Sandboxing

Sokszor hallottuk már a kezdetek óta, hogy az iOS zárt rendszer. Aminek szerintem óriási előnye van. Szemben a macOS-en, ahol szinte csak hátránya van. Természetesen egy nagyon fontos dolgot kivéve: a biztonság.
Rengeteg fejlesztő pártolt el a Mac App Store-tól évek alatt a zártságra hivatkozva.
Coda: https://panic.com/blog/coda-2-5-and-the-mac-app-store/
BBEdit: https://mjtsai.com/blog/2014/10/12/bbedit-leaving-mac-app-store/
Most csak hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztosan van még jónéhány ilyen program/cég.

És amiért ez eszembe jutott, egy újabb fejlesztő alkalmazása (amit megvettem és nagyon szeretem):
Sip: http://sipapp.io/announcement/#!

Remélem, hogy az idei WWDC-n ezzel fognak valamit kezdeni, mert évek óta egyre rosszabb a helyzet.

Nem látom az Apple-ben az elköteleződést egy valódi, innovatív, általános célú, asztali operációs rendszer fejlesztése iránt. Lehet, hogy a GUI marad, de az iOS-es framework-ök, alrendszerek át fogna szivárogni a Mac OS-be és a legtöbb esetben ez funkcióvesztéshez fog vezetni.

Az egész nagyon hasonló lesz, mint a Mac OS 9 és Mac OS X váltás. A GUI maradt (nagyrészt), csak sok esetben a funkcionalitás változott. Meglátjuk. :-)

Igen, sajnos az is benne van, hogy funkciókat fog veszíteni a “közelítés” árán. Lásd: Photos.
Ugyanakkor szerintem nem lesz soha teljesen egyforma a két rendszer, mint ahogy sokszor nyilatkozzák is. Ugyanis nemcsak két különböző feladatra jók, hanem másképp kell kezelni és másképp kell használni és másra is használják az emberek. Az egy dolog egyébként, hogy néhány vagy akár jó sok néhány területen már lehet dolgozni iOS eszközökkel, de oda akkor elég is az iOS eszközök használata és nem kell macet venni/vinni.
Ugyanakkor programozásilag nem lenne egy hátrány, ha a két rendszert összefésülnék és nem kellene teljesen más kulcsszavakkal hivatkozni szinte egyazon dologra.
Szóval egyrészt közelítsen, másrészt meg ne :D

1 Like

És vajon miért nem töltöttél le onnan egy szoftvert sem? Mert a legnagyobb szoftver fejlesztők nagy része nem is rakja fel a szoftverét oda, mert annyi megkötéssel jár. Egyik legjobb példa a leginkább elterjedt Adobe cuccok. Ha így folytatja az Apple, akkor akár be is zárhatná a “boltját”, mert senki sem kíváncsi rá.