SSD és HDD vagy Fusion drive?

Hahó. Itt az idő! Vasárnap lesz a napja, hogy nekiesek a gépnek. El Capitan lesz rajta, friss. (USB Drive már megvan.)

A kérdés. Kerül a minibe egy Samsung 850 Pro 256-os. És benne az 1 TB-os HDD is. Azt már sejtem, hogy a HDD helyére tegyem az SSD-t és az új helyre pedig a HDD-t. Oké.

De: amikor formázom, installálom, particionálom és egyebek, mit válasszak? Mi a jobb? Külön az SSD és rá a rendszer meg szoftverek, és a HDD-re meg az adatok, filmek, miegyéb - avagy csináljak egy kvázi fusion drivet belőle és ennyi?

Én picit félek a fusion drive-től, hogy a rendszerintegritást és biztonságot rábízzam a szoftverre. Ti mit javasoltok? Köszi!

Én nem javaslom a fusiont (minek pakolgasson a rendszer), de ha gyakran mentesz, még biztonságos is lehet.
(SATA 3-as a géped?)

2012-es mac mini az?

Az bizony.

Hát szerintem külön, de van aki a Fusion drive-ra esküszik. Mondjuk gondolom felhasználói szokásoktól, munka fajtától függ, hogy kinek mi jön be jobban. Én egy 250gb ssd-n simán elférek (kb 100gb szabad). Igaz filmeket, sorozatokat nem tartok az ssd-n annak van külön HDD hálózaton.

Tehát fogjam az SSD-t, installáljak rá egy clean El Capitant, installáljam rá az appokat, mindent, és a HDD meg legyen az adatoknak, képeknek, minden egyéb filejaimnak?

1 Like

szerintem igen :)

Én kipróbáltam mindkettőt.

Nekem a Fusion Drive (FD) vált be. Évekig használtam és remekül működött.

Néhány gondolat, ami érdemes elgondolkodni egy picit.
De nem sokat. Jó lesz bármelyiket is választod.

SSD + HDD külön:

 • Hardverileg biztonságosabb mint a FD. Ha bármelyik tároló is tönkremegy, a másikat nem befolyásolja. Egyszerűbb az adatmentés mint FD esetén.
  Viszont, ha rendszeresen mentesz (amit egyébként is ajánlott megtenni), akkor ez máris nem olyan nagy probléma.
 • Ha a rendszert és a fontosabb programokat az SSD-re mented, de az adatokat a HDD-e a programok működése érezhetően lassulhat.
  Én pl. iPhoto-ban tárolom a képeimet. A Library-m elég nagy volt, ezért kénytelen voltam HDD-n tárolni. A program megnyitása egy örökkévalóság volt… néha perceket kellett várnom… a FD ezt is megoldotta.

Fusion Drive:

 • Sérülékenyebb, mint a külön telepítés. Ha az SSD vagy a HDD megsérül, akkor a Fusion Drive nem működik tovább. Az esetleges adatmentés ezért bonyolultabb.
  Megoldás: folyamatos biztonsági mentés a fontosabb adatokról, akkor nem lesz gond.
 • A Fusion Drive optimalizáló algoritmusa nagyon jól működik. Figyeli, hogy mit használsz gyakrabban, és azokat az SSD-n fogja tárolni.
  Telepítés után kell neki 1-2 nap, de utána gyorsabbnak fogod érezni, mint a külön telepítést. SSd-hez közeli lesz az érzés, használattól függően.
  Ha nem dolgozol több GB-os fileokkal napi szinten (pl. videószerkesztés), akkor a FD jó választás lehet a teljesítmény szempontjából is.

Nekem most egy nagyobb SSD van a gépemben. Ezért nem FD-t használok.
De az FD költségtakarékosabb megoldás, és szerintem félelmetesen jól tud működni. Éppen ezért én erre szavaznék.

Persze a föntés a tied.

Sok sikert és hajrá!

Köszi Dombi, megfontolom, egyelőre azért hajlok a külön cucc felé, mert azt gondoltam végig, hogy vannak gépek, amikbe sima SSD-t tettek, 250-est eleve gyárilag, és működnek, tehát nagy baj nem lehet velük így sem, ha nincs minden szétválogatva. Ha meg a nagy kép adatbázist, meg filmet, meg zenét eleve a HDD-n t-rolom, de minden mást az SSD-n, akkor meg ez jó lehet méretben is - és még egy. Az SSD új. A HDD 3 éves, fene tudja, meddig bírja, mikor sérül valami, és akkor az bajos lesz.

sziasztok,

nem akarok új topikot nyitni, a kérdésem a következő:

van egy elmebeteg ötletem… létezik valami eljárás bad szektoros vinyó esetében, hogy a bad szektorokat izolálja valahogy és azt akár egy önálló partícióba vagy másba tegye, így a maradék lemeztetület hibátlan lenne? ui. van egy 2 TB-os HD-m, amin egy vindózos szoftver szerint ez a hiba található:

megjegyzem elég hasznos dolgokat ír ki ez a program, nem értem a Disk Utility ilyet miért nem mond meg…

ötletek? köszike

na, sejtettem, hogy nem mondok hülyeséget: http://www.goodlucksoft.com szóval van ilyen megoldás OSX-re?

A hibás szektorokat a merevlemez maga, annak belső programja jegyzi be, a tartalmát áthelyezi, többé nem használja. Mac-en a SMART Utility vagy hasonló programokkal lehet lekérdezni a részletes adatokat (ld. http://formac.informer.com/hard-disk-sentinel ).
Egyébként nem kell feltétlenül kétségbe esni, az én gépemben üzemel egy 320 GB-os Maxtor, amit az előző gépemmel 2009 áprilisában vettem, akkor 10 rossz szektor volt rajta, 2012 októberében 125, 2014 novemberében 159, most pedig 168, mindez 19594 óra működés és 13149 start/stop mellett.
Pesze ha fontos dolgok vannak rajta, le kell cserélni, ha pedig kevésbé fontosak, legyen róla másolat. :)

1 Like

köszi, nézem!

Ha valami ertelmesre is szeretned hasznalni a merevlenmezt, neagyisten tarolni is akarsz rajta valamit, akkor semmikeppen se hasznald. Ha garancialis, akkor csere, ha nem, akkor kuka.

1 Like

Végül mi lett?

Én vettem egy új gépet, amiben FusionDrive van – hát a full SSD-hez képest súlyos visszalépés : (
Sajnos ezt az iMac-et már ragasztják a nyomorultak, így munka mellett elég nehezen jutok hozzá a cseréhez.

A fusion driveval semmi baj nincs, ha megfeleloek a meretek. Nalam 750 diskhez jut 128 ssd, ez igy teljesen rendben van. Az Apple gyari 1TB diskhez 8-16 giga meretu ssdvel szerelt fusion drive egy vicc. Azt nem szabad megvenni.

kerdesem vala a temaban:
MBP-ban jelenleg egy 60GB SSD van a gyari 500GB Hddvel FusionDriveba,
ahogy igy lementek az arak nezelodtem, es cserelnek ssdt egy Samsung 750 EVOra,
kerdes1: ez a tipus teljesen kompatibilis-e a MBPval (850s arban boven 1,5x annyi), honna lehet ezt megtudni? esetleg milyen tipusokat erdemes meg megnezni
kerdes2: ismet Fusion Dreivot csinaljak, vagy inkabb legyen rendszer particio (osx+appok) az ssdbol a hddre meg mehet minden egyeb
mivel terveim szerint a Sierre frissitest egybekotnem az ssd cserevel igy nem kimondottan erdekes a backup (csak szet kell “valasztanom” a hddt-a regi ssdtol)

Szerintem ma mar nem brutalis aru egy 512es ssd. Mar nem eroltetnem a fusion driveot sok ertelmet nem lattom. Esetleg egy 256ssd + hdd es vinyon csak a zenek filmek, linux iso-k :) stb.

igen pont ez a terv, egy 250s ssd (a mostani 60s helyere) a gyari vinyo meg marad,
egyebekent eddig meg vagyok elegedve a fusion drive megoldssal, ezzel a regebi 60s ssdvel is 15 sec korul van pl egy ujrainditas, progik nyilnak gyorsan, Aperture is nyitom/zarom nagyon jo sebesseggel.

850evo berakva, kell ehhez trim?