Sonoma OCLP vs. Private Relay

Sziasztok, uj vagyok itt, de relative regota Apple ‘veteran.’ Na most a kovetkezo van: egy retina MBP mid 2015-ot hajtok, montereyvel. Viszont eljott a pont, hogy szuksegem lenne ujabb rendszerre, ezert feltennem OCLP-vel a Sonomat (Ventura mar volt fent). Viszont felmerult bennem egy kerdes (ami lehet abszolut irrelevans): A csokkentett SIP, befolyasolja-e barmiben az Apple Private Relay teljes erteku mukodeset? (tudom, hogy ket kulon dolog, de elbizonytalanodtam :D) Az utobbi eleg fontos nekem macOSen is (marmint a private relay)

Koszi elore is!
Adam

Udv itt.
Ha jol tudom (majd esetleg @Czo kijavit) az opencore csak a kext felulirasra off-olja a SIP-et… minden masra aktiv.
Igy az IP relay-be se szol bele.
A kerdes persze az, hogy milyen kornyezetbe integralva hasznalod. Van-e egyedi policy bizonyos security managementre…stb. Ha semmi komoly, akkor nem lehet belole gond (Murphy sosem alszik)

1 kedvelés

Nem hasznalom a Private Relayt, a SIP pedig be van kapcsolva, igy igazabol ezzel a resszel nincs tapasztalatom. Logikusan szamomra, nem fugg ossze a ketto, de persze, barmi elofordulhat.

1 kedvelés

Koszi nektek! valoszinu marad egyenlore a monti, bekapcsolt SIP-el. aztan ugyis idovel valtok M-es vasra.

Szerintem nagyobb az esetleges sebezhetőség lehetősége az elavult Monterey miatt, mint egy újabb rendszer ahol picit lazítani kell a SIP-en. Amúgy az van szerintem amit @Czo is írt, hogy erre a részre valószínűleg nincs hatással.

1 kedvelés

Koszonom neked is, lehet hogy megis ra probalok, ha lesz kapacitasom mokolgatni. egyebkent kivancsisagbol rakerdeztem a chatGPT-re, ezt valaszolta:

mit gondoltok?

En most egy mini late 2014-et hasznalok (idonkent) OpenCore Ventura-val. Nalam “on” a Private relay pedig semmit sem mokoltam.

1 kedvelés

@peppino es a SIP milyen statuszban van neked? full SIP vagy lowered (vagy esetleg teljesen off)?

@smiley igen mondjuk ebben igazad lehet, mert a montereyben, a private relay meg betakent funkcional.

Lowered… effektiv 1-2 dolog van kikapcsolva. (SIP: 0x803)

A ChatGPT-nek ne hidd el minden szavát. Ez egy hackli, Ventura 13.6.4.

1 kedvelés

@Lukather na, ez meggyozott uram, koszi!

@Lukather ez mikori/milyen ‘vas’ amin fut?

Ez egy 2017-es, Retina 5K iMac-nek hardveresen többé-kevésbé megfelelő konfig. Core i7 7700k, Radeon RX580 8GB, 32GB RAM, Gigabyte alaplap. Csak azért nincs felfrissítve macOS 15-ig, mert a benne lévő PCI WiFi/Bluetooth kártya már nem kompatibilis a Sequoia-val és nem akarok egy ilyen öreg vasra többet költeni, plusz nincs már kedvem vele mókolni sem. Hamarosan úgyis lejár az Intel ideje a platformon. Muszáj lesz közel 20 év hackli után rászánni magam egy M procis almás vasra. :slight_smile:

Na gyerekek, mar a koszonobeszedet akartam irni nektek, a sok hasznos valaszert. De sajnos nem lett ‘hepiend’ a sztori vege. Az eredeti ‘dilemmam’ az megszunt, fel is pakoltam szepen a Sonomat OCLP-vel, jol is futott…egeszen addig amig ujra nem inditottam. Ott meghalt. Kaptam egy fekete kepernyot, es a root patchet sem engedte ujra. Azzal az indokkal, hogy 15.6-ot erzekel, holott en effektive nem frissitettem. Egyedul a Safarit frissitettem le a 18-asra (es van egy sejtesem, hogy ezzel baszarintottam el). @Czo ha van szabad kapacitasod, kivancsi vagyok mit gondolsz. Szerintem te fixen fogod tudni. De termeszetesen barki johet.

update: Beszarok, clean installnal, recoveryben tenyleg 15.6-ot mutat a vinyon :smiley:

Szerintem, nem csak a Safarit frissitetted, igy lett Sequoiad, Sonoma helyett. Egy biztos, az aktualis OCLP az 2.4.0 es nem 2.1.2, ezek a cuccok pedig azok a cuccok, amikbol nem erdemes nem a legujabbat hasznalni.

En megneznem nem-e pofozhato helyre, ha ujabb OCLP-t probalok, illetve, ha tenyleg nem akarsz Sequoiat, akkor ujra kell huzni a Sonomat es nem vakon kattingatni a megjeleno szoftverfrissites tematikaju ablakokra (de ez kb. minden ablakra igaz).

2 kedvelés

Valamint érdemes megnézni a rendszerbeállításokban is, hogy nincs-e bekapcsolva automatikus frissítés.

Szerintem nagyon egyszerűen kideríthető, hogy csak a Safarit frissítetted vagy a komplett rendszert, elég ha az alma menüben a Mac névjegyére kattintasz.

Érdemes szem előtt tartani, hogy ha a gépet OCLP-vel használod, akkor az gyakorlatilag hackintoshnak minősül, így a hackintoshra vonatkozó alapszabályok érvényesek rá a továbbiakban, amik a következőek:

A frissítések automatikus letöltése és telepítése opciók MINDIG legyenek KIKAPCSOLVA.
Soha ne tölts le és telepíts rendszerfrissítést anélkül, hogy meggyőződnél arról, hogy a legfrissebb OCLP-t használod. Az OCLP frissítéseiben bug fix-eken kívül fontos, a legújabb rendszerfrissítéshez nélkülözhetetlen kiegészítések is lehetnek. Mindig ellenőrizd Dortania OCLP GitHub releases oldalán a legfrissebb elérhető OCLP verziót és a Changelogot!

Az általad hivatkozott probléma abban az esetben is előfordulhat ha nem telepítettél semmiféle rendszerfrissítést, ehhez elég annyi is, ha a rendszer automatikusan letölti a háttérben az új rendszerfrissítéseket, ugyanis egy ideje úgy változtatta meg az Apple a frissítések kezelését, hogy már a rendszerfrissítések letöltése is módosítja a rendszermeghajtót és felülír(hat)ja az OCLP patcheit.

Amit tehetsz a megoldás érdekében:

1. Frissítesz arra a rendszerverzióra aminek a frissítése letöltődött a háttérben.
  2. Újratelepíted a macOS-t.
  3. Letöltöd Dortania Discord szerveréről a “PurgePendingUpdate” elnevezésű parancssoros eszközét a háttérben letöltött rendszerfrissítések eltávolításához és a legfrissebb OCLP-vel ismét telepíted a patcheket.

Forrás: Dortania OCLP Troubleshooting

1 kedvelés

Igen, igazad lesz. Meg el volt mentve az iCloud tarhelyemre a korabbi OCLP, es nem frissitettem az uj verziora (holott feldobta) itt kovettem el az elso hibat. Pedig mar volt dolgom korabban, Ventura OCLP-vel. A masik: valoszinu figyelmetlen voltam este, es rakattintottam a frissitesre, az pedig szepen letoltotte magat a hatterben (hiaba lottem ki az osszes frissitest a beallitasokban, valoszinu keson) es amikor ujrainditottam, mar 15.6 lett rajta. Ami amugy erdekes, mert amikor a terminalban is megkerdeztem, hogy milyen rendszer van, ott egyertelmuen 14.7.7-et mutatott. Marmint az ujrainditas utan

Hu, ezt koszonom! Na ezert jo, hogy ratalaltam erre kozossegre. Errol a harmadik opciorol nem is tudtam, hogy letezik (marmint a Dortania parancssor). Egyebkent szerintem ez lesz amit irtal, a frissitessel kapcsolatban. @Czo -nak is ezt irtam, hogy valoszinu nem teljesen tudatosan - hanem a hatterben futott le az update. Viszont teljesen igaz, hogy faradtan ilyen dolgokat nem mokolunk, azt most megtanultam.

1 kedvelés