Van egy kis anomaliam. Az egyik gepemen ujra kellett huznom a rendszert (Monterey) egy lehetseges SSD halal miatt egy uj SSD-re. Migration Assistantal felhuztam a regi konfigot, latszolag minden mukodik de vannak furcsasagok.
Pl. egy csomo konfiguracios beallitas kilepeskor elveszik. Jellemzoen azok az alklamzasok amik a ~user/Library ala mentenek el a config filet. Pl. a Dock-ba behuzott programok eltunnek kilepeskor, Pro Tools “elfeljeti” a recent sessionoket, stb.
Gondolom valami permission serulhetet vagy nem tudom mi. Lefutattam Diskutility First Aid-et nem hozott sikert, meg probaltam a szokasos modszereket de ezek sem:
sudo chown -v -R root:wheel /System/Library/Extensions
sudo touch /System/Library/Extensions
sudo chmod -v -R 755 /Library/Extensions
sudo chown -v -R root:wheel /Library/Extensions
sudo touch /Library/Extensions
sudo kextcache -i /
Helyre lehet hozni ezt nehany terminal paranccsal?
(Mielott kinomban a komplett ~/user/Librarynak adok rekurzivan egy -rw -t )
A permission repair a rendszerfileokat javitotta regen, alapvetoen, amiota kulon van a rendszerparticio, azota nincs szukseg a funkciora. Az user homejaba levo dolgokhoz, nem nyult. Tehat, ha az user homejaba van a hiba, azt nem tudna megjavitani.
Ami a ~-en belul van, ott szerintem, az usernek, mindent tudnia kellene irnia. Tehat ha ott van olyan, amit nem tudsz irni, az alapvetoen nem normalis.
Ez a hiba kb. azóta létezik, amióta a Mac OS X. Adott fájlok törlése szokott segíteni.
chmod és/vagy chown az eredeti és a program által újrakreált fájl esetén egyezik de valamiért mégsem tudja módosítani az eredetit. Annó erre a kérdésre rászántam sok-sok órát de érdemi megoldást nem találtam, csak a törlést és a fájl újragenerálását (kézzel vagy adott alkalmazásra bízva).
Több éve már a dolognak (még működött a beszeljukmac fórum), kopnak az emlékek, de a szenvedés beleégett az agyamba. Akkor kb. mindent kipróbáltam, ami infót csak össze tudtam szedni.
Lehet, hogy azóta változott a helyzet, nem követem az eseményeket, ma már csak békés felhasználó vagyok, már ami a Mac OS-t illeti. [off]Átnyargaltam a kezes bárányokként viselkedő mikokontrollerekre. [/off]
Nekem az lett a megoldas, hogy letrehoztam megegy admin usert, es az alol /Users/{elallitodott _user) -nel egy command+i es azon egy jelszo utan “Apply to enclosed items…” Ez a sajat home mappabol inaktiv volt, most ugy nez ki minden helyre allt. Koszonet!