Apple Event

Kivetelesen vegigneztem (nagyjabol) a bemutatot.
Nagy durranast egyaltalan nem vartam. Az aprobb, gephazon beluli valtozasok is erdekesek. Software-s reszelesek, uj funkciokkal egesz kellemesek.
Viszont meglepett, hogy az uj telefonoknal megmaradtak a korabbi araknal.

Bar (a megjelenese idejen vasarolt) i8plus-om lecserelese meg varat magara…

A kozelgo (oktober 18) esemenyre egy tippmix jatek? :-)

MBP16 M1x indulo ar?
iMac “pro” varhato? …ha igen, indulo ar? :-)
Mac mini frissul az uj chip-el?

Szerintem XXX. :)

szerintem mindenbe jön az uj chip, és lesz végre 16" arm-es laptop. A mac pro nagy kérdés.

Ha valakinek lesz eladó az esemény után nanoüveges 10 magos iMac Pró-ja, szóljon :grinning:

1 Like

Akik a megjelenes idejen vagy roviddel azutan vasaroltak gepparkot belole, azoknal egyebkent is esedekes lenne a geppark frissitese.
Muszaki es technologiai oldalrol valoban erdekes kerdes…dGpu tamogatas nelkul vicc kategoria lenne. Bar nem tudom mit “enged” az architektura

Hat valójában a mostani gépek dgpu nélkül hozzak simán a mobil kártyák minőséget. Célirányosan fejlesztenek egy kártyát es video terén osszecsomagolnak mindenkit. Csak gondolj bele egy kártyára raultetnek 4 m1-es chipet ami csak a videóért felel (mar most egy ipad milyen tempóval tud renderelni.)

Technikailag van dGPU tamgoatas. Marmint, a GPU-hoz, csak PCI-E kell, az pedig van. Tehat, ha az nVidia vagy az AMD keszitene ARM-s macOS drivert, akkor maris mukodne a PCI-E hazba pakolt dGPU. Par honapja az Asahiban mar mintha statikusan mukodott volna, a Thunderbolt (ami be volt dugva bootnal az ment, ha barmit menetkozben bedugtal vagy kihuztal akkor crash). Az nVidianak van Linuxra, 64 bites ARM drivere, ez lehet, hogy mukodne mar Asahi alatt is. Nem azert nincs dGPU mert lehetetlen, hanem azert nincs, amiert a gepbe is ARM kerult, mert az Apple igy dontott. Ha nem kell $1000-t fizetni az Intelnek az i7/i9-ert, akkor ez megmaradhat nalunk. Ha nem kell $1000-t fizetni az AMD-nek a GPU-ert, akkor az is megmaradhat naluk.

nagyon nincs mit tippelni, ugyan annyi mint eddig volt a 15/16 m4p vonal, értelem szeruen felszereltségtől függően, (13 is ugyanannyiért adjak mint eddig, ahogy Czo is írja mar igy is dollar szazak es ezrek maradnak a zsebeikben, szóval nagy kegyesen az uj amejzing cuccot ugyanannyiért éled vetik majd ;)),
szerintem nem fognak mindenbe uj procit rakni, meg fogjak lepni ugyan azt mint telefonnal, óránál, hogy jobban felosztják a termekpalettat, mert mostmár saját kenuk-kedvuk szerint meg tudjak csinálni ezt, igy lesz 13mbp m1 es uj procival is szvsz air nem kap az uj procibol, sot lehet nem is egy proci jön hanem rögtön akar kettő (aka air 7 v 8 mag variáns)

Sztem nem láttad még a nemrég kiszivárgott új árazási függvényt. :slight_smile:

P = n * 3 + z * x Round($1000)

Az ár egyenlő előállítási ár (n) szor 3, + az újratervezési adó (z), szorozva ahányszor Tim Cook megnyitotta a price xls-t (x), végül felkerekítve minden 1000-re, hogy jobban nézzen ki.

Node, az M1 eddig sem jelentett arnovelo tenyezot, mert vegtelen sok penzt megtakaritanak azzal, hogy nem kell az Intelnek perkalni a chipekert.

Az M1-es MacBook Pro 13" ara $1299 volt, mig a levaltott, korabbi Inteles MBP ara szinten $1299 volt. Ugyonebben a cipoben jar az iMac is, mert az Inteles 20"-as ara is $1299 volt, mig a 24"-es M1-es ara is $1299. Ezzel szemben, a MacBook Air M1 $799, mig Inteles elodje $999 volt. Sott a Mac Mini is ugy jart, mint az Air, mert az Inteles valtozat kerult $799-be, addig az M1-es valtozata $699-tol indul.

1 Like

Szerintem mindenképp pozitívan kell nézni a változásokat, a gépek gyorsabbak lettek remélem az irány a saját chippel marad.

1 Like

Jézus.Úr.Isten. Kb. ezt tudom így hirtelenjében.

2 Likes

Hát bevallom nem tudom most valtsak vagy majd jovore.

Most nekem már megy a TM és utána fotozom a gépet :smiley:
Jövőre már brutálisan nagy lesz a bukó az inteles gépen, ha még lesz olyan aki megvegye.

Ejj. A notch miatt nekem dealbreaker, a touchbar hianya miatt pedig elegge dealbreker lenne, de talan meg tudnam szokni, hogy visszajottek a semmiresejo funkciogombok. Viszont notchot nem akarok. Telefonon is csak a baj van vele, folyton nyitogatni kell miatta a notifcentert, ezt nem akarom latni gepen is.

1 Like

Pedig most a notch itt lesz egy ideig. Amúgy brutál, szerintem az egész. A belépő 14" rendelem is ahogy lehet.

Szerintem meg olcso is, ahhoz kepest, hogy mit tud. Ilyet is ritkan irok :smiley:

Addig marad a 13"-as 4 magos Intel, majd azutan el kell gondolkodni a komplet iCloud es mindennek a dobasan es Linuxozni, amig nem ternek eszhez.