Talált iPhone

Tags: #<Tag:0x00007f8a198ac668> #<Tag:0x00007f8a198ac3e8> #<Tag:0x00007f8a198ac208> #<Tag:0x00007f8a198b1a50>

Egyik kolléganőm tegnap talált egy iPhone 7, matt feketét. Próbáljuk kideríteni, hogy kié lehet a telefon.
A gond az, hogy ez iPhone 7 és már nincs rajta az IMEI szám a hátlapon. Nincs megadva orvosi azonosító sem.
A másik gond az, hogy az IMEI szám a kártyafoglalatra lett rárakva (mekkora hülyeség ez???). De kártya foglalat nélkül találták az iPhone-t. Ami azt jelentheti, hogy valószínű lopott a telefon, vagy nagyon értett a megtaláló hozzá.
A telefon persze 6 jegyű jelkóddal van zárolva. A kolléganőm betett egy simkártyát foglalat nélkül (és sokkal nagyobbat), ami persze beleszorult, de nagy nehezen sikerült kiszedni.
Emiatt viszont elértük az értesítéseket, és a control centert. Így be tudtuk kapcsolni a bluetooth és airdropot.
Valamint ami a legfurább, hogy megpróbáltunk megosztani egy képet a telefonnal és akkor az Airdropban a neve iPhone volt csak. Azt hittem, hogy legalább a kereszt nevet ki tudjuk deríteni.
Persze a végén átadjuk a rendőrségnek, de szerettük volna mi visszaadni a telefont (mert azért annyira nem bízom a rendőrségben, hogy ki is derítik kié volt…).
Szóval mit lehet még tenni?

Pont emiatt kapcsoltam ki mindenféle kódot a telefonomon… Aki használni akarja, úgy is megoldja valahogy…

pont emiatt kapcsoltam ki a control centert zarolt kepernyonel…

1 Like

Nem vagyok otthon iPhoneban, de ha másnem, alkatrésznek lehet használni. Nekem ígysem-úgysem lesz meg, viszont ha valaki vissza akarja adni, megtalál.
Ha meg arról van szó, hogy ha érzékeny adatok vannak rajta, és jobb letörölni az egészet, távolról törölhető. Elvileg androidon is.

Le tudod torolni, ameddig a control centerrol nem teszik egy mozdulattal repulogep modba. Onnantol nem tudod.
Az alkatresz dolog nem erdekel, az adatok inkabb.
Ha vissza akarja adni, akkor a kedvencek kozul valogathat, hogy kit hiv fel. Az elerheto zarolva is.

1 Like

Ha levan kodolva max asztallab ala tudja tenni.

ok, így értem:-)

Alkatrészeket még mindig lehet használni belőle.
Nem hiszem, hogy pl a kijelzőt meg az akksit ne lehetne belőle használni kód nélkül

Csak a 6, 6+, 5, 5s, 5c es SE telefonokon van rajta a sorozatszam a telefon hatuljan. A tobbieknel a kartyafoglalaton van ez az informacio. Ha tolsz bele egy mobilnet engedelyezett SIM-et, akkor lehet, hogy a tulajdonos mar elveszett modba rakta, esetleg keresi is, es ezt a telefon ki tudna irni.

Igen, megpróbáltam belerakni a SIM kártyámat a saját foglalatommal, de mivel nekem Plusz van, így nem ment bele az iPhone7-be.

Nos, ott tart a történet, hogy kolléganőm megpróbálta bevinni a rendőrségre, ahol finoman elhajtották, hogy ők ilyenekkel (ha jól gondolom talált tárgyak visszjuttatása jogos tulajdonosának) nem foglalkoznak. Ezután megpróbálta a Vodafonehoz bevinni, mert a buszmegálló közelében, ahol találta a telefont, volt egy Vodafone bolt. Onnan is elhajtották, mert nem tőlük lopták el, aztán a beazonosításban sem akartak segíteni mondván a személyi jogok miatt nem adhatnak ki információkat.
Ezután egy másik kollégám eszébe jutott, hogy be kell vinni az önkormányzathoz és le kell adni a talált tárgyak osztályánál. Ezt meg is tették, és ott azt az információt kapták, hogy ha nem jelentkezik a gazdája érte 3 hónapig, akkor utana 1 évig használhatják, de ezután már “jogosan” is az övék lesz. Nyilván ez utóbbi infó kicsit érdekes, nem tudom mennyire igaz. És az még a nagy kérdés, hogy mihez kezdenek majd egy lezárt telefonnal…

Valószínűleg ez sem vezethet sokra, de megkérdezni az Apple-t közvetlenül, hogy találtál egy telefont, senkit nem érdekel, ha eljuttatod hozzájuk, ők tudják-e értesíteni a tulajt, hogy átveheti valahol?

Én is gondolkodtam rajta, de mielőtt megkérdeztem volna, már elhajtottak az önkormányzathoz.
Egyébként nekem az a fura, hogy egy ilyen, látszólag lecsupaszított telefont SIM kártya foglalat nélkül elhagynak. Ha ellooták korábban, akkor
1 Miért nem adták el alkatrésznek?
2 Ha a tolvaj tudta, hogy ki kell venni a SIM kártya foglalatot ahhoz, hogy ne lehessen beazonosítani, miért lopta el, ha tudja, hogy úgy sem tud vele mit kezdeni.
3 És ha tudja, hogy ki kell venni a SIM kártyát, akkor miért hagyja ott egy buszmegállóban? Miért nem dobta ki mondjuk a kukába?
Szóval ezt nem értem. Tehát lehet, hogy mégsem lopott.
Ha nem lopott, akkor hogy lehet elhagyni SIM kártya foglalat nélkül?
Nehéz ügy. :)
Bár én rendkívül érdekesnek tartom, hogy a rendőrség nem segít ilyen esetben. Bár persze gondolom nekik sincs erre kapacitásuk, de ezek után meg simán megvádolhatják a kolléganőmet lopással, ha a tulaj rajön, hogy a kolléganőmnél van. Ezért jó, szerintem hogy ha inkább az önkormányzatnál adja le a telefont, mert akkor nyoma van, hogy vissza akarta juttatni a talajdonosnak a telefont.

Valóban, ez jó ötlet így. Esetleg ha a három hónap után nem történik semmi, meg lehet próbálni az Apple-t, mint kb utolsó lehetőség. Elég hülye ötlet volt levenni az imei-t a hátlapról:-/

szerk, és off:
Most nézem, a szerencsétlen huawei pont ugyanúgy a sim tartó tálcára rakta az imeit…

Főleg, hogy így könnyebb lecserélni egy készülék IMEI számát kívülről. Persze a telefonban megmarad és ott a helyes lesz, de ha nem tudnak belépni (mint mi), akkor így át lehet verni az embereket…

Lett valami ezzel a telefonnal?

Igen, nemrég kérdeztem kolléganőmet, megkapták a telefont, ha 1 éven belül jelentkezik a tulaj, akkor még vissza kell adniuk. Ha nem, akkor végleg az övék.
Állítólag valaki valahogy feltörte nekik.

Gondolom az eredeti tulajdonosnak eszébe sem jutott az önkormányzathoz menni, nekem sem nagyon jutna

Ha tudták volna, hogy ki az eredeti tulajdonos, visszaadták volna. És igen, ha tudná, hogy ott is lehetne keresni, akkor biztos megtenné, nekem sem jutna eszembe.
A következő gond a volt tulajdonosnak, hogy bizonyítania is kell, hogy övé. Persze ez könnyű, ha, azaz HA van számla :D