Segítséget szeretnék kérni

én így csináltam (nekem is van egy ilyen gépem)
innen leszedtem a catalinát:

aztán terminálba:
sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

ennél újabb rendszert nem tudtam rátenni, ezt archicad miatt vettem újat… de ezt most a régiről írom :slight_smile:

Egyelőre az Archive-ból letöltöttem a Monterey-t, de a DiskUtility-ben elakad a “restore”-nál, az USB-s telepítőre írásnál pedig a Terminal-os parancs nem találja a telepítő csomagot.
A Monterey letöltés közben többször elakadt, de többszöri “reload” után végül lejött. Most jön lefelé a Catalina, remélem azzal többre jutok.

Íme az újabb Restore-hiba (akárcsak a Monterey esetében):


Szerk.: Fut a Catalina telepítése a patch-es letöltés nyomán! Részletekkel a telepítés után szolgálhatok, mert a gép a telepítés után lesz elérhető…

telepítőt ne igy csinálj.
vagy itt a terminálos leírás:

vagy pedig ez a program:
https://diskmakerx.com/download/

Én is most pattintottam Catalinát (2018-as minire) –> szokásos csalódások: minden újabb rendszerbe beraknak néhány újdonságot és néhány fatális (a fatálas jobban hangzana) hibát (pl. a biztonsági frissítés után nem működik a file sharing)…
(Khmm… alvás után a 3 közül a fő monitoron nem ad képet – az egérmutató látszik, mozog! –, valamelyiket ki kell húzni, majd visszadugni.)

Teljes meglepetés: bizonyos “patch” ráhibázással értelemszerű kattintások útján elkészítette a Catalina telepítő USB-t, majd több frissítési ciklus során most naprakésznek mutatja magát.
A “miként sikerült mégis” pontos sorrendekről, elnevezésekről és verziókról a beszámolóval később jelentkezem. Most éppen zajlik a migráció a Lion-ra már felkerült néhány program és más letöltött dolgok. Első benyomásként nagyot csalódtam az iOs kinézet miatt…

Szóval Lion alatt:

  1. macOS.Catalina.Patcher.dmg (https://github.com/dosdude1/macos-catalina-patcher/releases/download/1.4.7/macOS.Catalina.Patcher.dmg)
  2. 2xclick macOS.Catalina.Patcher.dmg
  3. értelemszerű click-ek, tovább, tovább…


And so on…

A catalina patcher nem egy jo cucc. Eleg sok baj van vele. Amugy a 2012-es gep nativan tamogatja meg a catalina-t. Ha ez fole akarsz menni csak is az opencore legacy patcher-el csinald.

Köszönöm a véleményt. Lehet, hogy a Catalina natívan rámegy a gépre, egyébbel mégsem sikerült rátenni az InternetRestore-ból lejött Lion-ban.

Mert internet restore-ral az eredeti rendszert teszi rá (amivel kijött a gép), Catalina telepítéshez pedig legalább 10.9-nek kell rajta lenni.
https://support.apple.com/kb/SP803?locale=hu_HU

De o nem akar ilyeneket telepiteni, mert nem akar Apple ID-t csinalni. Az oprendszereket pedig meg kellene “vasarolnia”.

De ezt nem is tudod nagyon megkerulni. Raadasul firmware-t is frissiteni kell rajta az APFS miatt.

Azt meg miért, ha az oprendszert csak a vashoz adják, annak meg örökétiglen upgrade-joga van (kérem, ameddig a vas kompatibilis), nemde?!

Az operacios rendszereket 10.7 ota meg lehet venni a storebol, 10.8 ota meg szerintem csak is ott terjesztti az Apple, igy ezek hozza vannak rendelve az accountodhoz. 10.9 ota a vasarlas erteke 0, de ugyonugy hozzaregisztralodik a fiokodhoz, ahogyan minden mas, 0-ba kerulo termek is.

Olyat hol olvastal, hogy csak a vashoz adjak? Peldaul, tovabbra is megvasarolhato a 10.8-as verzio. De olyat se lattam sehol sem leirva, ami kimondja az oroketliglen upgrade jogot.

1 kedvelés

Egyrészt: Nem akarok semmit csak azért tenni mert Cupertino úgy döntött.
Másrészt: A MacOsX PPC-s korszak reflexeivel rendelkezem, időnek kell eltelnie amíg a MacOs-ban felhomályosodom.

Akkor igazabol egy hasznalhato megoldas van a szamodra. Letrehozol egy fake apple id-t, ilyen olyan adatokkal. Aztan ennek a segitsegevel, a legalis modon catalina-t felrakod es megcsinalod vele egyutt firmware update-t is. Ha ez megvan akkor ezzel az apple id-val letoltod az osszes macos-t 10.8-tol, azokat szepen elrakod magadnak egy kulon HDD-re. Csinalsz egy tiszta telepitest azzal a rendszerrel amelyik szamodra szimpatikus es hasznalod. Jah es mar nem fog kelleni tobbet a fake appleid.

De gondolom mobil elofizetesed, e-mail-ed, bankszamlad/bankkartyad van, rendelhettel mar online, elsetalsz utcan terfigyelo kamerak elott, esetleg van digitalis tv elofizetes/streaming szolgaltatod, utleveled, ID-d, jogositvany…stb…stb.
En is utalom ha profiloznak, de nem menekulhetek minden elol a selva-ba. Teny, hogy amennyire lehet csokkentem/elfedem az online terben a mozgasom, de nem tudok nagyobb mennyisegu kp-t mozgatni az orszagok kozott es lakast/kocsit/robogot szoktam berelni, idonkent vasarolok online.
…egy @Smiley altal is javasolt fake appleID nem a vilag vege :slight_smile:

1 kedvelés

Van útlevelem, személyi igazolványom, mobil csak prepay-es, bankszámlám és -kártyám, jogosítványom, online rendeltem, de csak utánfizetéssel, még nem fizettem semmit onlány, nincs digitális tv-előfizetésem. Nem menekülök, csupán kerülöm amennyire lehet, hogy bárkik bábja lehessek. Vállalni szoktam magam, nem szoktam fake-persónaként megnyilatkozni, ezért Fake-ID fel sem merül.

Ez olyan amit nem tudsz megkerulni, ha modern macos-t szeretnel hasznalni. Ezek a feltetelei. B verzio, hogy fogsz valami linux-ot es azt hasznalod a gepen.

3 kedvelés

Javaslom a Tails linuxot. :slight_smile: (Ha nincs szuksegeg macos spec. sw-re.)