Szerintem a Logic Pro és a Pro Tools és a Live is teljesen más és más területre valóak.
A Pro Tools-szal a stúdiók felvételeket készítettek, mondjuk egy zenekar új lemezét.
A Logic Pro-t nagyon sokan zeneírásra használnak. Rengeteg olyan eszközt ad, amivel nagyon gyorsan lehet hangszerelni.
A Live pedig élő előadásokhoz nyújt nagyon jó eszközöket.
Persze tudom én, hogy mindhárom szoftverrel lehet mindhárom területen alkotni nagyokat, mint ahogy (szinte) biztos vagyok benne, hogy a Logic-kal felvéve adtak ki híres albumot, mint ahogy élő koncerteken is előszeretettel használták. (az élő koncerten való használatról magyar viszonylatban is tudok, mint ahogy az Apple kiadta a Mainstage programját, ami sokkal jobb eszközöket ad élő zenélésre: ezt használtam én is kb 5 évig).
Ugyanakkor azt is tudom, hogy van aki a Live-val készít demo felvételeket.
Ismereteim szerint, ők jól vannak. A Nuendo nagyon pro, a Yamaha szépen aládolgozta a hardwaret, már csak tőke kell hozzá, hogy meg tudja fizetni a boldogságra vágyakozó user a szépen kitalált és felépített csomagot. Nem házi használatra fejlesztették. A Cubase/WaveLab/Nuendo Live valószínűleg hasonlóan jó és jól használható, de azokat nem ismerem, nem használtam és ami engem érdekel, abban éppen kevesebbek mint a Nuendo.
Nekik az autoipar miatt kellett, és azt mondják megtartják az egész infrastukturát ahogy van. JBL PRO az amit innen egyedül sajnálok :) a többi számomra már elégé régóta tuccat + 1 márka volt.
(Úgy emlékeztem, az AKG egy osztrák cég – akkoriban vettem utoljára fejhallgatót, mikor még az volt… :))
aha, Wikipedia:
“1994 – becomes part of Harman International Industries
…
2016 – Harman decided to shut down all facility in Vienna in 2017.”
Pedig lehetett 170 alkalmazottal is jó dolgokat létrehozni.)
Egyébként erre én is kíváncsi lennék. Már nem követem én sem egyáltalán a pro audio-val kapcsolatos híreket, megjelenéseket. Legutoljára még az Apollo megjelenése volt a nagy szám. Azóta persze kijött a Focusrite is a red-del, ami valószínűleg már egy létező szegmens volt korábban is.
Mindegy, a lényeg, hogy a legközelebbi hangkártyám Apollo lesz. Már csak nagyon hobbi nekem is a zenélés, de azért még egy Apollo kártyát veszek :D