Régi VHS-ről kilopott képek feljavítása

Rengeteg régi VHS videó bedigitalizálása és publikálása közben jött az ötlet: Fel lehet ezeket a képek javítani? Vagy eleve annyira kevés és bizonytalan az infó bennük, hogy reménytelen zajszűréssel vagy egyébb otthoni felhasználóknak is elérhető (ingyenes) programmal trükközni?
pl. Still0801-00012-1 — ImgBB

Mozgóképről nincs tapasztalatom, állóképnél használjuk:

2 Likes

Köszi a tippet!
Hu… hu… húzós ára van. Hobbi projektbe nem biztos hogy ennyi pénzt ölnék. A WEBoldalon nem fordított képek vannak? Hogy előbb ellövik a a jó minőségűt, majd azt lerontják? Hihetetlen javulásnak tűnik. Tényleg képes ilyesmire?

Azért a trombitásra fogsort rajzolni … :smiley:
Képernyőfotó 2022-10-31 - 22.22.39

De valóban vannak jó pillanatai.

Esetleg valami ingyenes alternatíva?

Harsonás (a Benkó DB-ből) :slight_smile:

Azért ha megnézed a fejlesztő oldalán látható mintaképeket, láthatod, hogy az alkalmazás mesterséges intelligenciája nem arra van “tréningezve”, hogy szinte értelmezhetetlen pacákból csodát csináljon. :wink:
Elég gyakran használom a Topaz Photo AI nevű cuccukat, (ami gyakorlatilag a Gigapixel AI, Noise AI és Sharpen AI alkalmazásaik összeolvasztása) és viszonylag kisméretű, de értékelhető minőségű, enyhén zajos képekkel nagyszerű eredményeket tud elérni. Van egyébként videós alkalmazásuk is ami hasonlóra képes mozgóképekkel:

Létezik pár ingyenes alternatíva is amikkel szintén jó eredményeket lehet elérni.
App:

Webes felület (ingyenes de regisztrációt igényel):

Remini:
https://app.remini.ai/?utm_medium=homepage&v=c18d48cc-17f7-40ef-a606-33c08afde5da
Ez utóbbinak egyébként iOS/iPadOS alkalmazása is van.
Érdemes megjegyezni, hogy a két utóbbi AI emberi arcokra van tréningezve és leginkább azokkal ér el megfelelő eredményt.

Egy örökkévalósággal ezelőtt sok VHS kazettát digitalizáltam be és a személyes tapasztalatom az, hogy a legjobb eredmény úgy érhető el ha nem sokat trükközöl velük. Minimális szín és kontraszt korrekció a vágóprogramban és kész. A VHS videók felbontása gyakorlatilag még az 1(!) megapixelt sem éri el, szóval nem a legideálisabb alapanyag ahhoz, hogy értékelhető végeredményt hozzunk létre belőle. Persze, ez csak az én véleményem, mindenkinek mást jelent az értékelhető végeredmény.

1 Like

Köszi a tippeket!
Az upstaly sajna hibára fut a gépemen, ami egy [ismert hiba].(DECODING ERROR => on macOS 10.13.6 · Issue #98 · upscayl/upscayl · GitHub)

Titi
De legalább eltaláltam hogy fúvós hangszer … :blush:

Uhh, sajnálom, én 11.4-en használom, így nem találkoztam ezzel a hibával. Remélhetőleg a fejlesztője hamarosan javítja ezt a problémát.

Semmi gond, nálam 10.15.7 fut egy 2012-es mini-n. De legalább tudom hogy ilyen is van.
Köszi!

A Topaz-nak nem csak Gigapixele van, hanem kifejezetten videó feljavítója is. Nekem sok Topaz termékem van, de az speciel nem, így véleményt nem tudok róla mondani, csak abban tudlak megerősíteni, hogy mocskos drága. Régóta használok Topaz termékeket, időnként csinálnak komoly leárazást. ha van sok videód, érdemes vele foglalkoznod.
Van Corel VideoStudio Pro 2021-em, de sose használtam, Talán abban akadhat valami bővítmény. De mivel Mac-es oldalon vagyunk, feltételezem sokra nem mész vele, mert tudtommal csak Windows alatt fut.

1 Like

Most akciósak a Topaz programjai, sajna nekem még így is túl drágák, de valakinek jól jöhet.

This topic was automatically closed 60 days after the last reply. New replies are no longer allowed.