USB Pendrive helyreállítás

Most ahogy látom másik topikban az USB formázásával kapcsolatos gondot, most jutott eszembe, hogy megkérdezzem:
Van egy 4GB-os pendrive, (MBR, FAT32), ami badsectoros lett. Ráadásul így, hogy pont (ha jól értem) a fájl rendszert leíró rész sérült meg. A gond az, hogy most nincs nálam ez a pendrive majd csak hétfőn lesz nálam legközelebb.

Szóval amint megkaptam, az első dolgom az volt, hogy dd paranccsal lemásoltam az egészet. Ezután egy régi testdisk és pdisk programokkal próbáltam helyreállítani, de nem sikerült. Utána kaptam egy ugyanolyan típusú pendrive-ot, amire szintén dd paranccsal visszamásoltam az eredetit, de (nyilván) ugyanaz a hibajelenség.
Lehet még kezdeni ilyen pendrive-val valamit? Mármint az adatokra gondolok. Pontosabban a pendrive-ra dd másolás után ráeresztettem egy backup tool-t, ami rengeteg fájlt megtalált, de nem ugyanolyan mappa struktúrában ahogy volt. Szóval nem az igazi…

A konyvtarszerkezetet elkepzelheto, hogy bukod, mert a legtobb adatvisszaallito FAT eseten a megmaradt filetoredekeket rakja egybe, mert erre relative egyszeru programot irni. En azt mondom, hogy orulj ha a fileok megvannak, a pendriveot meg ki kell kukazni. Vannak orosz oldalakon fellelheto toolok, amivel tudod a device melyebb dolgait matatni, azzal talan osszebb lehet huzni a flasht, es pl. 3.8 GByteos eszkozkent hasznalni tovabb. En nem tennem, mert ezekbe az eszkozokbe rendre a leggagyibb flasheket szoktak tenni.

Pont valami olyasmit akartam kérdezni, hogy lehet-e olyan megoldás, hogy a partíció kezdő szektorát eltolni valamennyivel és akkor talán működhet-e tovább akár úgy, hogy mondjuk néhány mappát elvesztünk?

Roviden: nem.
A pendrive kuka, nem erdemes barmit is varazsolni vele. Ami adatok rajta voltak, azokat egy reszet nagy szerencsevel talan vissza lehet hozni. Hirtelen ezeket talaltam: http://www.techrepublic.com/blog/five-apps/five-free-portable-recovery-tools/

Azt hiszem @cigam által linkelt egyik ingyenes adatmentővel sikerült visszaszereznem amit lehetett. Szóval inkább csak az lett volna a kérdés, hogy lehet-e bármilyen eszközzel az eredetihez nagyon hasonló struktúrában visszaszerezni az adatokat. De ahogy gondoltam, ezt már nem lehet… csak egy próbát megért még.

Nalam a sebesseg soha nem jatszott nagy szerepet, amit az is alatamaszt, hogy a mai napig hasznalok USB2.0-s pendriveokat, van ami 32GB-os. :-)

En 2x 32GB USB2.0 pendriveon tartottam egy ideig a NAS oprendszeret (FreeNAS). Annak teljesen mindegy, milyen gyors vagy lassu a rendszerlemez, engem meg kevesbe erdekel, hogy egy frissites 2 vagy 15 percig tart.