most is az SSD-k mellet még dogoznak Barracuda HDD-k a gépemben, igaz hangtechnikai célra használom elsősorban.

Az en tapasztalataim:
Belso SSD: csak Samsung, bar a 870-essel nekem is voltak bajaim de alapvetoen az EVO-k jok. Kingstonet messzirol kerulni.
Belso HDD: Nalam kozel 25+ eve szinte csak Seagte, bar az utobbi evekben csak archive megy ra es fel a “polcra”. WD is jo kolegamnak van neki azzal nincs baja. kb. ki miben hisz.
Kulso SSD: Sandisk Extreme esetleg pro, Nagyon birjak nagyon jo. Van samsung T7 is, de az jobban melegszik es egy ido utan lassul is. (mindegyik melegszik)
Ha megteheted nehany evente SSD csere, ha “biztosra” akarsz menni.

Szubjektiv, de en ma mar nem hasznalnek HDD-t videora.

HDD-ben HGST (a nagy adatközpontok statisztikája is ezt mutatja)
külső ssd-m crucial usb-c-s házban, nem lassul és nem melegszik extremen pedig passzív házban van.

Ezert olyan ez, mint valami vallas. Nekem barmilyen Seagate cucc volt, azzal mindig voltak bajok. Tok mind1, hogy ez a lemez 30, vagy 25, vagy 10 vagy 5 vagy 2 eves. Szoval, en olyat, csak akkor, ha nincs abban a meretben/kapacitasban/feature settel semmi mas.

1 kedvelés

Persze, ezt pont igy gondolom en is. Azert irtam, hogy a tapasztalataim… :slight_smile:
(Nalam meg pont a WD-k borultak meg… nem volt szerencsem…)

Nem tudom, nálunk a grafikusok 6 havonta kukázzák az ssd-ket, mert be vannak sz…va hogy elpukkan, és egyik sem bírta tovább 8 hónapnál, de így is ezt használják mert persze hogy g…ci gyorsak meg minden és még így is megéri, de persze itten komoly munkákról van szó. Én médiára biztos nem használok ilyet, ha meg olyan progin kell dolgozzam ami full cache-ból ír, olvas akkor ssd persze, de az is tudja ám gyilkolni meglepően gyorsan, meg forrósodni, rengeteg warning-om volt már emiatt is, de itt is a sebesség miatt kell, muszály. Ezek nem hobbi videós dolgok, ha hét napig nincs kikapcsolva mert renderel grafikát pl, vagy bármi gyilok van akkor hullanak mint novemberben a legyek. De mindenki döntse el kinek mire köl, mennyit ér meg.
HGST külsők nekem is vannak és eddig hibátlanok, kopp-kopp.

Ezeknek lelkük van! :slight_smile:
Ha nem bízol bennük: elromlanak, ha túlzottan: akkor is.

1 kedvelés