Tobb boot image egy pendrivera

Van itt nekem egy marek pendrive mindenfele bootolhato OS imagekel (linux osx win…) Persze mindig az nincs nalam ami kellene :)
Azon gondolkodom mi lenne felirnam oket egy nagyobbacska pendrivera/ssd/hdd-re kulon particiokra es mondjuk egy grub-al vagy clover bootloaderrel rendet csapnek koztuk, igy bootoloskor kivalasztom, hogy mit szeretnek telepiteni. :) Szerintetek mukodokepes az elkepzeles?

En pendrive-ot nem tudtam particionalni.

En igen. Szamit ez? :)
25

Ha ez segít láttam már működő ilyet :) Szóval lehetséges, esetleg a kérdést megeresztek a tulajdonosa felé :)

Koszi ez jo jel :) Esetleg azt kerdezd meg, hogy EFI vagy Legacy modban megy nala a boot. Ezen meg gondolkodom. Nyilvan EFI kezenfekvo lenne, de akkor regebbi gepek kuka.

Hogyan csinaltad nekem disk utility nem engedte.

HS alatt terminalbol. Maverick alatt volt az utolso Diskutility ami normalisan mukodott.

Siman lehet ma is particionalni high sierraban disk utilityvel. Az Apple ugyan leegyszerusitette a GUI-t, de vissza kell kapcsolni a View menuben a show all devicest es maris lehet mindent particionalni mint regen.

A temahoz szolva, en BIOS boottal hasznalok ilyen pendriveot (a Macjaimon kivul semmit nem bootolok EFI modban). En syslinux segitsegevel csinaltam magamnak univerzalis pendriveot. Ha be kell menni a szerverterembe a gepekhez, viszem magammal a cuccot, amin az oda telepitett osszes OS-bol van egy live/telepito a pendriveon. Syslinux eseten annyi a trukk, hogy ki kell banyaszni a telepitokbol/live imagekbol a kernelt, a hozza tartozo initrdt es neked kell kezzel letrehozni a konfigallomanyt.

Az igy elkeszitett menurendszert egyebkent tudod hasznalni pxelinux segitsegevel netboothoz is.

no koszi ez jo hir, szerintem belevagok.
Clover szerinted ellenjavalt? Azert gondolnam mert mindent bootol, es ha felkerul egy uj particio nem kell konfigolni :) Ugye a lustasag … :)

Nekem sajnos nincs view menü - igaz csak Sierra

Ezt találtam neten, még nem próbáltam:

Rákérdezek, most már engem is érdekel egy ilyen :)

Az a view menuben van:
44
De en a terminalban jobban bizok:
#diskutil partitionDisk /dev/diskx “particios tabla” FAT32 “nev” "meret"Gb JHFS+ “nev” "meret"GB
particios tabla lehet: AFP GPT MBR
filesystem: exFAT FAT32 JHFS+ stb
Nagyjabol igy.

Értem, de nekem olyan nincs Sierra alatt :)

Akkor passzolom Sierrat en kihagytam.

Sierranal nincs szukseg a menure, mert ott meg latszanak az eszkozok is, igy tudsz tobb particiot csinalni egy pendriveon. High Sierra betakban tunt el, de gondolom nem en voltam az egyetlen, akinek hianyzott, igy aszem a 2. beta korul beraktak a menut.

1 Like

Mindig a terminalt hasznalom erre szoval koszi az infot :)