VPN kérdés

Sziasztok, a NordVPN-t szoktam használni. Az a kérdésem, ha a kliens be van kapcsolva, akkor minden netet használó app, ezen keresztül automatikusan megkapja ez adott “tartományt”? A böngészőket természetesen egyszerűen tudom ellenőrizni… (what is my IP address?) De mi van pl. a Transmission-al, vagy egyéb torr…ent app-al? Ott valami külön proxybeállítást kell csinálni, vagy a NordVPN kliens ezeket is kezeli? Köszi

Nem tudom, milyen vpn protokollt használ a nord, de az osx által, a beállításokban kezelt verzióknál van egy pipa, miszerint minden adat vpn-be küldése. ekkor mindent, ami nem helyi tartomány, a vpn felé (kellene) küldenie.

1 Like

Sziasztok, nem akarok új topikot- szerintem releváns a kérdésem?

Ki milyen VPN-t ajánl?
Nemsokára lejár a NordVPN licenszem és gondoltam mielőtt újra meghosszabítanám, megkérdezlek titeket, hogy ki mit használ, ajánl?

Köszi :blush:

Proton (svajc) :wink:

2 Likes

Köszi, utánna nézek. :slight_smile:

Attól függ, mi a cél. Ha a saját eszközeidhez akarsz csatlakozni távolról, akkor Tailscale vagy ZeroTier a legegyszerűbb.

1 Like

Köszi, inkább csak arra kelll, hogy kissé jobban megőrizze a privát szférám, adataim. Meg ha valami helyfüggő szolgáltatás, akkor azt is tudjam használni.

Sziasztok, lenne egy újabb VPN kérdésem a témában. Két munkahelyem van, az egyik egy főállás a másik heti 2-3 óra elfoglaltság csupán. Viszont a második munkámnál, adatokat (rádió adásokat) kell feltöltenem egy FTP szerverre, néha csekkolni a rádió weboldalát. Szóval a kérdésem az lenne, ha a saját laptopomat használom erre a feladatra, VPN-el- de felcsatlakozom a másik munkahelyem wi-fi hálózatára, akkor mit lát az ottani rendszergazda? (Alapvetően megbízom az ottani rendszergazdában, de kíváncsi lennék, hogy mit “lát” ha használom az ottani wi-fit? Látja, hogy milyen helyekre megyek fel ha a saját VPN-em be van kapcsolva? Látja, hogy milyen FTP-re csatlakozom? Köszi a válaszokat.

Mit jelent a sajat VPN? Ha te konfigoltad, akkor te tudod, hogy milyen route szabalyok vonatkoznak ra, ezek utan szinten te fogod tudni, hogy ezek a route szabalyok fedik-e mindazt, amit csinalni akarsz. Amit nem routeolsz a VPN-be, az nem fog a VPN iranyaba menni. Peldaul, ha a DNS-t nem zavarod be, akkor a DNS kereseid latszanak a masik halozaton. Ha az adott FTP forgalmat nem zavarod bele, akkor az is latszik.

Köszi, én csak hozzáadtam manuálisan a System Pref-ben, egy VPN beállítást. (Szóval akkor még messze vagyok a “tökéletestől”. :blush: Valahogy sejtettem, ezért is kérdeztem.
Amúgy nem vagyok IT szakember: azt mondom, hogy az átlag emberhez képest nagyobb a tudásom, de amit te leírtál, azt nem tudom megcsinálni. De ha van egy jó leírásod, hogyan lehetne megcsinálni, örömmel venném. De már ennek a segítségnek is örülök.

Amúgy csak a Server Addrest, Server IP-t állítottam be és az Authenticaton Settingsnél a user beállításokat. Név + Jelszó

No, es milyen tipusu VPN ez? Illetve, hol van a tuloldala? Te kontrolalod a tuloldalat? Ezen az oldalon, vagy a tuloldalon kell szabalyozni, hogy milyen route szabalyok legyenek eletbe lepve?

1 Like

Szerintem, ha VPN csatlakozás szükséges ahhoz, hogy fel lehessen tölteni az FTP szerverre, akkor vélhetően a route miatt kellett ez. A DNS csak akkor érdekes, ha nem IP alapon csatlakozol az FTP szerverre. Természetesen függ a VPN beállításaitól is az egész, de azt gondolom, hogy általánosságban nem fogják látni a munkahelyeden, hogy pontosan mit csinálsz azt az egyet kivéve, hogy tűzfalon láthatják, hogy melyik VPN szerverhez csatlakoztál.

1 Like

Pont ezert kerdeztem volna, hogy mikyen VPN. Hanaz FTP -hez kotelezoen hasznalando, akkor az FTP forgalom nem, de pl a DNS kitudodhat. Ha valami random VPN a netrol, ott lattam mar olyat, ami csak a 80 es 443 portok forgalmat terelte bele, ott a DNS keres is kilatszik, meg ilyen esetben az FTP forgalom is.

2 Likes

Szia, ez egy egyszerű NordVPN, amit igazán csak azért kezdtem el használni, mert külföldön élek és néha jó elérni magyar tartalmakat is. Szóval a túloldalt nem én kontrollálom. Csak felötlött bennem a kérdés, hogy mi az amit láthat más. (Nem életbevágó, mert nem gond ha látja a másik rendszergazda, hogy mit csinálok- csak eszembe jutott.) Köszi az eddigi segítséged. Ja, amúgy van egy Sophos kliens is a gépemen- ami szintén egy VPN-hez van konfigurálva, de ez ebből a szempontból nem érdekes, mert azt csak ritkán használom.

Szia! Félreérthetően fogalmaztam: nincs szükség a VPN-re, hogy használhassam az FTP-t. Ha a másik munkahelyemen dolgozom, azért (is) használom a VPN-t, hogy kevesebb adat, információ jusson egy harmadik fél kezébe. Csak kíváncsiságból tettem fel a kérdést, hogy ott mit láthat a rendszergazda, ha használom a saját laptopomat NordVPN kapcsolaton keresztül. Köszi a te válaszodat is!

Hogy mit lát, csak attól függ, mit küldesz a vpn-be, és mit küldesz a géped hálókártyája felé.
Röviden, ha bepipáltad, hogy minden adatot a vpn-be továbbítson, akkor a helyi hálózaton kb egy vpn kapcsolat fog látszódni a gépedből kifele. Ettől el lehet térni egyedi route szabályok felvételével, amiben definiálod, mit-merre akarsz küldeni. Ebben az esetben lehet olyan adatkapcsolat, amit látszódhat a helyi hálózaton. De ami a gépeden már bekerül a vpn-be, az helyi hálón olyan csomagnak tűnik, amit a vpn szerver felé kell továbbítani.

Van egy szép új Asus router Ausztriában, azért ez, mert csak ebben fut firmware-hackelés nélkül a NordVPN. Megvannak a portforwardok, így Syno NAS hajlandó feltölteni is a híres magyar torrentoldalra.

Alapvetően nem VPN-en át neteznek a lakásban az eszközök, tehát más kütyü nem használ magyarországi kijáratot.

Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.

Az egyik, van-e bármi mód arra, hogy megtudjam, a DSM-ben futó Download Station milyen IP-ről kapcsolódik az ncore-ra, oké-e a VPN.

Van-e olyan használati helyzet, amikor kívülről nézve közveszélyes illegális tevékenységnek tűnik az itteni forgalom? Kilátszik valami IP, ilyesmi.

És esetleg egy harmadik kérdés: lehetséges-e, hogy a magyarországi HBO Max előfizetést nem fogom tudni NordVPN-nel használni? Egyszer ment egy darabig (romániai végponttal), most épp nem akarja: vagy azt mondja, ebben az országban még nincs szolgáltatásuk, vagy a belépési adatokat kis gondolkozás visszatörli, de nem ad hibaüzenetet.

Itt a megoldás (magnet link visszaellenőrzése), ha valakinek kell egyszer: https://ipleak.net

Csak azt nem írja, hány éves a kapitány!
(JavaScript required.)