Raid 0 tömb mentés

Sziasztok!

Rövid sztori a tisztán látáshoz:
Emberünk megveszi a D-Link DNS-320 tipusú, 2 lemezes NAS-t, és beleteszi a már meglévő 1TB mértű lemezeit. Amikor ezt tette, még nem gondolta, hogy az asszony és a cég minden adata ezen fog lakni, és akor éppen szüksége volt a tárterületre is. Így RAID0 (csíkozás) lett kiválasztva tárolómódnak. Teltek az évek, jöttek az áramszünetek, egyszer csak hívtak, hogy nincs meg a megosztás.
Jelenlegi helyzet:
Egyik lemez 87% (HDSentinel), másik 0%.
A 0%ost még az asztali gép bios-a is kifütyüli, hogy ez biza nem ide való, mert rossz.

Ubuntu, mdadm felismeri a tömböt, fájlok listázhatók, viszont a sima kijelöl és másol már nem működik, belefagy az mc, és a grafikus fájlkezelő is. A tömb 2TB méretű, és 450GB adat van rajta. Ennek az adatnak fele sem fontos, de a másik fele eléggé.

Kérésem: Aki csinált már hasonlót, vagy tud valami elég jól járható utat mutatni, az ne tartsa magában! :)
Netes kereséseim alapján van egy-két jónak tűnő tipp, de teljes 2TB-t “dd”-vel átmozgatni elég kemény lenne. Sok visszaállítási módot is leírnak, de nem raid0-ra, és nem félig halott hdd-ről.

Ha meg lehet valahogy paraméterezni a cp parancsot, hogy mennyit várjon egy fájl olvasásával, már az is lehet, hogy segítene, de minen egyéb ötletre vevő vagyok.

Köszönettel: Kiss Tamás

Az egyetlen jarhato ut ilyen helyzetben az a dd… ezt ugy szokas csinalni hogy mind a 2 disk-et lementi az ember dd-vel, es utana az image-ket probalja majd osszerakni, javitani stb… es akkor sem azon az image-en kiserletezik hanem egy masolaton, 2TB-nel ez igazan szivas. Bar csikozasnal ha osszek*rta az aramszunet a metadata-t akkor onnan vege van a jateknak…

Szereztem egy 2TB-s hdd-t. Ha az image-ket megcsinálom (remélem a 2x1TB elfér 1x2TB-n), akkor van-e valami olyan megoldás ami már csak az adatot nyeri ki belőlük? Régen pl a norton ghost működött valahogy úgy, hogy egy nagy partició képét rá tudtál tenni kisebbre is, csak az adatnak legyen elég hely. Valami ilyesmi kellene mert fogytán a helyem, és bontatlan winyóból már csak 1db 1TB-s van itthon, a többi mind kisebb, és használtak is. Nem biztos, hogy a mentett anyagot bizonytalan hdd-re kellene visszaállítani :)

Ha tenyleg fontos az adat vegyel egy nagyobb vinyot. (Vetesd meg)

Ha nagyon fontos vidd profihoz mert sokaig kinzod a lemezt meg dragabb is lehet a vege.

Igy van, ha fontos az adat akkor keresned kell valami adatmento ceget.