Os X telepítési probléma

Sziasztok!

Adott egy 17"-os MacBook Pro.

https://support.apple.com/kb/sp646?locale=hu_HU

Tettem bele egy másik gépből használt SSD-t.
Előtte egy újabb MacBook Pro-n megformáztam Mac OS kiterjesztettre.

Készítettem egy botolható pendrive-ot windows 10-es gépen a TransMac nevű programmal egy 32GB-os 2.0-ás pendrive-ra tettem rá.
(Sajnos az újabb géppel ami ventura-t futtat nem tudom elkészíteni a createbootmedia-val parancssorból mert hibára fut mindig.
Ezért választottam a Windows 10-es gépet a penna elkészítésére.

Jelen pillanatban az van, hogy a 17-es gép az SSD-t sem látja és a pennát sem.
Plusz próbáltam recovery módban indítani szépen be is tölt (felmegy a csík) de amikor eltűnik az alma jel utána csak szürke képernyő van. (Gondoltam ez a folyamat része de amikor kb. 3 óra után is ez van akkor arra gondoltam ez így nem okés.)

Első körben arra gondoltam, hogy nem jó neki az OSx kiterjesztett amire formáztam ezért megpróbáltam mindegyik opciót a ventura-s gépen már ami lehetett a formázásnál de egyik sem jó.

A lényeg lemaradt, hogy el Capitan rendszert akarok rátenni.
(Kipróbáltam már ezt High Sierra-val is.)

Kicsit kifogytam az ötletekből.

A segítségeteket előre is köszönöm.

Amit a TransMaccal keszitessz, az siman lehet, hogy nem lesz jo. A createinstallmedia 10.11 telepitobe kerult eloszor, most probaltam ki, meg Sonoma alatt is mukodik. Tehat nalad is mennie kellene. Mi a hibauzenet, amit kaptal? Honnan szerezted a telepitot?

Mit jelent az, hogy nem latja az SSD-t? Mi az a penna? Honnan tudod, hogy nem latja?

Biztos, hogy hardverileg rendben van a gep? Ha vegigment a csik, es szurke/feher a kijelzo, az egyertelmuen GPU hibara utal. Mikor hasznaltad a gepet utoljara? Milyen rendszer volt benne? Ott nem volt kihackelve benne a GPU driver?

Amit a TransMaccal keszitessz, az siman lehet, hogy nem lesz jo.
Ez miért lehet?

Mi a hibauzenet, amit kaptal?
command not found hibaüzenet van amit nem igazán értek. alapból be kellene, hogy legyen építve az az Os-be nem?

Honnan szerezted a telepitot?
macOS.High.Sierra.10.13.6 directory listing

Mit jelent az, hogy nem latja az SSD-t?
Arra gondolok itt, hogy amikor bekapcsolom a gépet és megnyomom a option-t akkor be kellene töltsenek az eszközök mint pl. a gépben levő SSD vagy a csatlakoztatott pendrive.

Mi az a penna?
Hülye szokásom a pendrive-ot így hívni, sorry.

Biztos, hogy hardverileg rendben van a gép?
Futtattam rajta a beépített haverdiagnosztikát és nem dobott hibát.

Mikor hasznaltad a gepet utoljara?
Kb. fél éve.

Milyen rendszer volt benne?
High Sierra.

Ott nem volt kihackelve benne a GPU driver?
Nem volt.

Azert lehet, mert 3rd party cucc. Barmit elronthatnak.

A telepito resze a createinstallmedia, nem az OS parancsa. Ahogy itt is irjak, Create a bootable installer for macOS - Apple Support a kibontott “Install mac OS” app tartalmazza ezt a szoftvert, tehat ugy futtasd, es jo is lesz.

Ha nyomod az alt-ot, akkor felsorolja azokat az eszkozoket, amirol tud bootolni. Ha nincs rajta rendszer, akkor nem lehet rola bootolni, akkor nem lesz felsorolva. Ha az usbs cuccod nem sorolja fel, az azert van, mert nem lehet rola bootolni, tehat valoszinu, nem jo a keszitett telepito.

Tuti én vagyok a suta, de ez most nem esik le így elsőre.
Ha pl. a Downloads mappában nyomok egy dupla klikket a .dmg fájlon akkor egy .pkg kiterjesztésű fájlom lesz. Azt dobjam be az Application mappába és arra hivatkozzak?

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

A fenti kettővel próbálkoztam eddig. Nyilván a végén a MyVolume át van írva a pendrive nevére.

Ui:

Na jó oké, most lövöm le magam… ez itt ennyire egyszerű.
Megnéztem ezt a videót és egyből ment.

Nem tudtam, hogy lehet ide-oda húzogatni itt a terminálban.
El is készítettem.

Megpróbálom telepíteni…, kíváncsi leszek.
Majd jelzek és köszönöm szépen a segítséget!

Mac os alatt csináld meg ezzel a progival a telepítőt

Sziasztok!

Jelentem, hogy működik minden, én voltam a suta.
@solareclipse köszönöm a programot amit ajánlottál.

@Czo köszönöm a türelmet és a segítőkészségedet.

1 Like

Sziasztok!

Ismét én…

Letöltöm a hivatalos apple weboldalról a High Sierra-t.
Sajnos amikor “kibontom” ilyen .pkg fájl lesz belőle, eleve így ki van lőve a createmediainstall parancs…, sanjnos nem .app kiterjesztése lesz kibontás után.

Következő próbálkozás, hogy leszedem a disk creatort,de azzal sem készíti el a bootolható pennát.

Ezt követő lépés, hogy netes videó alapján megpróbálom azt a.pkg fájl becsomagolni az asztalra, ezután kiadom a telepítő fájlt. Utána megnézem asztalon a csomagolt cuccot és nekem ismét nincs benne a cretemediainstall mint az embernek a videóban.

Ok, elengedem ezt a részét.

Elindítom a régi MacBook Pro-mat és nyomon neki ezzerrel a megfelelő billentyű kombót az internet recovery módhoz. (rádugtam vezetékes netre és stabil a kapcsolat.) El is jutok odáig, hogy a Mac újratelepítése (grafikus felület), de mindig beleszaladok abba, hogy nem találja azt a szervert amiről helyreállítaná vagy hasonló szöveget dob.
Beállítottam már az időt is rajta ezután terminálban, de mindig ugyanide kerülök vissza.

Már formáztam a régebbi MacBook Pro-ban levő SSD-t naplozóra és fő rendszerindító rekordra.

Kezdem lassan feladni… szívesen fogok minden hasznos ötletet.

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Ui: Kezdek ideges lenni, ha valakinek belefér az idejébe szívesen viszek egy pendrive-ot Budapesten belül… Tuti velem van a probléma pedig türelmes ember vagyok…

Kezdjuk azzal, hogy milyen vasra es mit akarsz telepiteni.

Tudok adni egyszeru imaget, amit ra tudsz irni, egy legalabb 8GB mereti usb storage eszkozre. Igy van elkeszitve 10.7 es 10.11 is. Tehat, ha mehet 10.11 a gepen, akkor azt felrakod, azutan mar egyszeruen fog menni akar a 10.13-ra frissites is.

Az internet recovery mar nem fog menni, mert ott talan 10.14 a legregebbi, amit meg odaad az Apple. A regebbi gepekre mar eljart az ido.

Ezeken az oldalakon mindent megtalálsz.

Igazad van, a vas lemaradt.
17-es MacBook Pro 2011 Late lenne az áldozat.
Természetesen jó nekem a 10.11-is. Milyen formában gondoltad?
Megosztod egy drive-ban, ftp,stb… vagy elmenjek érte?

Köszi az infót, ezekkel kezdtem, de nem sokat érnek sajnos. Már ott bukik el a dolog, hogy a .pkg fájlra nem térnek ki és a createmedia Install “nem” megléte utánra sincs alternatívájuk… plusz az időszinkronizációs ill. szerver elérési problémára is amit javasolnak az nem igazán állja meg a helyét.

A pkg filet fel kell telepitened duplakattal, akkor fog elkeszulni az Install xx.app -od, es abban lesz a createinstallmedia parancs. Ezt nem probaltad?

Próbáltam a jelenlegi gépen ami egy 2019-es MacBook pro Sonoma rendszerrel, de azt írja rá, hogy ezen a gépen nem lehet ezt futtatni… én nem is ezen szeretném, ezt a gépet mindössze egy botolható USB elkészítésére használnám.

Én a leírt linkek alapján készítettem minden elérhető rendszerről telepítőpendrive-ot és mindegyik működik. A gépedben lévő SSD-t GUID – APFS -re kell formázni.

A 2019-es minimuma 10.14 ezért a 10.13-ast nem tudja kezelni.

Az Apple, valamilyen fenseges agymenes kovekezteben ezeket ugy rakta ossze, hogy a pkg-t csak olyan gepen tudod elinditani, amire az a verzio fel is telepulne… Szoval, a 2019-es gepeden, ami Mojaveval jelent meg, ez mar nem fog menni. Ha lenne 2018-as geped, azon el tudnad inditani a telepito telepitojet, ami feltelepiti a telepitot…

1 Like

Milyen kedvesek… most megpróbálom a dd utasítással hátha…

Köszönöm a segítségetek, Czo dd-s ötlete bevált és már megy is fel a telepítés. Azért fura ez az egész .pkg mizéria és createmedia Install történet.

Hja, ez teljesen nonszensz, hogy ott miert nem egyszeruen be zip-vagy xip-elve van az Install Mac OS XXXXX.app es kesz, de akar kozvetlen kiirhato image is lehetne. Akinek ilyen formaban van szuksege telepitore, annak tobb, mint valoszinu, hogy a kiirhato image lenne a legjobb…