Igazából nem is tudom, hogy a HW, vagy a SW témába tartozik a problémám, mert lehet ez is, azis.
Van egy külső merevlemezem, amire mentett a TM, más nem is volt rajta. A hétvégén közölte, hogy Ő erre nem tud menteni. Sem a saját programja (WD drive utilities), sem a DU sem tudott vele mit kezdeni. Reboot, majd a DU azt mondta minden oké, a saját programja meg azt hogy valami nem oké. Leállítottam a TM mentéseket, és rádugtam egy másik lemezt. Készítettem rajt egy új 500GB-os partíciót, amire rámásoltam a régi TM mentés könyvtárát. Átállítottam a TM-et, hogy már csak az új partíciót használa, így kiiktattam a régit. Látszólag gond nélkül migráltam, viszont azóta történt 2 anomália:
- Windows-os gépben, a HDSentinellel is lefuttattam egy hosszú SMART tesztet, és az nem talált semmilyen problémát, hibátlannak tűnik a lemez (100/100).
- Ma este, mikor felébresztettem elkezdett megint üzenetekkel bombázni, hogy nem tudja a TM mentést elvégezni.
A DU az előző lemezhez hasonló i/o hibát ír, és se a TM partíció, se a másik adat partíció tartalmát nem látom. Ma is azzal kezdte, hogy nem tud menteni. Pedig most láttam a külső lemez partícióinak tartalmát, de a DU nem tudott hozzáférni a partíciókhoz (i/o hiba). Leválasztani nem engedte, mert használatban van. Kihúztam az USB portból majd visszadugtam, de nem segített, csak a reboot.
Lehet, hogy nem is a lemezzel, hanem az USB porttal (magával a géppel) lenne gond? Viszont ha HW hiba (elfáradt alkatrész, bármi), az mitől jönne helyre az újraindítástól vagy attól hogy kihúzom az USB-ből?
A gép egy 2012-es mini, macOS10.15.7 (uptodate), és soha nem kapcsolom ki, magától elalszik egy idő után.