Apple MacBook Pro mid 2009 A1278

Sziasztok!Vásároltam egy Apple MacBook Pro mid 2009 A1278 gépet OSX El Capitan 10.11.6 volt rajta.
Sajnos csak vendégként tudtam belépni,mert nem volt jelszó.Mivel ez az első Mac gépem,valószínű elszúrtam.Leformáztam a vinyót,és próbáltam telepíteni usb-ről a TransMac segítségével újra,de 3 nap szenvedés után sem jutok semmire.A macOs installer bejön,de aztán semmi.Hogyan tudnám újratelepíteni a rendszert,vagy egy olyan pendrive-ot csinálni,ami elindul,és felrakja,mint a windows-nál?
Nagyon köszönöm a szakértő válaszokat előre is!

Mit jelent az, hogy “A macOs installer bejön,de aztán semmi.”? Mi tortenik? Mit latsz? Mit csinalsz? Milyen modell? 13"? 15"? 17"?

13 colos modell.Az el capitan-nal semmi,be sem tölt semmit a pendrive-ról,egyedül a lion indul el,de kiírja,restore to backup-restore to system. a select backup source pedig:no time maschine backup were found.A legördülő menűből lejön az utilites fül,De ott sem jutok előrébb.

A Lion, akkor a renbszeren levo recovery rendszer lesz/lehet. Az El Capitan telepitod pedig nem jo akkor, ezekszerint, tehat csinalnod kellene, egy masikat. Transmac? Nincs egy Maced, ahol a telepitot meg tudod csinalni? Lovesem sincs, hogy Windows alol lehet-e megbizhatoan mukodo telepitot kesziteni.

Amikor bedugod a pendriveot, az ALT-ot nyomva, megjelenik a bootmenu valaszto? Ott probalod kivalasztani?

Köszönöm+Megpróbálom az el capitant máshonnan letölteni.Sajnos másik mac gépem nincs,azzal lenne az igazi telepítőt csinálni.

Tégy fel egy kérdést, lakik-e mac-es a közeledben!
A TransMac-es megoldás elvileg (!) működik, a pendrive GUID partíciós?

igen,előtte átírom GPT partícióra,aztán a transMac-ben végigcsinálom az összes műveletet,a Macbook mégsem látja valamiért.Próbáltam másik pendrive-val,de azzal sem működik.Csak az egér nyíl jelenik meg indítás után a képernyőn.

A facebook-on írtam az előbb,hátha valaki van itt Dunaharasztin MAC-géppel,és tud egy ilyen indítót készíteni.

“Alt”-ot nyomod?

igen,persze

Mi tortenik, amikor nyomod? Bejon a menu? Nem jon be a menu? Bejon a menu, de nem latszik?

sajnos nem jön be a menű,csak egy világos képernyő az egér mutatóval

A menunek be kell jonnie. Ha nem jon be a menu, mikozben nyomod az altot, akkor firmware password van a gepen es ilyenkor a kulso eszkozrol torteno bootolas is le van tiltva (ujabb gepeken firmware password nelkul is van opcio, letiltani a bootot egyeb eszkozokrol). Bootold be a telepitett rendszer recoveryjet, majd az adminjelszo megadasa utan at tudod ezt allitani, a menubar, utilities menupontjaban levo firmware password utilityvel.

Köszönöm szépen.A recovery-t külön le lehet tölteni,és simán felrakva a pendrive-ra beboot-ol?Elnézést,de még nem volt mac gépem,csak a windows-hoz értek kicsit.

A recovery a gepen van. Boot kozben nyomond a CMD+R billentyukombinaciot. A te gepedben meg nincs Internet Recovery (az 2011-tol van).

Itt vannak a billentyukiosztasok.

köszönöm szépen,ha hazaérek kipróbálom.

de ugye ez a gép("rom-jában),és nem a winchesteren van,mert az le lett formázva exfat-ra?

A “recovery” egy rejtett partíció a merevlemezen, a telepítésre szánt partíciót is vissza kell formázni MacOS Extended (journaled)-re. (Ha elindul a telepítő, abban megtehető.)

Nem. A Recovery particio, amibol torolheto/atirhato a firmware password, az a merevlemezen van. Amikor telepied a rendszert, akkor telepul ez is. Ezutan ez indul el, a CMD+R -re.

remélem még rajta van,párszor formáztam azt is.