A JetBrains változtat az előfizetési rendszerén

Tags: #<Tag:0x00007f8a1a61c960> #<Tag:0x00007f8a1a61c820> #<Tag:0x00007f8a1a61c618>

A JetBrains tegnap jelentette be a Twitter csatornáján, hogy november 2-től átállnak előfizetéses rendszerre. Ha a megadott dátumig vásárolsz tőlük szoftvert, vagy megújítod a már meglévő előfizetésedet, akkor nyersz még egy év támogatást és frissítést, valamint a szoftvert addig használod, amíg akarod.

November 2-a után már csak az előfizetéshez csatlakozhatsz, így ha valamelyik hónapban nem újítod meg az előfizetésedet, a szoftvert nem fogod tudni használni. Az előfizetési árak a https://www.jetbrains.com/toolbox/ oldalon tekinthetők meg, a minden eszközt magába foglaló változat 19,90 eur / hó (ami a JetBrains-t ismerve nettó ár), az IntelliJ 11,90, a PhpStorm 7,90 eur havonta. Ezek az egyéni árak, cégek számára magasabb.

A bejelentés akkora felzúdulást okozott, hogy a JetBrains kénytelen volt egy újabb blogposztot kitenni, amiben jelezték, hogy figyelik a vásárlói visszajelzéseket, és keresik azt a megoldást, ami a lehető legtöbb ügyfelük számára megfelelő.

A bejelentés blogposztja itt:
http://blog.jetbrains.com/blog/2015/09/03/introducing-jetbrains-toolbox/

Az anyázás szerte az interneten. :)

Ok is azt szivjak meg, hogy tul jo cuccokat csinalnak. A fenenek kell a legujabb, mikor az eggyel (kettovel) ezelotti is tokeletes.
En mondjuk az Ideat mindig update-elem, ott nem jarnek rosszul a toolbox-szal sem. Viszont R#-bol meg egy regebbit hasznalok, mert a cegnel leall a .net fejlesztes, ami van, ahhoz nem kell ujabb. Na ott csunya (lenne) a dolog.

1 Like

Szerintem meg kellene tartani a mostani rendszert, és inkább bundle-oket csinalni azoknak, akiknek az intellij is kell, meg a C-s cuccok is.

Update: Végül kijöttek egy hibrid rendszerrel, ami a következőképpen foglalható össze:

Ha havi előfizetést választasz:

  • Ha 12 hónapnál előbb lemondod az előfzetésedet, így jártál, köszönik az érdeklődést.
  • Amennyiben 12 hónapig folyamatosan fizeted a díjat, a 12. hónap végén kapsz egy végleges licenszt ahhoz a verzióhoz, ami akkor volt aktuális, amikor az előfizetésedet megkezdted.
  • Ha az előfizetésedet 12 hónapon túl mondod le, megkapod a végérvényes licenszt minden olyan verzióra, amik a 12 hónapos időszak alatt jöttek ki.

Ha éves előfizetést választasz:

Azonnal megkapod az aktuális verzióra a végleges licenszt.

Részletesen angolul: https://sales.jetbrains.com/hc/en-gb

Ui: Valoszinuleg ez veletlenul szivargott ki, a link jelenleg a mostani licenszinformaciokhoz vezet. Le kellett volna screenshotolni. :D

Azert ez mar szimpatikusabb. Bar az utobbi idoben mar az IDEA-t is csak hobbibol tartom, de ennyit meger.
(es remelem tenyleg igy lesz.)

Mit használsz idea helyett?

Itt a hivatalos bejelentés:
http://blog.jetbrains.com/blog/2015/09/18/final-update-on-the-jetbrains-toolbox-announcement/#more-7340

Az előfizetési rendszer részletes magyarázata:

https://sales.jetbrains.com/hc/en-gb/articles/204784622-What-is-perpetual-fallback-license-

Javara nincs jobb. De mostanaban munkaugyben SalesForce van, ott meg egy felpimpelt ViM a nyero.

JavaScriptre (node.js) hatareset. A ViM jobban kezreall. De ha labonlovom magam, es debugolni kell, akkor jol jon az IDEA. Az viszont ritka.

Vegul is tetszik ez az uj licensz rendszer. Megleptem magam karacsonyra egy 2 eves toolbox elofizetessel. (eleg jo kedvezmennyel adtak.)
Igy hirtelen lett minden egyben. A DataGrip eleg jo, az Idea az ismert, a Resharper eletet ment, es ha vegre a gyerekek idoben elalszanak, lehet, hogy megnezem a tobbit is. :)
Az AppCode az szimpatikus volt annak idejen, csak ido hijan elmaradt. Hatha most…

1 Like

Most néztem meg a Jetbrains előfizetéses lehetőségeit. És most vettem észre, hogy van education ingyenes licence is (nyilván oktatási célra és nem pénzt termelni…). Mindegy. Mivel egyetemen dolgozok, ezért kipróbáltam és ténylegesen megkaptam az összes eszközre az 1 éves ingyenes licence-t. Konkrétan ezekre:

IntelliJ IDEA Ultimate
ReSharper
ReSharper C++
dotTrace
dotMemory
dotCover
AppCode
CLion
PhpStorm
PyCharm
RubyMine
WebStorm
DataGrip
Rider

Még sokat kell olvasgatnom és nézegetnem, hogy melyik program mire való. Nyilván iOS fejlesztőként elsőre az AppCode ami nagyon érdekes számomra. Nézegettem az oldalon a funkcióikat és nagyon durván jónak tűnik. Aztán ugye a PhpStorm, amit mindenképpen kipróbálok. A DataGrip is jöhet. Te jó ég, ez olyan, mint ha karácsony lenne! :D

1 Like

A jetbrains cuccai szerintem a legjobbak a piacon. Az intellij idea az alap, abba az osszes többit fel tudod telepiteni pluginkent, a kulonbozo pycharm, phpstorm, ilyenek, az adott nyelvre vannak kihegyezve. Javascript, html, css tamogatas mindenben van. Ha tehat pythonban, phpban meg goban is dolgozol, akkor az intellij a jo valasztas, ha csak phpzel, akkor a phpstorm is eleg.

A dotos cuccok kulon csalad, arra ez nem vonatkozik.

Az AppCode nem jött be elsőre. Például nem tud szerkeszteni IB fájlt, nem jelennek meg (úgy) az assetsek, mint ahogy kellene…
A DataGrip viszont ránézésre és első használatra nagyon állat. Főleg, hogy nem használtam ilyet korábban, hanem csak mindig terminálból nyomtam az adatbázis kezelést. Persze tudtam, hogy vannak ilyenek, csak sosem érdekelt olyan szinten, hogy utána is nézzek ilyen programoknak.
Most épp a WebStorm van terítéken, de lehet, hogy akkor az InelliJ-t nézem meg rögtön.

Ez a Jetbrains IntelliJ Idea mit nem tud?
Terminal
Version Control
Iszonyat jó a Debug, legalábbis mérföldekkel jobb, mint ami a Visual Studio Code-ban volt. (jobban működik a Chromemal és van feltételes breakpoint is).
External Tools (akár egy gombnyomásra indítható bármi menüből).
Youtrack issue actions (persze pluginnal)
Timetracking
Databases

És ezek csak a legfontosabbak hirtelen. Meg mik vannak még amiket 2-3 óra alatt nem találtam még meg? :)

Beepitett REST kliens, Local history, (akkor is megmaradnak a cuccaid, ha ket git commit kozott lovi ki Godzilla az aramot), iszonyat jo refactoring cuccok. Evek ota ezt hasznalom, nem adnam semmiert.

Egyebkent, amit leirtal, azt az osszes cuccuk tudja. Csak a nyelvek tamogatasa kulonbozo. A PhpStorm-mal nem kapsz Python vagy Ruby tamogatast, a Pycharm-mal nem tudsz php-zni, a WebStorm a Javascriptre van kihegyezve. Az Intellij-t mindenre hasznalhatod a Javatol a Goig. Annyi a hatranya, hogy a PhpStorm uj verzioja elobb kijon, mint ahogy az Intellij php pluginja frissulne, tehat kesobb jutsz hozza a dedikalt ide-k featureihez.

Ja, es az IntelliJ ketszer annyi ramot eszik, mint a PhpStorm.

Ja igen, ezt telepítéskor olvastam, hogy tudja, csak még nem néztem meg.
Amúgy néztem a “rendes” előfizetési díj is “csak” évi 30eFt +, és akkor megkapsz mindent. Például ahogy olvasom a DataGrip is teljesen integrálva van benne, csak ott az zavar, hogy nem lehet külön ablakban teljes-képernyős módban futtatni.

Még egy programjuk van, amit mindenképpen meg kell néznem, mégpedig a CLion. Mivel van egy projektem, ami Linuxon (openSuse, ubuntu) fut. Ott a CodeBlocks-ot használom, de ha van ilyen jó a CLion, mint az IntelliJ, akkor jó lenne azt is megtanulni. Csak már megint megtanulni egy másik programot (QT-ről tértem át CodeBlocksra)…

Probald ki, nagyon bitang az is. Nekem toolbox elofizetesem van, marad is. Webstorm, datagrip allandoan fut, az intellij az most pihen, mert elegek a kicsik. Raadasul mivel egy dologra valok, igy arra jobbak.
Bar otthon abban nyomok dolgokat. A rider is jo amire nekem kell.
A Resharper meg akkora kiralysag, hogy azert kulon kituntetest erdemelnenek, csak (sajnos/szerencsere) mar nincsenek VisualStudios melok errefele.

2 Likes

Ezt a kérdést/választ megtaláltam a stackoverflow-on:

Itt ez érdekes:

All of the functionality of our lightweight IDEs can be found within IntelliJ IDEA

Aztán a frissítésekről:

It means that some features may be already available in the lighter products, but not available in IDEA plug-ins at certain periods, they are added with the plug-in and IDEA updates later.

Aztán az egyik hozzászólása ennek:

This is not true. I’m a hard TypeScript user and can say pretty sure, Idea TS support is always near 3-6 month of bugfixes back from WebStorm one. So if you want TS in any usable and actual way - get WebStorm

(amúgy mondjuk kíváncsi lennék, hogy az AppCode és .Net programok összes funkcionalitását is tudja vagy csak a webes technológiákról van-e szó.)

Szimplan nem igaz a 3-6 honapos delay. A WebStorm-ot nem figyelem, de a PhpStorm eseteben inkabb 3-4 het a difi.

1 Like

Nem, azok kulon vannak.