Strand labda

Sziasztok!

Adott egy Late 2012es Imac ( egy gyári 5400as Sata HDD van benne) / 10.15.07 Catalina rendszerrel.

Nem regiben random módon, egyre többet kezdett strandlabdázni sima hétköznapi használat mellett.
95%ban böngészésre, és netes melóvégzésre használom csak a gépet.
Általában pár másod perces "lefagyásokat okoz, a kurzort tudom mozgatni , a szélre állított gesztusok működnek, viszont minden más ez alatt kakukk.
Legtöbbször ritkábban kezd, aztán szép lassan egyre sűrűbben jelentkezik a probléma.
Esténként nem szoktam kikapcsolnia gépet , mindig alvómódba teszem, én azt vélem felfedezni, hogy ilyenkor csak fokozottan, hamarabb jelentkezik a dolog. De van ,hogy csinálok egy újra indítást, és akkor sem lesz jobb.

Chrome-ot használok, csináltam case, süti, és egyéb törlést( De Safari alatt is csinálja), elvégeztem az Utilitiesben egy HDD recoveryt (azt hiszem ez volt a neve), illetve két Pram resetet.

Ami még feltünt ,hogy szerintem gyanúsan sokat dolgozik a hdd, illetve a strandlabdázás alatt szinte mindig “morzézik” a vinyó.

Szoftveres hiba lehet, vagy a hardver (hdd) gond lesz?

Egy SSD csodát fog tenni.

3 Likes

A morzezo merevlemezt ugy erted, hogy ismetlodo kattogas szeru hang? Ha igen, akkor annak a merevlemeznek reszeltek, tehat hardverhibad van.

3 Likes

Olyasmire igen, de nem kifejezetten kattogás, olyan mint normál esetben hallani mikor dolgozik a hdd, csak ismétlődik párszor ugyan az a “morajlás”. De nagy eséllyel nekem is a hdd a gyanús, mert amúgy is bűn lassú a gép…

Még egy kérdésem volna, van egy 2010es Imac-em is,( még a “kockásabb” unibody kialakítású gép).
az abban lévő merevlemez esetlegesen kompatibilis lehet ezzel ? ( egyébként is bontásra ítéltetett, mert vélhetően meghót a kijelzője, vagy újfent a grafikus kártyája).
Igazándiból már erre se akarnék nagyobb összeget költeni, mert előbb utóbb szeretnék majd újítani vmit helyette, de addig meg használnám.

Milyen modellek pontosan? 27" mind a ketto? Vagy 21"? Mert a 2012-tol a 21"-esben 2.5"-os, mig a 27"-esben tovabbra is 3.5"-os HDD Van. Korabban mindegyikben 3.5" volt. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a firmwarebol egymassal kompatibilis modon olvashato-e ki a homerseklet. Soha nem csinaltam ilyen mutetet :smiley: vagy HDD csere volt nagyobbra, OWC-s extra kabellel, vagy SSD-re cserelve.

1 Like

Szia,

Ma már tényleg olcsón lehet kapni ssd-t, szerintem semmiképp nem érdemes másik hdd-t beletenni.

Oh de sügér vagyok, 21.5’os mind 2.

Tudtok esetleg olyan típust ajánlani ami jó lehet bele ? 256/512gb

Szerintem csak pénztárca kérdése, én valami közepeset vennék, sebességbe mindegyik sokkal gyorsabb lesz mint a mostani HDD-d.

Azért le írom, de gondolom alap, hogy legyen valami mentésed, mondjuk time machine, így ha valami gond van az ssd-vel nincs nagy gond :slight_smile:

Itt egy video kb milyen lépésekből áll az ssd upgrade: 21.5" iMac Hard Drive SSD Upgrade or old drive replacement 2012-2017 (Including Retina) in 4k - YouTube

This topic was automatically closed 60 days after the last reply. New replies are no longer allowed.