Adott a netkert.hu szolgáltató, amely bizonyos honlapnak biztosít tárhelyet. Erdélyből gyakran elérhetetlen nem csak az adott honlap, hanem a szolgáltató honlapja is. Több ízben tett tiszteletteljes hibaelháratási kérésre ezt a válaszolták:
“Értse meg ez nem hiba valakik valamiért letiltják egyes IP címek elérését. Csak azt tudják tenni, hogy más IP címről próbálják elérni.
Gondolom akik nem érik el a honlapot azok személyesen vagy e-mailben jelzik ezt Önnek. Ezeknek a személyeknek úgy tud segíteni, ha javasolja, hogy használjanak VPN-t.
A Chrome böngészőbe telepítsék a Hola VPN ingyenes bővítményt. […] Blabla”
Szerintetek ezt csak le kell nyelni, vagy ha nem, mit érdemes válaszolni?
Van egy honapod, ami webtarhely szolgaltatast vesz igenybe egy szolgaltatotol. Vannak latogatok, akik nem erik el ezt a honlapot, ezert ezt jelzik neked, te pedig jelezted ezt a szolgaltatonak, aki azt valaszolja vissza, hogy nem tudja, hogy kik tiltogatjak le a cimeket?!
Ha igen, akkor ettol a szolgaltatotol menekulni kell. Amit tudsz tenni, keresel egy masik szolgaltatot, aki normalis.
Ha nem a te honlapod, akkor maximum a honlap gazdajat baszogathatod, vagy keresel alternativ megoldast az oldal latogatasara.
Köszönöm a választ. Akkor a legeslegelejétől + részletekkel:
Bizonyos magyarországi honlap tulajdonosa a netkert.hu-tól jegyeztette a domain-jét és biztosít számára tárhelyet + a honlapja számára fapados template-eket. A tulajdonos lényegében grafika nélkül feltöltögeti a közlendő anyagokat, de egyáltalán nem ért a hálózati dolgokhoz. A honlap elérhetetlenségét a honlap tulajdonosának szoktam jelezni, aki továbbítja a netkert.hu illetékesének, miután gyakran elérhetővé válik a honlap, de nem minden esetben.
Legtöbbször a saját otthoni DigiNet-es router-em mögül látogatnám a honlapot, amely gyakran nem elérhető, amikor jellemzően a netkert.hu sem elérhető. Ilyenkor meg szoktam kérdezni néhány erdélyi személyt, hogy számukra elérhető-e vagy sem a honlap, akiknél “random” vagy elérhető vagy nem elérhető a honlapt. Azonban előfordult már, hogy egyidőben az otthoni munkavégzésemhez használt szigorú VPN-es hálózatból ugyanaz a honlap elérhető, VPN nélküli gépről pedig nem.
Az adott honlapon szoktam publikálni. Szükség esetén feltárhatom, hogy mely honlapról van szó, de az anomália lényegét tekintve szerintem ez nem releváns.
Ahogy Czo írta, ha a szolgáltató nem képes szolgáltatni, érdemes váltani. Számtalan WordPress és hasonló platform szolgáltató létezik.
Ha valóban ők tiltják le az IP cím tartományt és nem tudják miért, akkor azzal te nem tudsz mit csinálni.
Az illetékes üzenete a honlap tulajdonosának:
“A rendszergazda szerint tiltva van az az IP cím, amiről próbálják nézni a honlapot. Kéri, hogy küldjék el ezt az IP címet, hogy meg tudja nézni.”
Miután már tudják, hogy jó ideje több, egymástól nagy távolságra levő településen levő egyik-másik látogató által sem elérhető sem az adott honlap, sem a netkert.hu
Szerintetek ezt jogosan kérheti-e, és ha igen mi célból, ha pedig nem, milyen indoklással háríthatom el a kérést?
Ma reggeltől 2 különféle Internet-szolgáltatón, egymástól 40 km-re levő 2 féle router mögötti hálózatból ellenőriztem, és nem elérhető sem az adott honlap, sem a netkert.hu, miközben a saját DigiMobil-os iPhone-omról elérhető mind az adott honlap, mind a netkert.hu…
Ha nem arulod el nekik az IP cimet, akkor nem tudja megnezni, hogy az tenyleg tiltva van-e, illetve a logban sem tudja megtalalni, hogy miert lett tiltva. Ha nekem jelentenel egy el nem erhetosegi hibat ugy, hogy nem irod bele az IP cimet, ahonnan probaltad, en gondolkodas es valasz nelkul torolnem a levelet.
A routerek kulso, internet iranyu IP cimet. Ha pl CGNAT mogott vagy, akkor ertelemszeruen szinten a kulso IP kell, mert a CGNAT IP cimmel nem fog tudni kezdeni semmit a szolgaltato.
Elküldtem 2 router internet felőli IP-címét, amelyek mögül nem elérhető sem a netkert.hu, sem az ügyfelük honlapja.
A “rendszergazda” “válasza”: “Az biztos, hogy a router innen elérhető. A DIGI ROMANIA S.A. a szolgáltató.”
Vajon be kell érnem ennyivel?! Mit kellene válaszolnom?
Lehet hülye kérdés, DNS szervert nem próbáltad meg átállítani mondjuk egy google dns-re? 8.8.8.8 vagy 8.8.4.4 ?
Ha sz@rakszik a szolgáltató dns szervere előfordulhat, hogy bizonyos oldalak hol mennek hol nem.
Én ezt a választ nem értem. Miért fontos, hogy a szolgáltató felől elérhető az ügyfél router IP címe? A fordított irány nem megy, vagy valamit félreértek?
Egyébként meg iPhone-nál Safariban még mobilneten sem biztos, hogy a mobil szolgáltató a végpont, ha be van kapcsolva az iCloud Private Relay.
Jómagam is azon tűnődöm, hogy ez a “felfedezés” mitől viszi előbbre az ügyfél és a szolgáltató honlapjainak elérési gondját, ha a szolgáltató illetékese szerint “valakik valamiért letiltják egyes IP címek elérését”?!
két lehetőség van: Vagy a routeren állítod be a gulugulu dns-t vagy a gépeden a hálózati beállításokban.
Ha több gépet használsz, mindenképpen a routeren érdemes beállítani.
De, ha a DNS rossz, akkor a tapasztalt hiba nem az, hogy nem erheto el az adott szerver, hanem az, hogy nem letezik a beirt DNS nev. Az, hogy nem erheto el az adott szerver az csak azutan tud kiderulni, ha a DNS feloldas mar megtortent.
Amikor a valaszt megkaptad, abban a pillanatban is elerhetetlen volt az oldal? Nem lehet, hogy ez valami idoszakos, automatikus problema? Tehat valaki mondjuk abbol a halozatbol baszakodik a szolgaltatoval es emiatt peridikusan a teljes network banra kerul valamennyi idore?