adott egy UPC modem/router bridge módban.
Mögötte egy Asus router módban. A UPC bridge módban 192.168.0.1, mögötte az Asus 192.168.1.1.
Az Asusban beállítottam a port forwardot a NAS felé, de mégsem lehet elérni kívülről.
Ráadásul az Asus ezt írja a DynDNS beállításnál:
A vezeték nélküli router személyes WAN IP-címet használ.
Ez a router multi-NAT környezetben lehet és a DDNS szolgáltatás nem működik ebben a környezetben.
Szóval. Mit cseszek el? Miért nem érem el kívülről a NAS-t?
A 192.168.0.1 nem publikus cim, a UPC modem nem bridge modban van es NAT-ol. Harom lehetoseged van:
A UPC moodemet valoban bridge modba tenni, hogy a sajat routered publikus cimet kapjon, igy csak azon kell a Port Forwardingot allitani
A UPC modemen IS beallitod a port forwardingot a sajat routered WAN oldali IP cimere
A UPC modemen port forwardingot konfiguralni es a sajat routereden a routingot kikapcsolni
Ezutan persze kerdes, hogy a UPC nem rakott-e a sajat belso NAT-ja moge (ekkor a kulso cim a 100.64.0.0/10 tartomanyban lesz). Ha ez a helyzet, akkor beszelni kell a UPC-vel, hogy adjanak valos publikus IPv4 cimet. Ha erre nem adnak lehetoset, akkor nem fog mukodni a dolog.
A UPC féle csodadobozon egy lenyílóban lehet választani Bridge és Router mode között, szóval akkor lehet, hogy tényleg NAT mögé tettek.
A UPC modemen NINCS PORT FORWARDING funkció (magam sem hiszem el, azért üvöltözök).
Megpróbálok beszélni velük, de tapasztalataim szerint nem sok esélyt látok bármire tőlük…
Köszi!
SZERK.: beszéltem a UPC-vel, csak huhogott a kisasszony a kérdés hallatán. Majd bepipultam, reseteltem gyárira a UPC féle mocskot és amikor felállt, eleve Bridge módba raktam. Így működik. Az irodai PC-ről elérem kiválóan.
Igen, a saját routeren is van PF a NAS felé.
Azért van 2 router hogy meglegyen egy külön hálózat az eszközeimnek.
Megoldható ez így, hogy működjön kívülről a NAS elérés? UPC dobozon modem mód vagy valami?
Ha modem modba teszed a upc-t akkor nem lesz 2 halozatod. Alapvetoen a portforwarddal kene mennie, mas kerdes, hogy en nem engednek ki semmit kozvetlenul a netre, a normalisabb routerekbe szokott lenni openVPN server, azt hasznalnam/hasznalom ha be akarnek menni a nas-ra tavolrol.
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni.
Vodafone CB-t bridge módba kapcsoltattam és kértem publikus ipv4-et. A CB WAN IP címe 86...*
Elvileg idáig minden jó. De.
CB LAN1 összeköt ASUS RT-AC86U WAN portjával és a saját eszköz WAN IP-je 192.168.0.108
Router szerint multi NAT mögött vagyok. Ha a Connect Box valóban bridge-ben van és publikus IP-m van akkor hogyan lehetséges?
Felhívtam a 1270-et, hogy valóban csak modemként működik-e a CB. Szerintük igen. Meg is mondta mikor kértem az átkapcsolást és meg is tették.
Elvileg 192.168.100.1-en kéne elérnem. De nem. 192.168.0.1-en érem el a CB-t.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Hello, üdv a fórumon!
Az átállítás után érdemes újraindítani a szolgáltató eszközt, hogy letöltse az új konfigurációt biztosan. Azt fontos lenne megtudni a szolgáltatótól, hogy hogyan kell a saját routereddel csatlakozni, lehet, hogy nem ugyanúgy mint eddig. Elképzelhető, hogy PPPoE kapcsolatra van szükség, esetleg statikusan kell felvenni a publikus IP címet, több lehetőség is van, erről kell, hogy a szolgáltató informáljon. Érdemes a te routeredet is a beállítás után újraindítani.
Az Asus írja ezt a hibát? Mert ebből arra következtetek, amit @tetragir, hogy lehet statikusan kell megadnod az IP beállításokat és ezért nem kapja meg a címet DHCP-ből automatikusan. Szolgáltató nem küldött ezzel kapcsolatban semmit sem?
Egyébként én is Vodafonenál vagyok, nekem is bridge módban van a készülékük, csak én nem kértem publikus IP-t külön, és szépen meg is kapja a címet automatikusan a mögötte lévő routerem.
Igen, az Asus írta ezt. Nem kapott IP-t.
■■■■ék ez az új CB. Nem menti a távoli beállításokat, egy valamiért 2-3x kell hívni az üfsz-t. Nem elég a boxnak ha én indítom újra, semmit nem ér. Távolról kell az ügyfélszolgálatosnak. De akkor sem volt jó elsőre. Hiába állította át legelőször bridge-be, routerként üzemelt, de ő úgy látta bridge-ben van. Újraindította mégegszer akkor már bridgeben volt de nem küldött IP-t. Arra gondoltam változott a MAC cím és azért nem. De nem ezzel volt baja. Itt meguntam éjjel. Visszakapcsoltattam router módba, de még mindig nem küldött IP-t. Kétszeri újraindítás után működött csak a helyes beállításokkal. Visszajutottam oda ahonnan indultam.
Majd ha lesz egy teljes napom foglalkozok vele. Talán addigra nem lesz az üfsz sem így leterhelve.
Volt, hogy 1óra57perc volt a várakozási idő mire kapcsolt. Idegtépő.
Remélem ez csak az én CB-m sajátossága és más nem kínlódik így.
Köszönöm a segítséget! 👍
Hogy ne a szolgáltató managelje a saját hálózatodat.
A Voda CB-jén elég alap ami elérhető az ügyfélnek.
Azzal úgy nem is lenne probléma router után router AP módban ha csak wifi miatt kell.
Ha van saját router, akkor te manageled a saját hálózatodat, publikus IP nélkül is.
Ez inkább akkor fontos, ha valamilyen portot akarsz megnyitni az internet felé.
Ráadásul, ha csak dns név miatt kell a public IP, és kell egy free, de mindegy, hogy mi a vége, akkor én a https://www.noip.com szoktam használni. Persze hátránya, hogy egy fiók alatt két ingyenes címet lehet csak regisztrálni, valamint havonta kell megújítani (kb 5 kattintás és emailben figyelmeztet).
És a routerek egy része támogatja ezt a szolgáltatót, azaz alapból tudja frissíteni a DNS-t, de ha a router nem, akkor szerverre is vannak klienseik, amik tudják frissíteni a dns-t. Persze ez csak erősen otthoni használatra ajánlom.