OSX, iOS, digitális hangszerek

Sziasztok!

Segítséget, ötleteket kérnék hozzáértőktől.
Hozzám került egy 61 billentyűs Midi keyboard, ami GarageBand-dal azonnal kommunikált.

Annyira megtetszett, hogy le is cseréltük egy digitális zongorára a billentyűt, aminek alapból sincs rossz hangja, ez egy tanulásra szánt eszköz, a DP-400 Cantabile, ám a GarageBand zongorája mégiscsak zongorább…

iPad-en ugyanúgy a GB és a demo iGrand Piano app-ban nagyon szépen szól, gondoltam szerzek valami erősítőt otthonra, hogy ne csak fülessel lehessen játszani rajta.
Volt otthon egy fadobozos aktív 5.1, ezt kár is volt kipróbálnom, azt már tudom, hogy házimozi erősítő ilyen célra nem alkalmas.
Hoztak azonban mutatóba egy Sony RDP-XA900iP -t, ami megabrutál hangeszköz leginkább AirPlay-hez, ám a következőket tapasztaltam:

Airplay-en (BT) a Kedvesem Macbookja szaggat, késik (SnowLeo), iPad 3-4 mp-s késésekkel adja a hangot, ami esetén nehézkes lenne zongorázni… (tudom, tudom, airplay nem erre való, de ha már tudják az eszközök, megpróbáltam…)

Optikai bemenetet kábel híjján macról sem tudtam kipróbálni, így maradt a jack-jack kapcsolat az eszközök között.
Elég komoly hangerőre kell állítani az erősítőt, hogy élvezhető hangerő jöjjön ki a GarageBand-ból, gondolom a zongora dinamikája miatt, de a lényeg, amiért itt fordulok segítségért a következő:

Macról egész jó minden, de van egy kis zajszint már a kábel bedugásakor (utána folyamatosan), ám ha iPad-be dugom a fülhallgató kimenetre a hangfalat (30 pin-es csatit leköti a Midi) maga a zongora úgy el kezd zúgni, hogy szerintem a hangyák is szaladnak alóla. Nem a hangfal, hanem a zongora beépített hangszórói. (Legalábbis így tűnt, a zongorán van a hangfal. - nem tudtam tovább szűrni a származást, a zongora ilyenkor teljesen le van halkítva, mégis…)

Most műanyag burkolatú jack-jack kábellel kötöttem össze, MERT a külön árnyékolt két vezetékes fém csatlakozós kábellel méginkább zúgott valami.

A mac-ről miért nem csinálja? – bocsánat, csinálja, de egész halkan – köze van valami kimeneti szűrőkhöz? netán földeléshez? további elektromos smoghoz? a kozmoszhoz? vagy ez már a Hale-Bopp üstökös közelsége?

Tréfát félretéve bosszant a szitu, kérem, bárki tud megoldást ötletet erre a zajra, az ossza meg velem.

Köszönöm!

Hello, elégé nehéz megahtározni így, a zongora egy helyre van dugva az erősítővel? Földelt vezetékek vannak? (a falban is)

5.1-es erősítőkben szokott lenni 2.0 mód vagy 2.1 érdemes abban is meghallgatni.
AirPaly nem erre való, azt ne is erőltesd élőjátékhoz.

Ha gépről hazsnálod igaz a gépen maxra van véve a hangerő és ha tól hangos a hangfalon halkítod le?

Üdv!

Közös villamos hosszabbítóba vannak dugva az eszközök, de a MB sincs és értelemszerűen akkuról az iPad sincs földelve. 5.1-en a 2.1 a reális, hiszen sztereo bemeneten menne, ott szól minden, minimális zajjal, de a basszus kiveri az ablakot, ezért felejtős.
Korábbi tapasztalataim azt mutatják, hogy a forrás eszközt kell kis hangerővel adni, az erősítőn pedig beállítva a kívánt erősséget, ebben az esetben max-on van a MB kimenete, a GarageBand zongora sávja és a master is, csak így lesz élvezhető hangerő egyáltalán, ezért a hangeszköz nem fut maximumon, de elbírná azt is, olyan kicsi a fülesre küldött dinamikus zongora hangerő garageband-ból.

iPad bosszant igazán, hogy mi ez az irdatlan nagy zúgás, ami ha kihúzom a (gyári) kamera-kit-et amiben benne van a midi usb, vagy ha kihúzom a jack-et azonnal megszűnik.

Lehet, hogy az usb kábel miatt csinálja? valahol mintha olvastam volna, hogy az apple eszközökön a 2+1 (mic) jack-en kifordítva van a test és mikrofon kiosztása, de ez sima stereo jack dugó. Ilyesmi ezt nem okozhatja?

Köszi

Elsőnek probáld meg a gép hosszab (földelt) tápcsotalkozoját, rosszul tudod a forrást azt maxra vedd és ugy küld ki a jelet hiszen az a 0dB, (ha alacsony jelet küldesz ki akkor a zajt is erősíteni fogod).
Igaz rendes jelkábelt használsz?

Ha sok a mély akkor lehet az erősítő menüjében felvan véve nagyon (vegyél minden normálra EQ-t felejsd el amugyis), megtudnd adni a házmozi rendszered tipusát csak, hogy lássam mit is várhatunk a cucctol?

Ozaki HM050 a házimozi, nincs eq, csak egy bass/tr. az is nyomógombbal. tv alá bitang jó, de a zongora mélyeit mocsokbód betorzítja, és dübörög, valszeg, mert ez a dolga.
A kábel, amit hozott a feleségem egy olcsó vacak, de itt volt egy komolyabb dupla vezetékes fémházas jack-jack kábel is.
A gépről tűrhető, de megvenném az igrand piano app-ot ha szépen szólna, a sony hangfal meg egy 170k-s kategória, meg sem mertem még kérdezni, mennyiért adja el a srác, ha összejön.
De ha jól füleltem a zongora beépített elektronikája gerjed, amikor nulla a hangerője, (csak midi usb-n a mb vagy ipad felé) és csak az ipad zajos nagyon, itt gondolok mintha fordítana a test-en vagy nem tudom. hogy gerjedhet, lehet, hogy visszafelé is küld jelet usb-n a midi? USB-on nem lehet hogy csak a jel menyjen, mert a testet közösre kell kösse az elektronikai áramkörök között…

passzolom, de nem ok így. Szerintem minden erősítővel így csinálná, ezért gondolok kábel hibára.

A sony-t szerintem felejsd el :) zenét hallgatni jó, zenélni nem.
Ha csak a füles van bedugva a zongorába nincs meg a zugás?
Ez a zugás egy 50hz körüli bugás vagy sokkal inkább ilyen zajszerü dolog mint amikor a rádión nincs vétel?

Nem tudom, a zongorába sose volt dugva füles.
A macbookba igen, ez brutál szépen szól, az ipadba is, ami megint nagyon szépen szól.
Kipróbáltam a Sony helyett egy iPad-dockolós Genius kihangosítóban is, ott is van egy kis zaj, de minimális.

Torz zúgás csak DP-400->iPad->Sony esetén van, de szeretném ezt is élvezni, ha már itt vannak az eszközök.

Nem lehet, ha megpróbálnám interferencia-szűrős USB kábellel? (mint a scannereké, a vasmagos kábel)?

USB kábelen nincs analog jel, így ott nem szedhet össze zajt. A MacBook és a sony cucc között van csak analogjel átvitel nem?

ha más forrást kötsz a sony hangfalra rendben van a jel? (pl telefon, de ugyan azzal a kábelel)

Hagyjuk már a mb-ot, pont ott az elfogadható. iPadnál van borzalmas zaj.
Azért gondolom, hogy valami olyan miatt, ami macbookban van, ipadban nincs. valami plusz szűrés,
vagy pont a belső tömör test vagy bármi. a hordozható eszköz ez időben nyilván nincs hálózaton.

A zongorába direkt megy 220V, a MB-ba is, de ez most nem játszik. Ipadba usb a zongorából gyári apple camera kit-en keresztül. onnan a 3.5 jack a sony-ba.

A sony-t próbáltam airplayen, messze magas minőség a kategóriájában.

Zongorázni szeretnék iPad-en kierősítve, ahogy millióan teszik, ezért nyitottam topicot. Biztos valami primitív egyszerű dolog, amit nem ismerek.

Az ipad-sony esetén is megszűnik a zaj, ha a MIDI-t húzom ki ipad-ból. ezért tettem fel azt a kérdést, hogy esetleg visszafelé is mehet-e valami jel a zongora felé, mert továbbra is azt gondolom, hogy a ZONGORA hangszórója búg elnémított hangerővel is (ahogy a legelső hozzászólásomban írtam), ha közte van az iPad, az ipad másik felén meg a mittudomén 12V-os Sony erölködő.

Mint írtam Sony nélkül megpróbáltam alacsony kategóriás kihangosítóval (Genius ipad dock) ott is van zaj, de sokkal kisebb mértékben, egész elfogadható, nyilván a hangerő megkérdőjelezi a zenejáték minőségét. Hiába szépek a hangok, ha olyan halk, hogy a bill. kopogó leütése is lefölözi.

Ezt mi nem tudjuk innen megmondani hogy mi zug. Azért kérdezgetem a macbookot mert mi az, hogy elfogadható? “Relatíve” tökéletesnek kéne lennie.

Nem tudnád felvenni a zajt? Mert így elégé vaktában lövöldözés.

Szerintem BDA jól tippelt, itt földhurok lesz a probléma. Próbáld meg azt, hogy az egyik/másik eszközt fordítva dugod be a dugaljba, hátha.

En is erre tippelek de azt nem biztos hogy megoldja egy ilyen, es nem egyenletes bugasnak mondja. Szerintem a legjobb lenne par masodpercet meghallgatni a zajbol ez igy vaktaban lovoldozes.

Üdv!

Na, most volt lehetőségem kipróbálni a variációkat.

Minden off.
Az erősítőt (Sony hangfal) ha bekapcsolom csönd van.
Ha bedugom a 3,5-es jack-et, irdatlan zaj (nem borzasztó hangos, ez a tipikus zaj, mint amikor a gitárerősítőbe kábelt dugsz…).
A jack másik végét bedugom iPad-ba, a zaj elhallgat.
Amikor bedugom a zongora-usb-kamera kit kombót az iPad-be, akkor ismét megjön a zaj.

Megpróbáltam a 220-at kihúzni és fordítva visszadugni, ugyanez a tünet.
Közös hosszabbítóban vannak, ezen most segíteni sem tudok, a kollégám javasolt valami olyan kábelt, mint a scannereké, hogy valami vasmag van a földhurok kivédésére. Jó megoldás lehet ez?
Valahol van itthon olyan usb kábelem, de audio biztos nem.

Minden további ötletet szívesen vennék.

FONTOS: MacBook-on keresztül sokkal halkabb a zaj szintje. (de van ott is, csak nagyságrenddel kisebb.)
Opsz. Az iPadba most utólag alvó állapotban bedugva az USB-t is megjelenik a zaj.
Aszta… lehet, ez már a white noise… ? :)

Köszönöm!

Ne haragudj de nekem ez meg mindig nem tiszta, most a zaj egy folyamatosan bugo zaj (~50Hz) vagy egy olyan jellegu zaj mint amikor nincs adas a fm radioban?

egész pontosan ilyen a zaj, de itt sem látom, mit csinál… :

Ez foldelesi problema, ha megfogod az ipadet a fem reszen nem meresklodik a zaj? Utoljara 15 ev volt ilyenem epitett gagyi hangfalnal es pc-nel. Akkor az ontott vas radiatorhoz foldeltem le a cuccot. (Panellakas es nem volt foldelt csatlakozo.)

Csak gőzöm nincs, egy ilyen eszközt hogyan kellene földelni, de
amikor bedugom az audio kábelt a sony erölködőbe, hangos, ha a másikfelét bedugom az ipad-be, elhallgat
(tipikus), amikor a midi usb kábelt a kamera-kit-tel bedugom az ipadbe akkor megint jön,
és úgy hallottam, mintha nem is az erősítő adná a zajt, hanem a lenémított zongora hangszórói.