Permisson repair?

Van egy kis anomaliam. Az egyik gepemen ujra kellett huznom a rendszert (Monterey) egy lehetseges SSD halal miatt egy uj SSD-re. Migration Assistantal felhuztam a regi konfigot, latszolag minden mukodik de vannak furcsasagok.
Pl. egy csomo konfiguracios beallitas kilepeskor elveszik. Jellemzoen azok az alklamzasok amik a ~user/Library ala mentenek el a config filet. Pl. a Dock-ba behuzott programok eltunnek kilepeskor, Pro Tools “elfeljeti” a recent sessionoket, stb.
Gondolom valami permission serulhetet vagy nem tudom mi. Lefutattam Diskutility First Aid-et nem hozott sikert, meg probaltam a szokasos modszereket de ezek sem:
sudo chown -v -R root:wheel /System/Library/Extensions
sudo touch /System/Library/Extensions
sudo chmod -v -R 755 /Library/Extensions
sudo chown -v -R root:wheel /Library/Extensions
sudo touch /Library/Extensions
sudo kextcache -i /

Helyre lehet hozni ezt nehany terminal paranccsal?
(Mielott kinomban a komplett ~/user/Librarynak adok rekurzivan egy -rw -t )

Elore is koszonom!

Tesztelésképpen azokat a fájlokat törölném, amelyeket nem tud írni adott program. Ha csak pár ilyenről van szó, elvileg gyorsan lehet végezni.

A permission repair a rendszerfileokat javitotta regen, alapvetoen, amiota kulon van a rendszerparticio, azota nincs szukseg a funkciora. Az user homejaba levo dolgokhoz, nem nyult. Tehat, ha az user homejaba van a hiba, azt nem tudna megjavitani.

Ami a ~-en belul van, ott szerintem, az usernek, mindent tudnia kellene irnia. Tehat ha ott van olyan, amit nem tudsz irni, az alapvetoen nem normalis.

Ez a hiba kb. azóta létezik, amióta a Mac OS X. Adott fájlok törlése szokott segíteni.

chmod és/vagy chown az eredeti és a program által újrakreált fájl esetén egyezik de valamiért mégsem tudja módosítani az eredetit. Annó erre a kérdésre rászántam sok-sok órát de érdemi megoldást nem találtam, csak a törlést és a fájl újragenerálását (kézzel vagy adott alkalmazásra bízva).

Koszonom! Akkor valoszinu az lesz (amit probaltam elkerulni), hogy egyesevel megkeresem a config fileokat es torlom/ujra generalom.

Az osszes extended ACL-t, meg a resource forkokat is megnezted? Elegge erdekesen hangzik.

Több éve már a dolognak (még működött a beszeljukmac fórum), kopnak az emlékek, de a szenvedés beleégett az agyamba. Akkor kb. mindent kipróbáltam, ami infót csak össze tudtam szedni.

Lehet, hogy azóta változott a helyzet, nem követem az eseményeket, ma már csak békés felhasználó vagyok, már ami a Mac OS-t illeti. [off]Átnyargaltam a kezes bárányokként viselkedő mikokontrollerekre. :slight_smile: [/off]

1 Like

Nos lassan megoldodni latszik, egybkent tenyleg letezo problema.
Itt egy kis olvasni valo:
https://eclecticlight.co/2022/11/18/repairing-home-folder-permissions-a-mystery/

Nekem az lett a megoldas, hogy letrehoztam megegy admin usert, es az alol /Users/{elallitodott _user) -nel egy command+i es azon egy jelszo utan “Apply to enclosed items…” Ez a sajat home mappabol inaktiv volt, most ugy nez ki minden helyre allt. Koszonet!

:slight_smile:
(neszeittvanmégnéhánybötü)

(talán akkor keletkezik, mikor az új és a költöztetett user ID eltérő)

Nem hiszem, minden rendszeremen az elso user ugyanaz nev es ID szerint epp ezert. Meg sosem jartam igy, pedig megsem tudom mondani miota koltozok…

Hasonlóképp, de mégis előfordult, hogy 502-es lettem.