Mi lehet az oka, hogy az Adobe programok a friss telepítés után még gyorsan bootolnak, aztán az idő múlásával egyre lassabban? Miután felállnak az alkalmazások, magával a programok sebességével nincs gond, dolgoznak rendesen, de egy teljes újraindítás után nagyon sokáig tart.
A régebbi asztali iMac az elsődlegesen érintett, ez a vezérgép a hálózaton, de az új M2-es MacBook-nál is érezhető, bár annál nem számottevő.
Egy újrainstallálás után, még gyorsan bootolnak, aztán néhány hónap után már esetenként hosszú percek telnek el, egy teljes újraindítás után, amíg feláll 3-4 alkalmazás (Indesign, Illustrator, Photoshop, Acrobat)
Uhm… nem volt emlitve, hogy kerulnek-e bele add-on-ok vagy extension-ok az ido folyaman… de az, hogy eleinte viszonylag gyorsan osszekapja magat vegul elengedi a lobbanekonysagat… ahogy az adobe is mar reg elengedte a fejlesztes lobbanekonysagat. Nem tudom miota koveted akar itt, vagy kulfoldi forumokon az adobe agymeneseit…. Talalsz parat.
Eloszor meg lehet probalni a ~/Library/Cache(s) mappat kipucolni.
Ami meg eszembe jutott (regrol), hogy anno az aktiv font-ok miatt is szenvedett (app inditaskor atnyalazza a font mappat). Ha terjedelmes a tartalma, akkor ezzel is el tud szuttyogni. Ilyen esetben, ha nincs, erdemes egy font managert (ami auto-activate capable) hasznalni.
Hálózatot is említettél, talán annak is köze van hozzá (közös font-mappa?)…
A beköszönő képernyőn szokták jelezni, mivel foglalatoskodik az alkalmazás, abból nem lehet következtetni?
(Régvolt kollégáim – akik már áttértek M-esére – szintén nem dicsérik a pakkot.)
Minden gép a saját fontkészletét használja, csak a munka mappa van megosztva a hálózaton. De ezt a lassú bootolást igazán csak az én asztali vezérgépem csinálja, a régebbiek ès az újabb laptop sokkal gyorsabban tölt be. Annyira tetű pl az Illustrator és az Indesign, hogy olyan is van, hogy hosszabb ideig még csak az üdvözlő ablak sem jön fel, csak pattog a dock-on az ikon. Aztán feljön a beköszönő ablak, alul látom a láblécen, hogy lefuttatja a protokollt, aztán eltűnik, majd jó ideig nagy semmi, ikon nem pattog, aktív jelzés nincs, majd nagy keservesen feltűnik a progi nyitólapja, de semmi sem látható benne, csak a nagy sötét üresség. Aztán lassan magára talál, megjelennek az előzmények és egyebek, onnantól helyreáll a világbéke és dolgoznak rendesen.
A rendszernek es a grafikai app-oknak is konnyebb lenne, ha nem egy izmos directory-t kellene atnyalaznia minden reboot-nal.
Egy jobb font manager siman lekezeli egy-egy project kulonbozo font igenyet. Miutan nincs ra szukseg, deactivalja.
Ez lehet akar cache-tol is. Vagy ahogy @Titi irja, egy console-t inditva tudod figyelni mi tortenik az app inditasat kovetoen. Talan kiderul belole mivel tolti az idejet.
Esetleg megnyitni az Activity monitort, és megnézni, hogy az app vagy valamelyik Adobe-háttérfolyamat dolgozik-e nagyon, processzor és hálózati forgalom tekintetében. Automatikusan belépsz a Creative Cloudba?
(Ha először megnyitod – küzdelemmel –, és kilépsz, majd újra megnyitod, akkor is lassú?)
A Creative Cloud automatikusan indul a rendszerrel. Font managert eddig nem használtam, mert nagyon gyakran több projekt fut szimultán. Ritka az, hogy csak egy projekttel tudnék egész nap foglalkozni. Nyűgös lenne állandóan ki-be kapcsolgatni a fontmappákat. Hacsak nem valami smart app lenne, ami automatikusan aktiválja / inaktiválja a fontokat. Nem tudom, hogy van-e ilyen.
Most a hétvégén ezért nem megyek be az irodába, de hétfőn megpróbálom amiket javasoltatok.
Bíztam abban, hogy más is tapasztalt valami hasonlót, de ezek szerint egyedi a probléma.
Nem tudom, hogy az okozhatja-e a jelenséget, hogy folyamatosan rá van akasztva egy külső drive, ami a TimeMachine mentéseket csinálja. Gyanítom, hogy nem, mert az nem megy folyamatosan, míg a jelenség állandó. Hajlok arra, hogy valami temp- vagy log file csinálhatja, mert friss telepítés után még nincs lassú indulás, míg a fent említett hardware és szoftwer környezet fennáll.
Melyik Library-ban kellene a Cache mappát kipucolni? A HD gyökérben, vagy a User mappában? Mert vagy jobbára üresek, vagy zároltak. Az Application Support/Adobe mappában nem látok Cache mappát. Persze most csak a laptop-on kutakodom, de ezen más oprendszer van, mint az ominózus, irodai iMac-en.
A gépek típusa nem annyira érdekes, de az OS és CC-verziók igen: valamelyik változása óta van ez a jelenség? A kikapcsolod az auto-CC-t, javul a helyzet? A neten írnak hasonlókat az adott CC-re?
Tobb is van… en anno a RightFont appot vettem meg. Kezeli a google fonts library-t, meg az adobe font-ot is. Szinte eszrevehetetlenul mukodik.
En a 90-es evek masodik fele ota dolgoztam Adobe cuccokkal, de pont az ilyen es ehhez hasonlo baromsagok miatt kidobtam oket a kukaba. Tobb evvel ezelott Affinity-re valtottam. A regi project-eket ugyanugy megnyitja, kezeli…es szerkesztheto tovabb. Hirtelen @Titi -n kivul nem is tudok mast aki itt “kemenyvonalas” Adobe-os lenne…
(Sok anyagot adok–kapok /inkább utóbbi/, nehéz lenne kilépni az általánosan elterjedt szoftverkörnyezetből. A PS-t nagyon megszoktam, azzal nincs is gond…)
Én ős mac-es vagyok, amikor az első gépemet vettem anno évtizedekkel ezelőtt, ahogy lekerült Magyarország az amerikai csúcstechnológiás termékek tilalmi listájáról (Cocom lista). Az elsők között vettem Mac-et, azóta már a számát sem tudom, hogy hányadik rendszert használom. Akkor még az olyan appok, mint a Photoshop, Illustrator nem is léteztek más platformon. Megszoktam, nem váltanék. Amúgy én abszolút elégedett vagyok az Adobe programokkal. Ez a lassú bootolás se akkora gond, hogy emiatt helyezzem új alapokra a szoftveres környezetet, küzdjek a régebbi anyagok kompatibilitási problémáival. Csak azt gondoltam, ha lenne rá valami egyszerű megoldás, akkor meglépném.
„Szintén zenész”… amiket írtam, megnézted? Egy-egy rendszer vagy CC-frissítés hozhat meglepetéseket.
(Ahh, az a 3-as Illustrator, amiben nem lehetett preview, csak outline-módban szerkeszteni )