Thunderbolt bridge

Sziasztok,

Adott egy 6,1 mac pro és egy M2 mac mini. A gépek fizikailag egymás mellett vannak, mindketten egy gigabit switchen vannak a hálózaton, ill. kapják a netet, emellett össze vannak kötve thunderbolton tárhely elérés miatt (a mac prora van kötve a tárhely). System pref.ben hiába van mindkét gépen prioritásban a thunderbolt bridge és csak utána az ethernet, egy idő után mindkét gép csak gigabit sebességgel kommunikál egymással. Ha épp működik a TB bridge akkor pedig megvan a 600-700 MBps.
Van valami mód arra, hogy “force” priorizált legyen fixen a thunderbolt bridge?

Nem igazan ertem a problemat. Az etherneten, a gepeknek van 1-1 IP cime, es a Thunderbolt kabellel osszekotve, ezen az interfacen is van 1-1 (teljesen mas) IP cime.

Amikor a halozati megosztast, csatolod fel, akkor hasznalhatsz nevet is, vagy IP cimet is. Ha nevet hasznalsz, akkor azon az interfacen fog elindulni a kommunikacio, amelyik interfacehez tartozo IP tartomanybol fog feloldodni a gepnek a neve. Ha viszont IP alapjan csatolod, akkor ezzel egyertelmuen ki is valasztottal egy interfacet, igy a kommunikacio, csakis azon az interfacen fog menni.

Az interfacek sorrendjenek, tobb interfacen letezo alapertelmezett utvonal eseten van “ertelme”. Tehat, ha lenne tobb halozatod, amin at elerheto pl. az internet, akkor az elorebb huzott halozaton levo alapertelmezett atjaro lenne az az atjaro, amit alapertelmezetten hasznal. Tehat, ezzel a funkcioval nem azt allitod, amire gondolsz, hogy allitassz.

Amikor elindul egy Mac, illetve, amikor feljon/elmegy egy interface, akkor jelzi ezt, a kornyezeteben levo gepeknek, olyan formaban, hogy “bela ip cime, 1.1.1.1”, igy ha legkozelebb valaki keresi belat, akkor tudni fogja, hogy a cime 1.1.1.1. Amikor tehat felbootolnak a gepeid, akkor a halozati interfacek ebredesi sorrendje szerint tudatjak egymassal a cimeiket. Itt az Ethernet lesz fizikailag a leggyorsabb, majd jon a Thunderbolt es vegul a WiFi. Ezert latod azt, hogy nevfeloldasra a Thunderboltot hasznaljak. “Elromlani” pedig azert fog, mert az Ethernet interfacen, a routerol kapott IP cim berleti ideje lejar, a gep ker ujat, majd ahogyan, megkapta az ujat, minkdeit ertesit, hogy mostantol ezen az IP-n lehet ot elerni. Es mivel nev alapjan inditottad a megosztast, ezert innentol a nev alapjan torteno eleres, mar a lasabb, de fiatalabb interfacet fogja hasznalni.

Tehat, annyit kell tenned, hogy kezzel allits be a gepeknek a Thunderbolt interfacen 1-1 IP cimet, kozos tartomanybol, amely nem utkozik egyik meglevo tartomannyal sem, majd ezen IP cim alapjan, IP szeirnt (pl finderben a Connect to Server menuopont) csatlakoztasd a megosztast.

1 Like

Annak ellenére, hogy nem igazán érted a problémám egész jól leírtál egy lehetséges megoldást :slight_smile:
A thunderbolt bridge alatt “self-assigned” szerepel, ami gondolom azt jelenti, hogy automatikusan oszt a gépeknek IP címet. Ezt kéne akkor nekem manuálisan megadni mindkét gép esetén és ezután connect to server?
A gépek nincsenek lekapcsolva soha, mindkettő folyamatosan megy viszont a mac pro x naponta valamiért újraindul és gondolom ekkor történik amit fentebb írsz, ilyenkor “romlik el” a thunderbolt kapcsolat.

Igen, fix ip, valami privat tartomanybol, ami nem utkozik a tobbi interfacen levovel, es akkor connect to serverrel felmountolod. Ott el is tudod menteni, illetve, ha a felmountolt drive ikonjat behuzod pl a Finder sidebarba, akkor onnnan 1 kattintas lesz ujracsatolni, de behuzhatod a startup items koze is, akkor login utan, azonnal mountolja.

Ha router automatan oszt IP-t, ott sem szokas orok eletre IP-t osztani, ilyenkor, az automata nevfeloldasnal biztos, hogy beugrik az Ethernet a meglevo helyere.

1 Like