Atlassian

@idioty kedvéért. :D

Ide jöhet bármi, ami az Atlassian cuccaival kapcsolatos.

1 Like

Azt nézem, hogy a JIRA-t jobban megéri saját szerveren üzemeltetni, pl lehet érdemesebb kiadni egyszeri 10 dollárt, mint havidíjat fizetni.
Ha majd beindul a saját bizniszem, akkor lehet érdemes lesz megtanulni :)

Jira-t mi cloudban használjuk, és most futottunk bele abba, hogy nem tudunk saját pluginokat írni hozzá. Ezért kérdeztem tegnap a custom css lehetőségét, mert végül is így tudtuk számunkra átláthatóbbá tenni az issue listet, de ez azért nagyon messze van attól, hogy a saját igényeink szerint alakítsuk a szoftvert.

A Bamboo-t megvettük standalone verzióban, de mivel a 10 dolláros plan gyakorlatilag semmire nem elég, ezért kisírtuk a főnökségnél a következő lépcsőt, ami viszont már 800 dollár. Ezzel tudunk branchenként létrehozni build planeket, vagyis mielőtt a fejlesztő beküldené a cuccait, a le tudja futtatni a teljes buildet a saját branch-én.

Most így belegondolva, elég sokat rontott a nyelvhasználatomon, hogy egész nap angolul beszélek, írok és gondolkozom. :D

Viszont, ha már Atlassian: a git kliensük, a Sourcetree egyszerűen a katasztrófa kategóriába tartozik. Általában az IntelliJ beépített kliensét használom, de ha mondjuk keresni kell valamit a historyban, ahhoz nem a legkényelmesebb. Inkább megvettem a Towert akkor 60 dollárért, minthogy a Sourcetreet nézzem.

6 posts were split to a new topic: Git

Próbáltam feltelepíteni az OSx 10.10.4 szerverre a JIRA-t, de eddig még nem sikerült elindítanom.
A következőket írja:

JIRA Startup Failed
The following plugins are required by JIRA, but have not been started:
Gadget Directory Plugin (com.atlassian.gadgets.directory)
Atlassian JIRA - Plugins - Gadgets Plugin (com.atlassian.jira.gadgets)
Atlassian JIRA - Plugins - Global Issue Navigator (com.atlassian.jira.jira-issue-nav-plugin)
Atlassian JIRA - Plugins - Quick Edit Plugin (com.atlassian.jira.jira-quick-edit-plugin)
Atlassian JIRA - Plugins - REST Plugin (com.atlassian.jira.rest)

Rákerestem hirtelen, ki is dobott egy weboldalt, ahol megannyi lehetséges okot írtak, hogy miért van ez, de egyik ok sem tetszik… pontosabban nem igazán mérvadó. Viszont első indításkor még csak a Quick Edit Plugin-t hiányolta. Most már mindezt.

Lehet még a napokban kipróbálom a webes felületet, de eddig nem érzem azt, hogy erre nagyon nagy szükségem lenne a közeljövőben.

Nem vagyok az Atlassian partnere, úgyhogy én tuti nem foglak győzködni, hogy de, neked ez kell. :) Amikor a céghez kerültem, Gitlab volt és Active collab. Aztán kipróbáltuk a Github/Youtrack párost, de elég hamar kinőttük, és akkor váltottunk Jira/Bitbucket kombóra. A Jira engem egy orosz anyahajóra emlékeztet, nehézkes, nem túl szép, de tuti, hogy minden van benne, és kalapáccsal sem tudod agyonverni. Nem igazán alkalmazkodik a ti munkafolyamatotokhoz, úgy kell használni, ahogy kitalálták, de akkor hirtelen megérted, hogy mennyi mindent átgondoltak és megcsináltak, amikor készítették. Felhasználóbarátnak még igen részegen sem nevezném.

A legjobb task manager az volt, amit magunknak írtunk az előző munkahelyemen. Huszadannyit nem tudott, mint a Jira, de egy maces designer tervezte a felületet. Mindig pontosan azt az infót láttad, amire szükséged volt, senkit nem kellett megtanítani a használatára, mert adta magát minden. Design is not how it looks. Design is how it works… :)

Ez egy ticket részlete a Jiraban:

Ha rákattintasz az 5 commits linkre a bal oldalon, ez jön fel:

A fileok linkjei a Bitbucketre visznek.

Ha az 1 branch linkre kattintasz, a branch adatai jönnek fel, és egyből tudsz pull requestet csinálni.

Ez egy teszt, ami elhasalt a Bamboon:

Szerintem ennyiből elég jól látható, hogy mit tud hozzátenni a fejlesztők munkájához. :)

1 Like

Most újra nekiestem a telepítésnek és most sikerült elindítanom. Végülis csak annyi volt a probléma, hogy be kellett állítani, hogy a pluginok később induljanak el.
A szerver amin van az egy 2007-es macbook pro. Azon gondolkodom, hogy lehet vinyót kellene cserélnem benne, mert valószínű amiatt lassú az egész rendszer alapból. Persze ettől függetlenül jó kipróbálásra.
Amúgy egy dologtól félek: hogy ha költözni kell egyik szerverről a másikra, akkor az zökkenő mentes lesz-e. Most olvastam egy bejegyzést, miszerint egyszerű a költöztetés, mert csak kb át kell másolni mindent az új szerverre és kész. De ez csak akkor működik, ha a saját adatbázisukat használjuk. De mondjuk ha már üzemeltetnék egy ilyet, akkor lehet, hogy inkább Postresql-lel csinálnám. Viszont így már nem lenne annyira egyszerű a költözés.

Dilemma:
Szóval jelenleg ez a szerver is elég. Ha esetleg nagyon éreznénk, hogy lassú, akkor még mindig át tudunk költözni egy “olcsóbb” mac mini-re. (Persze nem lenne fontos mac, de igazából futtatnék akkor már a szerveren egy Xcode szervert is). És ezután, ha már ezt is kinőnénk (de jó lenne :D), akkor utána jönne egy nehéz döntés: szerver vagy cloud verzió között. Ugyanis saját szerver fenntartása, ára és csere szerver fenntartása nem egy olcsó dolog. És ha csak 100eft-tal nézünk egy macminit, akkor is kettő kell, az 200eFt. Ez kb 5 éves előfizetési díj. És ebben még nincs benne az egyéb felmerülő költségek (alkatrész, áram, stb). Szóval még ha csak azt nézem, hogy ha egy macminit veszek, akkor is legalább 3 éves alatt jön össze ez az összeg. És akkor ott a másik gond, hogy a biztonsági mentést meg kell oldani.
Viszont ha meg akarok mindenképpen egy Xcode szervert is, akkor mindenképpen kell egy szerver, és akkor meg már sokkal olcsóbb, ha saját szerveren futtatom…
Nade ha meg előfizetnék a Bamboo szolgáltatásra is, akkor meg megint csak lehet ott vagyok, hogy megint jobban megérné a Cloud mindkettőből.
És akkor még ott van a Bitbucket. Bár szerintem öt fejlesztői fiók maximálisan elég lesz később is és akkor az maradhat a felhben…
Nehéz döntés lesz majd :)

Amúgy nekem a felülettel nincs bajom. Elkezdtem tegnap este nézni, hogy mit lehet csinálni vele és elsőre nagyon sokmindent tud. Olyan sokmindent, hogy mindent kipróbálni szerintem nem lehet a 30 napos próbaidő alatt.

Viszont amúgy mindent adatbázisba ment? Mert akkor elég csak mindig egy adatbázis dumppal menteni és kész.

Bamboo mar csak januarig van felhoben, szoval arra ne epits. Sajat szerveren persze menni fog tovabbra is.
( https://confluence.atlassian.com/bamboocloud/bamboo-cloud-eol-827125716.html )
Elvileg lesz valami BitBucket Pipelines, de az meg meg Beta, es egyelore nem ajanlott eles kornyezetbe.

Igen, akkor azért nem találtam az ár oldalon felhő árakat. Szóval akkor nem úszom meg saját szerver nélkül. Ami persze nem is annyira nagy baj.

Tegnap elakadtam a Jira telepítésével. Vagyis végbe megy a telepítés, el is indul de az alap adatoknál, amikor meg akarom adni az admin felhasználót, akkor kiírja, hogy “Cannot add user, all the user directories are read-only.”. Postgresql 9.6-ot telepítettem fel, bár az oldalon írja, hogy 9.3 a támogatott verzió. A lényeg, hogy létrehoztam egy jira adatbázist jira felhasználóval és azon kívül, hogy “ő” a tulajdonos, full jogot is megadtam neki. Viszont ahogy keresem ezt a hibát, elég sok embernek előjön.
A saját adatbázis motorral persze megy, de szeretném, ha a postgresql-lel menne. Valamint a leírás is azt ajánlja.

Ok, ezen is túljutottam. Úgy megörültem a nemrég megjelent Postgresql 9.6-nak, hogy nem is néztem, hogy támogatott-e Jira részéről. Feltettem a 9.3-mat és ezzel elindult egyből tökéletesen.

Nem akarom emiatt új témát nyitni.
Fordított már valaki Atlassian szoftvert? Mert próbáltam. Megtaláltam a magyar fordító oldalt és megpróbálkoztam a fordítással, de ez így nagyon nehéz, hogy nem látom milyen környezetben van.
Találtam egy régebbi Jira addont, ami viszont már ezzel az új Jira Software-rel nem kompatibilis.
Szóval jó lenne valami olyasmi, hogy van egy adott oldal (mondjuk az Issue beállítások oldala) és azt egy az egyben le tudnám fordítani. Lehetséges ez egyáltalán? @esojaro? :D

Nem sajnos, mi angolul hasznaltuk.

Én is úgy fogom, az biztos, mert egyáltalán nem értem, hogy magyarul mi mit akar jelenteni :D

1 Like

Most épp a SourceTreevel van gondom. Persze nem csak nekem, hanem másoknak is ugyanis megtaláltam a saját jira jegyüket róla :D. Azt a hibát dobja Push esetén, hogy túl sok hibás bejelentkezés volt. Aztán pár másodperccel később meg sikeresen felküldi…