Affinity Photo

Most 20% kedvezmény van az Affinity Photos alkalmazásra (a Mac App Store-ban is), meg is vettem egyből. Korábban is szemezgettem vele, de most, hogy akciós, egyből meg is vettem.


Sokan azt állítják róla (review-okat érdemes elolvasni az App Store-ban), hogy kiváltja a Photoshopot. Valamint már a belinkelt oldalon a videót megnézve is szerintem el lehet dönteni, hogy kell-e valakinek vagy sem.
Én amiért megvettem az az, hogy beépülő pluginja van a Photos alkalmazásba. És köztük van kb 3 olyan szerkesztő eszköz, amit minden egyes képemre ráteszem. Ezek közül is a kedvencem a Haze Removal.
Megmutatom egy screenshottal, hogy mire képes ez:

A szürke csíktól jobbra látható az eredeti kép, míg balra az “effektezett” kép. Nem csak az ég kékebb lesz tőle (bár sokszor az alap beállítás túlzó és nagyon néha lila lesz az égbolt tőle), hanem a fák is sokkal élesebb. Ezen kívül a képen nem látszik, de a háttérben a messzebb lévő szökőkút víze és a mögötte ülő emberek is sokkal élesebb lesznek. Ezen kívül volt amikor egy lány hosszú haja látszott főleg hátulról és arról vette le a “fánylat” az effekt.
Ez az eszköz egyébként nem az egész képet effektezi, hanem csak a kijelölt képpontokat. Tehát más effektet alkalmaz mondjuk az emberi bőrre és más effektet az égboltra. Volt is egyik alkalommal olyan kép, ahol nagyon sűrű fák közül az egyik sűrű lombja kimagaslott és ritkásan át is látszott a kék ég. És az effektezett képen látszott, hogy a fák lombjai között nem módosította a pixeleket, tehát az nem lett olyan szép kék, mint az égbolt többi része.
Amit még tudni érdemes, hogy ez a szürke csík a képen, ez a Photos alkalmazásban is (meg persze az eredeti programban is) megjelenik, ezt a csíkot húzva lehet megnézni, hogy milyen volt az eredeti kép és milyen az effektezett kép.

Jol nez ki, ha estig nem felejtem el, megnezem elesben…

Tenyleg nagyon jo program es kivaltja 100%ban a ps-t ha csak lelkes amator vagy. Nekem adobe csomag mar evek ota nincs fent.

Nekem fent volt a PS és az Illustrator, de egyrészt hely hiányában is töröltem és a másik pedig, hogy szinte soha meg sem nyitom. Viszont azért a Creative Cloud az iszonyat jó. Nagyon jók az Adobe iOS alkalmazásai. Mindegyik apró hasznos funkciót ad. Viszont ezek a programok is el fogják kezdeni támogatni (ha még nem támogatják a Creative Cloud-ot), valamint már PSD-t is tud olvasni szinte minden hasonló. Az egyik program, aminek a fejlesztésében részt vettem (iOS), ott be is építettem, hogy a Creative Cloudra tud menteni egyből PSD-be, ha valaki szeretné.
Megvettem még korábban nemrég a Pixelmatort, és így ezzel a kettővel szerintem simán megoldok bármit ami kellhet. De azért a biztonság kedvéért még beruházok majd egy Affinity Designer-re :)

1 Like

Sziasztok!

Elorebocsatom, nem vagyok gyakorlott grafikus arc.
En csak most talaltam ra az Affinity Photo/Designer parosra es ar/ertek aranyban rendkivul bejon.
Viszont szembesultem egy problemaval amire nem talatam megoldast:
Photoban ha ket kepet egymasra teszek, es az egyik szelet elkenem blur-el akkor az egy pdf export utan nem latszik. Olyan mintha az effect layer nem exportalodna.
Mi lehet erre a megodas?

Elore is koszonom!

Ha mondjuk tiff-be exportálod akkor se? csak a kíváncsiság kedvéért.

Előtte olvaszd össze a 2 réteget.

1 Like

Tiff-ben nem probaltam, jpeg-nel jo. Csak akkor nincs kifuto es vagoel. A lenyeg hogy pdf exportnal es nyomtatasnal nem jo.

No ezt megprobalom. Koszi. Amugy akkor eddig bugnak tunik? 1 nap hasznalat utan ;)

No kiprobaltam, layer egyesitessel jo exportal. kosz a tippet!

Én nagyon szeretem mindkét alkalmazást, de én nem vagyok grafikus, így nem használom napi szinten. Mégis bejelentettem már 3 hibát a fórumon, amiket fel is vettek a kijavítandók közé.
Szóval sajnos bugosak az alkalmazásaik, nem olyan jó, mint ahogy a marketingben lehet olvasni… mégis szerintem is nagyon megérte az árát, mert szerintem már most sokkal jobban használhatóak az alkalmazásaik, mint az Adobe hasonló dolgai.

Jah, egyébként ha leírod a lépéseket, vagy elküldöd a projektet, akkor megnézhetem én is, hogy nálam kiexportálja-e rendesen. Egyébként a pdf export ablakban van rasterize állíthatóság. Valószínűleg ezt be kell kapcsolni ahhoz, hogy rendesen megjelenjen.

Keszitettem egy egyszeru screen capturet meg tudod nezni, hogy csinaltam:
bug
Egy esetben exportal jol, ha export elott a relevans layereket raszterizalom.

Egyebket en sem vagyok grafikus, csak egyszeru CD es DVD boritokat szeretnek vele kesziteni a munkainkhoz amiket atadunk. Mivel a regi program fejlesztese megszunt amivel keszitettem, azert neztem mas alternativa utan.

Érdekes, nekem ugyanígy teljesen jól megcsinálja a pdf-et. De van a File->Export menü, ott is van pdf export. Én arra gondoltam, amikor mondtam, hogy raszterizálni kellhet a képet, mert ott van egy ilyen jelölő négyzet. Mindezt anélkül, hogy külön raszterizálnád a layereket.
Egyébként milyen verziót használsz? Mert mint mondom nálam megcsinálja tökéletesen (legalábbis a preview alapján). Nekem 1.5.2 van, elvileg március vége felé frissítették.

Nalam is a legujabb verzio fut.
Az export to pdf azert nem jo nekem, mert ugy nem lehet ra kifutot es vagoelet rakni.
Na mindegy majd csak javitjak…

De az exportnál van egy more gomb, ahol be lehet kapcsolni, hogy exportálásnál jelenjenek meg a vágó élek. Persze ezt sem használom sosem, nem tudom, hogy működik, de biztos hogy van ilyen. És ezt a beállítást el is nevezheted saját néven…

Hm, fel akartam venni, hogy nekem jól működik, de most nekem is xar volt. Elsőre, utána picit kisebbre vettem a layert és utána jó lett.

De ez amúgy tök logikus hiszen eredetileg ott a kép széle és így nyilván ott vége lesz (különben rá kéne rakni egy effektet a képre hogy az utolsó 50pixelen eltűnjön a semmibe a kép.

Ezt nem értem. A lényeg, hogy a kép, amit szerkesztéskor látsz, nem egyezik a pdf előnézeti képpel. És mikor egy picit kisebbre veszem, utána már jó lesz. Ez száz százalék, hogy hiba.

@vati úgy látom bejelentetted a hibát a fórumon :)

Igen, kozben en is kiserleteztem es ha canvasen belul vagy akkor jonak tunik.
Amugy nem logikus, hiszen ha printnel a bleendinget bekapcsolod akkor azt a lelogo szelekbol rakja ra.
Remeljuk mihamarabb javitjak.