USB webkamera rögzítése

USB-s kamera képét szeretném rögzíteni, az alap qt jo lenne de lényegesen jobban szeretném paraméterezni a felvétel minőségét. Qt-ban kettő lehetőség van az egyik tulságosan tömőrít a másik pedig 1 perc 1GB-t :). Minimum 1 óra felvételről van szó és a rögzítő gép egy 2008-as MB szóval elégé korlátozott a teljesítmény.

felvetések:

  • utólag nem tudsz ezeken mókolni kedved szerint?
  • telefonnal nem lehet felvenni?

Vettem a célra egy logitech c525-t, és 1 órát kell menni és nincs lehetőség újra venni, a cél majd később élő stream lesz. Ez a kamera 720p 30fps ami nekem tökéletesen elég (viszont ennyi kell is).

Esetleg VLC? iSightrol tud felvenni, nem tudom, hogy mas QT tamogaott forrasbol tud-e dolgozni. Itt szabadon tekergetheted a minoseget is es a codeceket is.

Nézem, a minőséget hol tudom állítani?

Megvan

Na tesztelgetem sajnos a MB 20fps fölé nem képes menni :(, az MBP pedig dj programmal és fix 30fps rögzítéssel éppen marad 4-5% tartalék a prociban (néha beis esik 27fps-re). Ez sajnos így nem lehet mert a zene nem akadhat :(. Szóval QT lesz a macbookon azt bírta igaz horror 60-70Gb lesz egy 1 órás szett :D
Amúgy OBS-t próbáltam az volt eddig a legjobban paraméterezhető. Még a kodekeket megnézem melyik terhel a legkevésbé.

Az MB nem egy erogep, MBP-bol mar egy 2007-es is eleg lenne, ha feladod az OS X-et ahhoz, hogy h264 fullHD-t encodoljon realtime. MPEG2-ben sem birja el a gep a 720p-t 30fps mellett? 2 szalon szerintem mennie kellene, bar nem tudom, hogy a VLC kodol-e ket szalon.

Es en elsonek tobb usb kameraban gondolkodtam 😂 Ugy latszik epiteni kell egy i7es gepet.

Nem biztos! Bar ha ragaszkodsz az OS X-hez akkor valoszinu. Rengeteg kamera tartalmaz encoder chipet amit szerintem OS X alol sehogyan sem, viszont Linux alol a legtobb esetben lehet hasznalni, igy a kamera az, ami eleve h.264 ekodolt tartalmat kop ki magabol, es a gepnek csak diskre kell irnia.

szerk: Sajna, ilyen video rogzitos, feldolgozos, digitalizalos feladatokra az OS X-nel nincs alkalmatlanabb rendszer a vilagon.

szerk2: Tobb kamera ott is megbukhat, hogy ha nem enkodol a kamera (OS X eseten 99.9%-ban biztosra veszem, hogy nem), akkor az USB 480 megabites savszelessege hamar elfogy. A gepekben pedig abban az idoben volt 2-4 darab USB 1.1 ROOT PORT es 1db USB 2.0 ROOT PORT, tehat minden bedugott USB 2.0 eszkoz gyakorlatilag az egyetlen egy rendeklkezesre allo 480 megabitbol foglalta le maganak a savszelesseget.

Hű, ezt a lehetőséget el is felejtettem. A Wirecastot akartam ajánlani, csak eszembe jutott, hogy a nem fizetős verzióban rátesz egy vízjelet (és hang-vízjelet).

Na tegnap este összeraktam az MBP igazából simán lenyomta :D QT-val vettem fel a képet már tömörítve, és ment a dj program is. A dj kontrolleren is van két nagyobb kijelző azon meg meg döccent a kép de a videóban nincs framedrop és a hangban sincs semmi gond. Amikor mix közben nézegetem 80%-on volt a proci, effekteknél jobban ki lehetett terhelve de még akkor se érte el a 100%-ot.

Gyakran lesz ilyen felvétel vagy csak ez egyszeri volt? Mert ha gyakoribb, akkor lehet érdemes külső kijelzőt használni és a mac és a kijelző közé betenni egy képrögzítő eszközt. Ezután már csak a hangot kell külön felvenni. Persze utólag meg össze kell rakni a képet a hanggal, ami kicsit macerásabb, de ilyen eszközzel legalább egyáltalán nem terhelnéd le a gépet.

Remélhetőleg havonta egyszer :), amúgy így is én raktam össze a hangot, meg minimálisan vágtam. Tegnap éjszaka amikor elindítottam a rendert és leültem nézni egy filmet felemelő érzés volt amikor 89%-nál betelt az SSD :D

Egyből Youtube-ra mentve nagyon rossz a minőség?
Gopro és klónjai nem alternatíva?

Youtube nem lehet, a jogdijak miatt.