Nem töltődik be a rendszer

Kedves Mindenki,

Van egy gépem MacBook Pro (13-inch, Mid 2012) APFS rendszer van rajta.
Eddig nem volt semmi gondja, vagyis többnyire.

Tegnap nehezen kapcsolódott ki, de végül is csak sikerült. Újbóli bekapcsolásnál a szürke csík végigtölt, de nem történik semmi sem a végén, a gép nem jelentkezik be.
Csak a sáv van végigtöltve, ennyi.

Hogyha szeretném indítani CMD+R el, vagy Alt+CMD+R el, semmit nem csinál, nem töltődik be a sáv.

Egyedül a Shift+Alt+CMD+R kombinációra jön be a képernyő amiből lehet választani pl Lemezkezelőt.

Csak a merevlemez aktív, lemezjavításra hiba nélkül fut le.

Viszont az alrésze disk0s2 világos szürke és le van csatolva. Sehogyan se tudom felcsatolni (menü, fájl, gomb semmi…), semmit se tudok vele csinálni.
(korábban is volt ilyen problémám, mintha magától lecsatolná a lemezt, csak formázással lehetett megoldani a problémát)

(Korábban amíg nem APFS volt a gépen, a DiskWarrior többnyire megoldotta ezt a problémát, igaz ezt se tudom elmondani maradéktalanul)

Az lenne a kérdésem, hogy esetleg terminálból, vagy akárhogyan fel lehet -e csatolni, vagy meg lehet -e gyógyítani hogy működjön. Úgy gondolom, hogy az inaktív disk0s2 lemez miatt nem indul az egész rendszer -vagyis a miatt nem töltődik be.

Hogyha tudtok segíteni, kérném osszátok meg velem az ötleteiteket. Ha lehet fapados módon, mert nem vagyok egy nagy guru…

Jó lenne az adott disk0s2 diskre valamilyen parancssor ami javítaná a hibáit… és fel is csatolná, hogy guruljon tovább a szekér.

Köszi, Miki

IMG_1121
IMG_1125

Ezeknek szeriahibaja a sata kabel. 99%, hogy ez lesz a baja. Ki kell cserelni es ujra tokeletes lesz. Sajnos ez ilyen, par evente megadja magat. Lehetoleg ne csesztesd a disk-et semmifele programmal, mert annak valoszinuleg nincs semmi baja.

Köszi szépen az infókat!

Annyi kérdésem még lenne, hogy esetleg nem tudsz olyan parancssort, amit pl terminálból lehet használni és manuálisan felcsatolja a meghajtómat. Azt a bizonyos disk0s2 meghajtót…
Az a problémám, de simán gombnyomásra nem működik a felcsatolás.

Köszi!

Nem fogod tudni felcsatolni ugyanis azért nem megy neki, mert meg van szakadva a kábel. Ha kiszeded a disk-et és berakod egy USB-s keretbe aztán radugod a gépre menni fog, sőt a rendszert is tudod futtatni.

Az ember azt gondolná hogy egy ssd, pláne egy sata kábel nem mozgó alkatrész. Elhiszem hogy széria hiba, csak érdekel, hogy egy kábelben mi tud elromlani.

Ez meg HDD a screenshot-on is latszik, amugy ne kerdezd, par honapja produkalt ugyanezt az egyik ismerosom gepe, ott is ez volt a megoldas. De itt van @Head88 hatha o tudja mitol megy ez tonkre.

Hopsz :face_with_hand_over_mouth: nem is figyeltem, csak azt hittem már mindenkinél ssd-re van cserélve, de attól még érdekes.

Itt arról van szó, hogy a flexkábelben a szálak közt nagyon minimális a szigetelés és a távolság. Nem megtörésről van szó, hanem egyszerűen a megégnek a vezetőszálak. 100%-ban a flex kábel lesz a hibás.
Hibás flexen mértem már szálak közti zárlatot. Egyszerűen egy hibás konstrukcióról beszélünk.

5 Likes

Igazán remek hír, nekem is ilyen gépem van, lehet, hogy készülhetek rá? mondjuk én már cseréltem SSD-re nem is egyszer de még nem volt probléma. hol lehet ilyen kábelt beszerezni?

szia, köszi a választ!

Az a kérdésem lenne még, hogy mivel kevés adat volt rajta, ezért formáztam. Kiadtam a törlést a disk0s2 re, törölte és azonnal elérhetővé vált és fel is csatolta.

Rendbe raktam a meghajtót, most telepíti az op rendszert!

A Kérdésem az, hogy formázásra hogy “javul” meg a sata kábel.
Nagyon nem értek ezekhez…

De ez így elég fura… (hogyha nem a Sata kábel, mi lehet nég baj szerinted)

Köszi, Miki

Ebben az esetben lehet, hogy döglődik a hdd a gépedben. Majd rakj fel egy drivedx appot.

Pl: fixshop

Köszönöm szépen!
Pl ilyesmire? ez ellenőrző, vagy javító is?

igaz ez is fizetős…

köszönöm szépen!

Hibás hdd-t semmilyen szoftver nem tud javítani.
Állapotfelmérésre jó. Próbaverzió elég lesz.

Köszönöm szépen!

Vagy SMART Utility | Volitans Software

ez aszalag kabel meg teljesen ok, amikor a kijelzoe megy tonkre az zsebbe nyulosabb ;S

olyannyira létező hiba, hogy az otthoni szerveremben már ssd-t cseréltem, mert teleírta a smart-ot íráshibával. Vettem egy újat, mert ez “megdöglött”. Az újat is teleírta, ugyan úgy fagyott a teljes rendszer továbbra is. A sata kábel cseréje után hibátlan a rendszer. 5-6év mozgatás nélkül, le tudott úgy oxidálódni, hogy elromoljon.
2005 környékén egy raid5 tömbünk halt össze ugyanezen hiba miatt, ott kürt kft lett a vége.

This topic was automatically closed 60 days after the last reply. New replies are no longer allowed.