TM mentés anomália

Igazából nem is tudom, hogy a HW, vagy a SW témába tartozik a problémám, mert lehet ez is, azis.

Van egy külső merevlemezem, amire mentett a TM, más nem is volt rajta. A hétvégén közölte, hogy Ő erre nem tud menteni. Sem a saját programja (WD drive utilities), sem a DU sem tudott vele mit kezdeni. Reboot, majd a DU azt mondta minden oké, a saját programja meg azt hogy valami nem oké. Leállítottam a TM mentéseket, és rádugtam egy másik lemezt. Készítettem rajt egy új 500GB-os partíciót, amire rámásoltam a régi TM mentés könyvtárát. Átállítottam a TM-et, hogy már csak az új partíciót használa, így kiiktattam a régit. Látszólag gond nélkül migráltam, viszont azóta történt 2 anomália:

  • Windows-os gépben, a HDSentinellel is lefuttattam egy hosszú SMART tesztet, és az nem talált semmilyen problémát, hibátlannak tűnik a lemez (100/100).
  • Ma este, mikor felébresztettem elkezdett megint üzenetekkel bombázni, hogy nem tudja a TM mentést elvégezni.
    A DU az előző lemezhez hasonló i/o hibát ír, és se a TM partíció, se a másik adat partíció tartalmát nem látom. Ma is azzal kezdte, hogy nem tud menteni. Pedig most láttam a külső lemez partícióinak tartalmát, de a DU nem tudott hozzáférni a partíciókhoz (i/o hiba). Leválasztani nem engedte, mert használatban van. Kihúztam az USB portból majd visszadugtam, de nem segített, csak a reboot.
    Lehet, hogy nem is a lemezzel, hanem az USB porttal (magával a géppel) lenne gond? Viszont ha HW hiba (elfáradt alkatrész, bármi), az mitől jönne helyre az újraindítástól vagy attól hogy kihúzom az USB-ből?
    A gép egy 2012-es mini, macOS10.15.7 (uptodate), és soha nem kapcsolom ki, magától elalszik egy idő után.

Mit jelent a hasonlo I/O hiba? kep? logbejegyzes?

TM mentest nem tudsz egyszeruen atmasolni, csak akkor es csakis akkor, ha direkt figyelsz arra, hogy minden egyes extended attributum tenylegesen es biztosan atmasolara keruljon.

Szoval a legjobb lenne leuriteni az uj particiora atmasolt TM mentest a particio formazasaval, majd engedni, hogy arra keszitsen mentest.

A Finderrel másoltam át a mappát. Nem tudom az minden “extended” attribútumot átvitt-e, de a TM elfogadta. Legalábbis a költözés után szépen belelépett, és mutatta mik voltak a Letöltés mappába. Legalábbis ezen az egy mappán próbáltam visszamenni az időben, a helyreállítást nem is próbáltam. Visszatérve a hibára:
Képernyőfotó 2021-11-23 - 20.11.06
Nem hinném hogy ilyen rövid időn belül 2 lemez is ugyanúgy hibásodik meg.

Majd miután újraindítom a gépet, látszólag már minden rendben:
Képernyőfotó 2021-11-23 - 20.20.37
Ilyenkor szépen nekilát bepótolni a mentést:
Képernyőfotó 2021-11-23 - 20.24.21

Fura a lemezed. Miert hasznalsz CoreStorage-ot removable lemezen? Elegge veszelyes, mert nem eleg umountolni a particiot, a CoreStorage kotetet is ejectelni kell. Az OS ilyenkor ejectnel leginkabb csak az APFS eseten szokta az umountot megtenni, HFS-nel nem. Miert CoreStorage egyebkent? A masik particiod APFS? Akkor a backup miert nem lett APFS az is? Big-Sur ota lehet a Time Machine APFS. Ha nem Big Sur, akkor en azt mondanam, hogy a masik particio is legyen siman HFS es felejtsuk el a CoreStorageot.

Egyebkent a dolog, ami a hibauzenetnel van, pont arra utal, hogy valami nem stimmel a CoreStorage eleressel. Tehat lehet volt pl egy accidental eject a multban. Az pl elegge meg tudja kavarni a CoreStorage dolgokat.

Szóval nincs rá frissebb rendszer, a TM pedig úgy is átformázza mikor használatba veszi.

CoreStorage? Asse tudom mit jelent. GUID partíció séma? Fogtam a lemezkezelőt (vagy a WD utilities-t már nem emlékszem), és leformáztam HFS-re:
Képernyőfotó 2021-11-23 - 20.54.32
Ebből lett lecsípve 500GB a TM-nek ami ugyanúgy MacOS kiterjesztett (titkosított)

Magatol nem lesz ez CoreStorage :slight_smile: Nem is ertem akkor miert CoreStorage. A DU menujebe be lehet kattintani, hogy ne csak a particiokat, hanem a lemezeket is mutassa, ott ha megkattintod a lemezt, ott jobban latni fogjuk, hogy pontosan mi a helyzet. Illetve, parancssorban egy
diskutil list
is megfeleloen tudja ezt mutatni.

Ahaa… megvan ez a CoreStorage, és ez tuti a TM műve. Én csak a DU-vel hozzáadtam egy új partíciót, és ott nincs is ilyen állítási lehetőség.

/dev/disk2 (external, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *8.0 TB disk2
1: EFI EFI 209.7 MB disk2s1
2: Microsoft Basic Data Backup 8.0 TB disk2s2

/dev/disk3 (external, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *3.0 TB disk3
1: EFI EFI 209.7 MB disk3s1
2: Apple_HFS WD MyBook3 2.5 TB disk3s2
3: Apple_CoreStorage Time Machine 499.9 GB disk3s3
4: Apple_Boot Boot OS X 134.2 MB disk3s4

/dev/disk4 (external, virtual):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: Apple_HFS Time Machine +499.5 GB disk4
Logical Volume on disk3s3
0D0598A8-74DA-4F7C-BF41-B521F69F7599
Unlocked Encrypted

Nem a “szokásos” “WD-elektronikák idővel behalnak”-jelenség?

Ah, az kimaradt a leirasodbol, hogy titkositott a TM mentesed. A titkositott mentes encryptelt CoreStorage volumera tortenik, ezeket is rendben elengedi a TM mentes utan.

Szoval az elso hibauzenetben az latszik, hogy valami nem stimmel a CoreStorage kotettel. Kellene egy “diskutil list” abbol az allapotbol is. De ilyen uzenetek rendszeresen akkor szoktak keletkezni, ha megszakadt a gep kapcsolata a lemezzel, majd ujra helyreallt (pl kihuztad/bedugtad). Ha ez pl gyorsan tortenik, akkor neha leofordul, hogy az a “lemez”, ami itt “disk4 (external, virtual)”, az “nem tunik el”, hanem “megduplazodik”, tehat pl lesz egy “disk5 (external, virtual)” amely ugyonugy a meglevo “disk4s3”-ra hivatkozik. De latni kellene, hogy mi a helyzet akkor, amikor ez tortenik. Mindenesetre CoreStorage alatt nem celszeru lehuzkodni a lemezeket.

Nem húzkodom sehova. Direkt a mini hátuljába dugtam, hogy véletlen se legyen közte hub.
Viszont gyanús lett az alvás. Tegnap esete nem hagytam, hogy magától elaludjon, hanem kikapcsoltam. Most bekapcsoltam, és úgy tűnik semmi gond. Most vagy a több napos uptime nem tetszik neki, vagy az alvás. Ma kikapcsolom az alvást, és meglátom mi lesz. Per pillanat nincs jobb ötletem. Persze ez nem magyarázza meg, hogy az elmúlt hetekben hónapokban miért nem volt gondja az alvással.

Titi
Nem valószínű, hiszen ahogy már írtam, a “régi” lemezen, a HDS hosszú tesztje is hibátlanul lefut, vagyis tökéletesnek látja.

Marmint nem ertem. Elalatod, es elotte nem umountolod a disket?

Persze. Pontosabban időzítve van az elalvás. 1 óra tétlenség után altatja magát, ill. néha a menüből altattam. Miért kellett volna előtte lecsatolni a lemezt?

Ez egy másik HDD ugyanabban a házban?

Nem. A “régi” egy 1TB-os MyBook(1140), a mostani pedig egy 3TB-os MyBook(25EE).

Az adott ház csatolójáról beszéltem, (jóval) régebben szokásuk volt elhalálozni.

Eszembe nem jutna, elalvasra elkuldott gepnel, nyitvahagynyi barmilyen olyan storageot, amely nem a belso PCI-E es SATA csatlakozokra csatlakozik. Marmint, sehol sincs definialva, hogy az ebredesi, vagy a sotet ebredesi fazisok kozben mindig minden abban a sorrendben fog ebredni, hogy mindig elerhetoek legyenek ezek az eszkozok.

1 Like

Ez kicsit ellentmondásos. Nem én találtam ki hogy USB-n keresztül kell külső lemezre menteni, hanem az Apple. Mezei NAS megosztásra (pl. Samba) nem hajlandó menteni (Csak kíváncsiságképpen: Hálózati csatolással mi lesz, ha alszik-ébred?). Hol írják a TM lemezről, hogy alvás előtt le kel választani?

N+1 éve így működik a TM és csak most kezdett hisztizni, akkor sem az alvásra panaszkodik. Most, hogy ki van kapcsolva az altatás, és folyamatosan ébren van, már 48 órája megy probléma nélkül.

Ha lokalisan csatolsz egy lemezt, akkor ott a rendszer igen masszivan cachel, barmelyik idopillanatban elofordulhat, hogy “nincs meg kiirva” minden a lemezre, mert meg eppen a cacheben van. Ezert kell “kiadni” es nem csak kihuzni. Alvasnal, ha a gep felebred valami utemezes miatt, siman elofordulhat, hogy valami miatt nem elerheto eppen akkor a lemez, amikor nagyon elerhetonek kellene lennie. Ilyenkor szokott tortenni az, hogy amikor te “felebreszted” a gepet, akkor rogton az az uzenet fogad, hogy a lemezt nem szabalyosan tavolitottak el. Mertugye ha csak “kihuzod”, akkor a cache repul, azzal egyutt, ami benne van. A halozati drive, is “hasonlit” erre. Pl, a geped felcsatolta a megosztast a 10.10.10.10-es IP cimu geprol, majd elaltatod. Ezutan ha felebreszted, es idokozben a DHCP-tol a 10.10.10.10 masik IP-t kapott, akkor ott is elvesz a megosztas (de ugye a Te cimed is megvaltozhat, nem csak a szerver cime). Itt “annyi” elonyod van, hogy nem a te geped kezeli a fielrendszert, mint blokkeszkozt, hanem a megosztast ado eszkoz. Emiatt nem tud serulni a filerendszer, ha varatlan lecsatoals tortenik.

Nekem szokott mukodni a Samba TM menteshez, igaz natur Linux, de Samba. A sajat gepemet egyebkent USB-re mentem, amit megpatkoltam, hogy Sirivel tudja, ki/be kapcsolgatni a kulso disket.

Mukodik SMB-n keresztul csak trukkosen. Ugy csatold fel eloszor az SMB share-t, hogy Finder-ben command+k es smb://ipcim/megosztas Ugyanis neha elcseszi a .local-os feloldast, de ez ebben a formaban mindig mukodik.