SSD iMac-be

Most látom csak, hogy már majdnem megfizethetők az 1 terás SSD-k. Általánosságban érdeklődöm, telepített-e már ilyet valaki? Szeretjük-e a Samsung 850 EVO-t, vagy legyen inkább Crucial?

Szia. Pontosan mire vagy kíváncsi?

Nem tudom :D

Elég nagy beruházás, azért várok némi megerősítést.
Négy éve szereltem be egy Vertex2-t egy iMac 24"-be. Hiba nélkül működött, szóval nem a hardver szerelésétől félek.

A mostani gépemben gyári SSD van, plusz a HDD. Ezt szeretném lecserélni – viszont ez egy régi gép (mid 2010), kicsit aggaszt, hogy esetleg kompatibilitási hisztije lesz vagy ilyesmi (mint anno a Vertex3-okkal). A másik pedig, hogy épp technológiai váltás zajlik, MLC-ről TLC-re (ez utóbbi olcsóbb, tehát ez a jövő). Arra gondoltam, hogy inkább a régebbit választom (Crucial BX100, de inkább MX200) és nem a Samsung vadiúj meghajtóját.

Főleg, hogy mostanában elég sok hírt lehet olvasni a Samsung SSD-k meghibásodásáról.

Mondjuk az az EVO 840, abban más a vezérlő. Ez egy külön nehézség, hogy a típusszámok nem sok következtetésre adnak módot. Ja, most látom csak, nem írtam, hogy a Samsung EVO 850, vagy annak a Pro változata jöhetne még szóba.

Én is Vertex2-őt kínoztam kb. 5 évig. FusionDrive-ban használtam.
Remekül működött. Aztán egy nap vége lett.

Azután egy Samsung 850 Pro-t vásároltam (1 TB). Főleg az ár miatt döntöttem mellette.
Néhány hónapja használom egy Mid 2012-es MacBook Pro-ban.

Nincs vele semmi gond. Úgy gondolom, hogy 4-5 évet ennek is ki kellene bírnia.

Ár miatt dönteni mindig kellemetlen kompromisszum, asszem ezért is indítottam a szálat, hátha meggyőztök arról, amit amúgy is sejtek: ha az újabb technológia olcsóbb, akkor érdemes lehet a régebbit választani, még ha drágább is.
Az TLC (és így az EVO) esetén a fejlesztés iránya az adatsűrűség növelése, de a technika még érzékenyebb, mint az MLC volt. Egy-egy bitet most már csak pár tucat elektron tárol, ami egészen elképesztő.
Pláne ha valaki Vernegyulán meg Stanislaw Lemen nőtt fel : )

Én úgy voltam vele, hogy a Samsung SSD-je új. Csak fejlesztettek rajta valamint a korábbiakhoz képest. Egy-két furcsaságot lehet olvasni róla. De ezt a többi modellről is el lehet mondani.
Alapjában véve nincs vele gond.

Azt pedig csak te tudod, hogy mi a fontos a számodra. :)

Ó, csak az, ami mindenkinek: lehessek biztos benne, hogy megbízható és tartós, de ne legyen megfizethetetlen :D

Ja, értem… mint amilyet a sci-fi filmekben használnak. :P

Azaz! Memóriakristály, mint Asimovnál :)

Crucial MX 200 a helyén. Örömbódottá’
Amit nem gondoltam volna (bár logikus): az új SSD sokkal gyorsabb, mint a gyári. Ebben az a jó, hogy ha jön a Kapitány, az új SSD-re telepíthetem, az 5 éves, gyári drive meg lehet másodlagos (bár csak 256-os).