"Apple méltányosság" létezik?

Üdv! A lányom kicsit több, mint 2 éves MacBooc Air 13" M1 /8-8 Core CPU-GPU,16GB Ram, 512 SSD/ gépe olyan szinten megadta magát minden előjel és külső behatás nélkül, hogy az iStyle szerviz szerint sem újratelepíthető lett a gépe. Tehát alaplap+TouchID csere: 235 600 Ft… (A gép új ára ~700 e. Ft, diák kedvezménnyel ~650e.)
Ilyen esetben szerintetek érdemes az Apple-t megkeresni valami méltányossági kedvezmény miatt? (Azért talán nem illene ennek a szintű gépnek így viselkednie…) Volt valakinél hasonló eset korábban a gépével? Vagy az Apple-t kereste már ilyen méltányossági igénnyel?

Az apple azt fogja mondani miért nem vetted meg a kiterjesztett garanciát. Persze megprobálhatod de a garancia már lejárt.
ui.: ez a gép 450e huf körül mozog amazonon.

Köszi! Nem tűnt olcsónak a kiterjesztett garancia, és az igazság az, hogy ha összeadom az apple-ös eszközeimet, még így is jobban járok, mint ha mindegyikhez vettem volna az előző években.
És mit tudtok a kötelező jótállás időtartamáról: 2021 jan.1-től 250 e. Ft feletti új készülék vásárlásnál 3 év. Ez nem vonatkozik erre? Ez nem merült még fel az Apple-nél?

A 3 ev, csak maganszemelynek jar, igy ha nalad volt a szamla, ami maganszemelyre szol, akkor jar a 3 ev, ha a gepet 2021 januar 1 utan vasaroltak. Ezt ismerik az iStyleban is. Nem volt nalatok az eredeti szamla esetleg?

Nem jött elő a kérdés. Magánszemély egyébként, és megvan a szla, a leadásnál nem volt ott. Közben utánanéztem a jogi háttérnek, sőt, még az Apple is elrejtette a témával foglalkozó oldalán, hogy “A magyar fogyasztóvédelmi törvények az Apple egyéves korlátozott jótállása, illetve az opcionális AppleCare Protection Plan által nyújtott jogok mellett, illetve azokon túlmenően érvényesíthetők” és “Ezek a jogok a termék vételárától függően egy–három (1–3) éven belül vesztik hatályukat, és az áru kézbesítésétől számítva hatályosak.” Holnap intézkedem…

1 Like

Legyen ez tanulság mindenkinek: bár az iStyle azt írta a bevizsgálás után, hogy “A javításra leadott készülékre nincs érvényes gyártói jótállás, mert a vásárlástól számított egy (1) éves korlátozott jótállás lejárt. A készülék javítása csak térítés ellenében lehetséges.”(?!), az Apple-től kértem egy visszahívást ma reggelre és megerősítettek abban, hogy 3 évig érvényes Mo-on a 250e. Ft feletti készülékre magánszemélyként a garancia 2021.jan.1-től. Ez persze úgy működik, hogy az Apple kiállít egy támogatási jegyet (kódot) a készülékre, amit a hivatalos szerviz elér, és onnantól megy garanciában a javítás. Ezt a támogatást ma reggel sikerült is 23 perces beszélgetés után leszerveznem a Apple nagyon segítőkész kollégájával. Az iStyle még nem reagált a dologra, de gondolom, az Apple ilyenkor a fő “intéző” (a kolléga még az elérhetőségét is megadta, ha esetleg nehézkesen menne az ügyintézés). Szóval úgy néz ki, pozitívan zárul részünkre a dolog. /Talán az iStyle-nak illene “fogyasztóbarátabban” intézni ezeket./ Tőlem 1 “+” pont az Apple-nek, az iStyle egyelőre “-”-ban áll, meglátjuk hogyan intézik a továbbiakat…

4 Likes

Annyit tennék még hozzá, hogy Mo-n nincs “apple care +” forgalmazás, csak “apple care”, én egyszer vettem “apple care”-t ha legközelebb új gépet veszek, akkor max az “apple care +”-on fogok elgondolkodni.

@vikri jó, hogy leírtad és nem hagytad magad az iStyle-nál! Nekem sincs amúgy velük jó tapasztalatom…

1 Like

“rosszul fogod”. Az Apple rendszerebol, a szervizek azt tudjak megallapitani, hogy az adott keszulekre vonatkozik-e, a gyartoi jotallas, vagy van-e rajta, barmilyen, a gyarto rendszereben regisztralt bovites es egyeb szerzodes. Tehat, csak azt, amit a gyarto ad. Jotallasbol, ez 1 ev. Mindezeken felul, a vasarlas helyen, hozhatnak eltero rendelkezeseket, amiket viszont nem a gyarto ad, hanem a jogszabalyoknak megfeleloen, az a kereskedo akitol a keszuleket vasaroltad. Ha abba a bolthalozatba viszed vissza a gepet, ahonnan vasaroltad (iStyle eseten az iStyle, iCentre eseten az iCentre), akkor a sorozatszama alapjan, ok meg tudjak allapitani a sajat rendszerukben, hogy ez maganszemely volt, es automatiksuan ervenyesitik a kiegeszito jogokat. Ha mashova viszed, akkor ok nem tudnak arrol, hogy ezt maganszemely vasarolta, igy ha csak te nem jelzed, es a jelzeshez “csatolt bizonyitekot” nem fogadjak el, akkor nem fogod tudni ervenyesiteni a jogszabalyban leirt lehetoseget. Egyebkent, a magyar jog szerint, amikor vasarolsz valamit, te csak a kereskedovel kerultel kapcsolatba (es csak azzal a kereskedovel), tehat mindennel kapcsolatban, azaz jotallassal is az a kereskedo az iranyado. Ha mashova viszed, o akar el is kuldhetne. De pl. altalanosan elfogadott dolog ebben az esetben, hogy keresheted a szervizt is kozvetlenul, az iStyle pedig ebben az esetben, csak mint szerviz jatszik szerepet.

Persze, ez világos. Egyébként az Apple-től vásároltam közvetlenül (diák kedvezménnyel). Sajnos nincs saját szervizük nálunk. A szervizek külsős szerződött partnereik. Viszont, mivel magánszemélyként vittük be (jegyzőkönyv és ajánlat is így készült el), és a vásárlás dátumára is 2 évvel korábbi dátum lett beírva a felvételi jegyzőkönyvbe, így a “fogyasztóbarát” szolgáltatónál örültem volna, ha az értékre való tekintettel az iStyle felhívja a figyelmet a magyarországi 3 évre. Ezzel szemben az idézett javítási ajánlatban elég határozottan írták, hogy "A készülék javítása csak térítés ellenében lehetséges.” Gondolom, az Apple fog így fizetni nekik, tehát az ő részükről nem éri talán hátrány őket.

Az, hogy te magyarorszagon viszed be a szervizbe, nem jelenti azt, hogy magyarorszagon vasaroltad. Az, hogy maganszemelynek a nevet iratod a munkalapra, nem jelenti azt, hogy maganszemely vasarolta. Ha kulfoldon viszed szervizbe a gepedet, ott nem tudod ervenyesiteni a magyarorszagi 3 evet, ha egy kulfoldi maganszemely hozza ide a gepet (amit kulfoldon vett!), o sem tudja itt ervenyesiteni a 3 evet. Szoval en semmi problemat nem latok. Azzal az informacioval, amit atadtal szamukra (xyz sorozatszamu gep), ok az elerheto adataik alapjan (a gyarto adatbazisaban mar lejart a jotallas) megallapitottak, hogy terites elleneben vegezheto el a javitas.

Azt hiszem, egymás mellett elbeszélünk. Az adott helyzet egyértelmű: M.o-on vásárolt (ezt jeleztük), m.o-i szerződött szerviz, m.o-on érvényes fogyasztóvédelmi körülmények (ebben nincs is vitánk - tehát egyéb országok most mellőzhetők). Természetesen a szerződött szerviz nem látja a garanciális hátteret. Ez is tiszta volt. Viszont feltételezhetjük, hogy a szerviz is ismeri a magyar garanciális körülményeket (a munkájukból fakadóan talán sűrűn előfordulhatnak hasonló esetek). Tehát, ha nem egyértelmű a szerviz számára, hogy magánszemély v. cég vásárolta-e, akkor - bár nem kötelessége - jelezheti, hogy a magánszemély élhet a helyi garanciális joggal. Főleg úgy, hogy neki ebből hátránya nem származik, mivel úgy az Apple fog fizetni, nem én. Én ezt nevezném “fogyasztóbarát”-nak vagy “jófejségnek”. Persze semmi sem kötelezi erre, de azért az a "A készülék javítása csak térítés ellenében lehetséges.” mondat konkrétan nem igaz - a “CSAK” miatt, mint utólag kiderült.

Miert ne lenne igaz a mondat? Te nem adtad at azt az informaciot, hogy van a birtokodban valami, ami teritesmentesse teszi a javitast, ok pedig a hozzaferheto adatok alapjan ellenoriztek, es nem lattak olyan informaciot, ami alapjan, teritesmentesen tudnak nyujtani ezt a szolgaltatast, tehat megallapitottak, hogy csak terites elleneben tudjak ezt megtenni. Ismerik a korulmenyeket, de ha nem all fenn olyan eset, akkor meirt kellene vele foglalkozni? Te tudod, hogy rad mi vonatkozik, plane, mivel nem a jogszabalyoknak megfeleloen cselekszel (nem a kereskedohoz mentel vissza, akitol vasaroltad). Mivel jelezted a kereskedonek, hogy tonkrement a keszuleked es azt is jelezted, hogy nem kered a first party szolgaltatsukat (futart kuldenek, elviszik, majd visszakuldik a javitottat), hanem azt valasztottad, hogy magad viszed el, egy harmadik felhez (akire nem is vonatkozik a jogszabaly egyebkent, hiszen nem tole vasaroltad), ezert ok beregisztraltak a gephez, lesz vele kapcsolatban egy javitasi folyamat, amire vonatkoznak majd a korlatozott jotallas lehetosegei.

Azt meg szoktak kerdezni, hogy nalad van-e a szamla (szerintem, itt is megkerdeztek), de erre ha nemet valaszoltal, akkor nem is ment tovabb a folyamat az ingyenes vonalon, a felvett munkalapon is az szerepel, hogy nincs jotallas a keszulekre.

Kicsit off-topic, létezik még az InterCas? Régen ők voltak (kizárólag) hivatalos Apple szerviz Magyarországon.

Valamikor, 2007-2008 korul lett a magyarorszagi authorized service az Almarium Pro, majd par evere ra a bolthalozatok is kertek-s-kaptak service statuszt, es azota van mas, az Almariumon kivuli csak szerviz is, pl a szinten a vaci uton levo, iStuff (nekem iden januarban az Almarium Pro cserelt top caset, akkut es kijelzot az MBP-ben, majd a nyaron az iStuffot probaltam ki es ok csereltek alaplapot).

szerk: Az InterCas-hoz utoljara valamikor 2007 korul volt szerencsem, amikor a foltos kijelzot csereltek az iMacban, ami kesobb, ugyonugy foltos lett :D.

A lányom vitte be a gépet hozzáértés és tapasztalat nélkül. Kedvesen viselkedtek vele, de számláról, egyebekről nem is volt szó. Csak a külön vásárolt garanciára kérdeztek rá, illetve a vásárlás idejéről. Viszont, mint utólag kiderült, nem “csak” térítés ellenében tudják javítani, mint ahogy azt írták. Persze, tették/teszik az alap dolgukat, csak egy ilyen “kis”(235600 Ft értékű!) plusz jelzést adva lehet, hogy jó reklám is lett volna a cégnek… (Közben már jött is az üzenet, hogy megkezdték a javítást.) Egyébként azt hiszem, a lényeg nem mént át mindenkinek, továbbra is egymás mellett elbeszélés van, sajnálom. De azért az olvasók többsége talán tanult a mi esetünkből, és mások is tudnak így akár százezreket spórolni, ha erre figyelnek.

A 0-hoz kepest, szerintem semmit sem sporoltal. :smiley: Van egy keszuleked, amire a jogszabalyok miatt, van meg jotallas. Ezt a tenyallast nem ismertetve kertel arajanlatot a javitasrol, majd megkaptad, hogy terites elleneben tudjak csak elvegezni. Ezutan ismertetted veluk a tenyallast, miszerint a jogszabalyok ertelmeben van meg jotallasod, igy elvegzik a javitast ennek a terhere. Itt, en zero sporolast latok. A dologban te voltal az egyetlen, aki tudta, hogy a jogszabalyi keretek miatt, van meg jotallas a keszulekre, viszont ezt az informaciot titokban tartottad. Majd mindezert, hibaztatod a szervizt, ami/aki nem tudta, hogy van valami, amit nem arultal el? :smiley:

Nem tudtam a jótállásról - érdemes visszaolvasni a kezdeti beírástól a dolgokat, hogy hogyan jutottam el a méltányosságtól a jogos garancia igényéig. Utólag(!) derült ki számomra a helyzet, ezért csak természetesen utólag tudtam jelezni. (A sokkoló összeg után, tájékozatlanul írtam a fórumba, és kezdtem “kiképezni” magam a témában rövid idő alatt, és így jutottam el a részletekig.)

Lehet csavarni a szavakat de itt a ludas az iStyle. Az "A készülék javítása csak térítés ellenében lehetséges.” mondat eléggé khmm, holott ha másnak nem, nekik igazán tudniuk kellene, hogy a vételár miatt jár a többletgarancia. Meg sem kérdezték a tulajdonost, van-e számla, mikor vette, hol, hogyan, keresvén valamilyen fogyasztóbarát opciót, hátha alapon.

Nem mellesleg ez már a sokadik ilyen lehúzás(szagú) történet nevezett boltról, tökéletesen illik hozzájuk a történet.

4 Likes

Ez nem feladatuk szerintem. Ahogy az sem, hogy terites nelkul megjavitsak a keszuleket. Ok semmilyen kapcsolatban, es igy szerzodesben nincsenek azzal a fogyasztoval, aki bevitte az eszkozt. A jogszabalyok szerint sincs ilyen kotelezettseguk. Ok teljesen kivulallo, harmadik felek a tortenetben. A szerzodes, es a kotelezettseg, a termeket elado kereskedo, es a vasarlo fogyaszto kozott van. Ok egyetlen egy esetben tartoznak kotelezettseggel, ha a termeket is ok ertekesitettek. Minden mas, amit ezen felul kapsz, az “ajandek”.

Mi a balkan vagyunk, vagyis inkabb mar rosszabb… Itt minden a lehuzkodasrol, es a pillanatnyi haszonrol szol. Kb 3 perc lett volna neki megnezni a vasarlas/regisztracio datumat.
Ez a mentalitas szerintem nem is fog megvaltozni itthon, mert folyamatosan ebben szocializalodik a kovetkezo generacio.