Affinity

Talan megerdemelnek mar itt egy kis topikocskat (kibeszelos sarkot) ha mar sikerult megcsinalniuk ezt (is):

Mar az elso ket appjuk (photo, Designer) is eleg erosre sikerult, olyan kezreallo es elore mutato ujitasokat belerakniuk amiket az iparagi standardod utobbi evekben (evtizedekben) sajat kepere formalo giga cegnek eszebe sem jut. Ebbol fakadoan azert akad nemi fennforgas a teljes kompatibilitasban de latva a fejlodest es az arazast nem gondolnam, hogy ez athidalhatatlan probemakat okozna;)

kiegeszites: (nem teljesen ide kapcsolodik de azert erosen;)
http://mlzphoto.hu/2018/08/29/az-adobe-creative-cloud-nem-fogja-tamogatni-a-regebbi-operacios-rendszereket/

3 Likes

Hangos udvrivalgassal es ket hetes samantanccal fogadnam a full *.ai supportot… de ez a license-k miatt biztosan elkerul minket.
(a csend es beke kedveloinek oromere)

2 Likes

Pont most akartam kiposztolni. Azért várnám a hozzáértők véleményét, hogy első benyomásra milyen? Én sosem használtam hasonló szoftvert. De ezt tuti megveszem, már csak azért is, hogy támagogassam az Affinity csapatát.

Frankónak tűnik, de pl. Anchored object-opciót még találtam benne. Remélem ezt nem hagyják ki.
Iszonyat gyors, de fagyogat még rendesen. Kíváncsi leszek egy 300 oldalas doksinál mit mutat.

Place-elni is tudod, de copy-paste is tökéletesen működik AI-ból.
És ezekre is működik az összes layer effect. Eszméletlen ez a progi.

1 Like

Az egyre “terbelyesedo” Adobe baromsagok miatt igyekszem alternativ megoldast talalni.
Ujbol elovettem az Affinity Designer-t… egyelore csak probalom milyen lenne a napi egyuttlet…
Rohadt szimpatikus, hogy legalabb kihasznalja a gep nevleges teljesitmenyet.
Elsore az is, hogy eleg sallangmentes.

Nekem most egy-ket nap hasznalat utan az artboard kezelese furcsa, nem teljesen logikus. Bar… vannak teszetos funkciok. Mint pl az adott layeren levo elemeket tudod kijelolni, mozgatni. Egy select tool-al nem keritesz be mindent (az eltero layerekrol is).

Ha jol tapasztaltam talan az illus brush palettakat is kepes importalni…

A pdf exporttol nem vagyok elajulva. Legalabbis nekem meg nem sikerult “szerkesztheto” pdf-et produkalni vele. Az illu egy fix clipped mask elemet lat, ami nem szerkesztheto.

Szemezgettem meg az uj CorelDRAW-al is… de meg nem feszultem neki a tesztelesnek.

Publikaciora hosszu-hosszu evek utan visszanyergelek a quark-ra.

Hát nem tudom… Nekem AD nagyon nem állt kézre, de ez a legkisebb problémám vele. Az viszont annál inkább, hogy az általa készült PDF-ekkel sűrűn probléma volt a nyomdában. Vagy nem lehetett lerippelni, vagy rossz volt az overprint, stb.

Kipróbáltam az Affinity Publishert is, de az még nagyon béta. Összehasonlíthatatlan az InDesign-nal.

Quark??? Ez biztos? :) 3.11-nél kiszálltam. Még az 5-ös megnézegettem, de aztán végleg PageMaker/InDesign vonalon maradtam.

Talán az Affinity Photo, ami megüti a mércét (nálam).

A Quark-ot egyelore izlelgetem.

Én nagyon Adobe ellenes vagyok és Affinity párti. Viszont egyáltalán nem dolgozom grafikával, így azért nem mérvadó sok esetben a hozzászólásom és ugyanúgy az elfogultságom.

Viszont iszonyatosan dühít, hogy Macre nem adtak már ki több mint 1 éve egyetlen frissítést sem. Tele van apró idegesítő buggal. A support válasza erre az, hogy készül a Publisher és azzal keresztbe-kosba kompatibilis lesz a szoftver és emiatt addig nem adnak ki frissítést, míg ki nem adják a Publishert. Nah, ez a hozzáállás is dühít.

Hát… Ahogy nyomkodom, egyre több (általam sűrűbben használt) funkció hiányzik belőle.

  • Clipping mask (…de ez nagyon)
    Ezt megtaláltam, de nagyon kacifántos. Ráadásul ha később szerkeszteni akarom, akkor sem simán "duplaklikk"re.
  • Illu effects - Nem részletezném, de gyakorlatilag ezekből alig akad az AD-ben.

De egyébként parádés lenne.
Kíváncsiságból csináltam egy tesztet. Egy korábban már az illu topicban ecsetelt komplexebb dokumentumomra engedtem rá az Affinity-t. Egy igen magas vektorszámú grafikára küldtem rá egy sima brush stroke feladatot.
Illuban 1 perc 18 mp kellett a feladat elvégzésére és a végeredmény megjelenítésére.
Affinitynek kb. 10 mp.
Természetesen a move, scale…egyéb is 6-7x kevesebb ideig tartott.

2 Likes

Egyébként szerintem itt is az a probléma, hogy kijöttek egy iszonyat jó programmal. Egyel. MacOS-re. Majd időközben kihozták a Photo-t majd mindekttőnek a Windows változatát. Majd iOS-re mindkettőt. Most a publisher van terítéken. Szóval a végére lesz 3 program 3 különböző platformon. Mindegyiket valószínű (legalábbis remélem) úgy tervezik, hogy oda-vissza kompatibilis legyen egymással. Emiatt viszont 9x annyi emberre lenne szükség, mint az első program kiadásakor dolgoztak náluk. Vagyis ha nem is 9x annyira, de bőven sokkal többen kellene-e, hogy dolgozzanak, mint korábban. Kérdés, hogy megnövelték-e a dolgozók számát?

Óvatosan a Quark-al. Én 2.akármennyitől egész 4.akármennyiig használtam. Azután jött az id. Most kaptam Quarkos állományt, amit 8-asban szerkesztettek. Aki szerkesztette, már nem tudja visszamenteni 4-esbe, hogy id-vel megnyitható legyen, mert a quark csak egyel régebbi exportot tud, tehát az összes korábbi verziónak fent kéne legyen, csak sajna már nem működnek a mai oprendszereken… Eléggé zsákutca, én nem bíznék rá többszáz oldalas könyveket, amiket esetleg később elő kellene venni 4-5 év múlva.

Végül egy itteni segítőkész kolléga megszánt, és átfordította q2id-vel nekem…

Ne bántsuk a Quarkot, én jobban kedvelem (bár ezzel eléggé egyedül vagyok)! :)

Csak piszkalgattam. A trial period lejart rola, penzt nem koltottem ra… ugyhogy gyakorlatilag csak a helyet foglalja azota.

Hardware “fejlesztes” elott allok, igy meg kivarok.
Na meg rohadt “lusta” is vagyok, jelenleg fontosabb a produktivitas hatekonysaga mint a kiserletezes.

Az affinity nem volt nagy osszeg, neha hozzanyulok… de kivaltani nem tudja az illustratort jelenlegi allapotaban.
Photoshopnal a mai napig nem ertem a 2GB-os korlatjat (a mai hardware-k tukreben deplane), de ebbe a hibaba szokoevente utkozom.

De, bántsuk! Pont olyan, mint a Microsoft Internet Explorere (volt), egy illogikus, szabványtalan sz@r.
Márpedig azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a nyomdaiparban a PDF a szabvány. És amit a Quark PDF címén előállít, az egy röhej. Persze, ha azóta az új verzióban javították, akkor én kérek elnézést…

Mondjuk én már egy jó ideje pipa vagyok az Affinity-re, mert több, mint 1 éve nem frissítette egyik alkalmazását sem. (Legalábbis macen biztos nem.) És csak azért (ezt a fórumon írták), mert szeretnék megjeleníteni a kiadvány szerkkesztőjüket de úgy, hogy össze-vissza minden platformon minden másik programjukkal kompatibilis legyen. Ez persze tök jó, csak emiatt a legkisebb bug javítások sem jönnek legalább pár havonta. És tele van rettenetesen idegesítő hibákkal. Még úgy is idegesítenek engem, hogy egyáltalán nem grafikával foglalkozom, csak néha veszem elő.

Ha neha veszed elo akkor pixelmator. En teljesen megszoktam az.

Azt is megvettem még az Affinity előtt. Viszont abból meg kijött egy Pro változat. Amit újra meg kellene vennem kicsit drágábban. Ahelyett, hogy a meglévőt fejlesztette volna fel normálisra a cég. Persze elő lehetne venni a Pixelmatort is, de feleslegesnek tartom. Ráadásul van sok funkciója, amit meg kifejezetten szeretek az Affinity-ban.

Egyébként most néztem meg az Affinity fórumban, ahol vezetik a mac frissítéseket, hogy:

  • Designer RC1 állapotba került május 24-én.
  • Photos RC1 és RC2 után GM1 verzióba került pénteken (május 31).

Viszont a Publisher még mindig nincs RC állapotban. Szinte biztos, hogy amíg nem kerül kerül RC állapotba, addig nem fogják kiadni a másik kettőt. Bár még inkább valószínűbbnek tartom, hogy csak a Publisher megjelenése után adják ki a másik kettőt, hogy egyszerre debütáljanak az összesített funkciók.

Én Distillerrel gyártom a PDF-eket, rádásul régi Quarkot használok. Mellette ID-t is, úgyhogy arról is tudnék mesélni. Gyakran kell Illustratorban szerkesztenem kapott PDF-et, néha égnek áll a hajam.