Ma észrevettem, hogy az 1TB diskből csak 180GB szabad hely van. Korábban kb 500 GB helyem volt. A gépen csak Xcodedal szoktam dolgozni, azaz ez a program, ami folyamatosan frissül és települnek újabb szimulátorok, verziók, stb. Persze a ~/Library mappában az Xcode a cachek és egyéb fájlok miatt 250GB-ot foglal, de korábban is ennyi volt, ez nem zavar.
Ma észrevettem, hogy a System Data résznél (System Preferences - General - Storage alatt) kb 470 GB-ot foglal. Nosza, letöröltem régebbi szimulátorokat az Xcode alól, + régebbi, nem kellő iOS verziókat is. Töröltem a szemetest is, ami kb 20 GB volt. És azt vettem észre, hogy a törölt adatok mind a System Data alatt kötöttek ki. Tehát most 520GB a mennyiség.
Kell ezzel foglalkozni? Fel lehet valahogy szabadítani ezt a helyet?
Persze sejtem, ha elkezdek létrehozni nagy fájlokat terminálból, majd letörlöm őket, akkor lehet eltűnne az a mennyiség onnan, de van valami “normálisabb” módja, hogy onnan felszabaduljon hely?
Minden a System Data alatt van, amit nem tud mashova felsorolni. Pl. esetedben szerintem, fenn van meg egy backup snapshot, ami miatt ezeket az adatokat nem engedi el. Csinalj mondjuk 2db TM mentest, hogy biztos, hogy olyan mentesed legyen az utolso, amiben mar nincsenek benne.
Szerk: nalam 250 G egyebkent.
Köszi! Eltartott egy darabig, míg lefutott a két backup. Pontosabban nem bírtam megvárni, míg befejezgeti a mentéseket.
Most ellenőriztem vissza második backup után és lement 328GB-ra. Köszi a tippet! És most már megkaptam annyi szabadhelyet pluszban, mint amennyit a TM mentés előtt felszabadítottam. Szóval ez a megoldás: adatok törlése, majd dupla TM mentés
elég egy tm menté sis ha végig megy rendesen.
Nekem sokszor megmarad az utolso 1-2 mentes snapshotja a gepen, de lehet, hogy az extreme nagy SSD miatt nem iparkodik a felszabaditassal.
Nem ellenőriztem a szabad helyet két TM mentés között. Majd legközelebb.
Egyébként meg lehet tudni, hogy mennyi helyet foglalnak a TM helyi mentései?
Ezzel ki tudom listázni őket:
sudo tmutil listbackups -mt
És lenne ez:
calculatedrift
De ezzel nem bírtam kivárni egyetlen egy mentés kiszámítását sem (már ha ezzel kell).
Jelenleg egyébként 47 mentésem van a fenti parancs szerint, visszamenőleg egészen tavaly júliusig.
én ezzel szoktam törölgetni
tmutil listlocalsnapshots /
sudo tmutil deletelocalsnapshots snapshot_neve
Igen, én is ezzel szoktam törölni, de igazából van helyem. Ha nagyon sok helyet foglalna valamelyik régi verzió, talán azt törölném. Persze gondolom csak a legrégebbit lehet törölni, hogy szabaduljon is fel hely. Szóval emiatt lenne jó, ha látnám a méretet.
Ha elkezded telepakolni a gepet, akkor szelektal a snapshotokbol, ezeket elvileg purgeable teruletnek irja a finder/disk utility.