webhelyek tablet és normál nézete

Adott egy MBP és egy iPad Mini. A Safari bookmark-ok szinkronizálva.
Van egy bookmark-om a http://www.hvg.hu/ címre.
Ha erre kattintok a MBP-n, akkor természetesen a normál nézet jön be.
Ha erre kattintok az iPad-en, akkor automatikusan átvált a tablet.hvg.hu-ra. A normál nézet eléréséhez rá kell böknöm a “Request desktop site” parancsra, vagy le kell görgetnem a lap aljára, és kiválasztani a “NORMÁL NÉZET” parancsot.
Viszont én az iPad-en is a normál nézetet szeretném by default.

Hogy a bánatba’ lehet megmondani az iPad-nek, hogy NE váltson át tablet nézetre, hanem legyen szíves a normál nézetet hozni by default?

Sehogy. Ezt nem a tablet dönti el, hanem a szerver.

Az a baj, a böngészőnek van egy azonosítója (User Agent), ami alapján a szerver úgy gondolja, hogy neked az kell. Nincs mese, baromi idegesítő. Mac OS alatt sem lehet átírni, mindig kattintani kell (Develop menü).

A Google oldalai is alapból német nyelven jönnek be, ha Ausztriából nyitom meg őket, hiába eleve pl. maps.google.com címet írok be. Ez ugyan más jellegű probléma, de együtt tudok érezni veled…

De az a nyomorult szerver, ha már annyira okos akar lenni, akkor igazán megjegyezhetné, hogy az adott User Agent melyik változatot preferálja. Mert azt vágom, hogy egy tabletnek miért adja a tabletre optimalizált változatot, de ha én azt felülbírálom, akkor mi a bánatér’ nem jegyzi meg? (Gyanítom, hogy azért, mert az egy adatbázist és tárhelyet igényelne, aztmegugye már nem akarunk ráfordítani, csak hadd szakrázzon a júzer a félmegoldással.) Hamár annyira okos.
Nnnna, mindegy, ez már csak puffogás, nem Nektek szól…

Csak tippelem, hogy a nyelv eldöntése vszneg az IP-cím alapján megy. Én is tapasztaltam már, hogy pl. Németországban járva németül jön be a gúgli.

Hallottam egyszer, hogy lesz egy ilyen iOS feature, amivel megmondhatjuk az oldalnak, hogy a desktop verziót hozza be. Azt hittem, hogy Safari beállításokban lehet ezt majd beállítani, de nem.
Itt egy leírás hozzá: http://www.tekrevue.com/tip/request-desktop-site-ios-8/
Én kipróbáltam egy oldallal és egyáltalán nem működött. Mármint le sem tudtam húzni az ujjam a címsorról. Így még az Add to Favorites gomb sem jelent meg nekem.
Ettől függetlenül úgy nézem, hogy minden egyes oldalnál újra meg kell ezt tenni.

Ezt a feature-t ismerem, és nekem működik is, csak a Safari (vagy akármi) nem jegyzi meg. Ha requestelem ezen a módon desktop site-ot, akkor megcsinálja, de ha ezt követően rányomok egy linkre és aszondom, hogy open link in new tab, akkor az új tabon ismét a tabletes site jelenik meg, aztán lehet megint lehúzni a címsort és rábökni a Request Desktop Site parancsra.

Egyébként azt találtam ki, hogy nem zárom be azt a session-t, hanem nyitva hgyom a desktop nézetet, mert azt tapasztaltam, hogy session-ön belül megjegyzi a beállítást. Ezzel persze futni fog a Safari a háttérben, de az nálam úgyis mindig fut.

Elképzeltem azt a programtervezőt, aki ezt a “szerver dönt” megoldást kitalálta:

  • Srácok, felokosítjuk a szervert, hogy a tableteknek a tabletre optimalizált site-ot küldje. Mekkora ötlet, nem?
  • Hú főnök, nagyon fasza lesz. Örülnek majd a tabletes népek. De mi van akkor, ha a tabeletes júzer a desktop site-ot akarja böngészni?
  • Akkor majd odateszünk neki egy linket, hogy “DESKTOP NÉZET”, és arra rábök. A linket a lap aljára tesszük, hogy jó sokat kelljen görgetnie. Klassz, nem?
  • Hmmm… nem rossz, nem rossz, de ezt a beállítást meg is jegyezzük?
  • No azt már nem, az már túl sok lenne a jóból! Mi majd eldöntjük, hogy milyen oldalt nézegessen. Aztán majd ha ez nem tetszik a balek júzernek, akkor majd minden alkalommal legörget a lap aljára, és rábök a linkre. Hát nem ráér bökdösni a képernyőt, ha már úgyis csak olvasgat?

A User Agent a böngészőt (pontosabban annak típusát és verzióját) azonosítja, nem a felhasználót. Utóbbira a Cookies a megoldás, már ha erre gondoltak volna az oldal fejlesztői.

http://hints.macworld.com/article.php?story=20100308060401535

Egy ilyen bookmarklet nem tudná megoldani a kérdést?

Szuper, működik, köszönöm!
Kód:

javascript:{location.href='http://www.hvg.hu'}

Igy van, ebben az esetben egy sutiben (cookie, de szeretem a magyar nevet) lehet eltarolni a felhasznalo preferenciait. Valoszinu, hogy ez mar eleve megtortenik es ezert nem iranyit at megint, de a suti nem marad meg ket session kozott.