Azonnali kérdések

skacok! segítsen valaki, noob vagyok a facebook-hoz. szeretnék magamnak, mint építész tervezőnek “oldalt” létrehozni, de azt mondja, hogy nem egyezik az irányelvekkel. de fogalmam sincs, hogy konkrétan mi a baja…

1 kedvelés

Allitsd Digital creatorra, vagy bloggerre vagy valami hasonlora. Azokat elfogadja.

1 kedvelés

Nem tudom milyen topicba illik a problema, igy ide teszem.
Adott egy otthoni halozat: Yettel 5G router jo tererovel, 700-750Mbit le, 110-130Mbit felfele, rajta egy managelheto gigabites switch(kb 8 meterre), azon log 2 darab utolso generacios 3 teras Apple Airport Time capsule AP uzemmodban (switchtol kb 15-15 meterre). Kabelezes CAT6-e. Otthoni eszkozok (macbookok, ipadek, telefonok, watchok) 5GHz wifin csatlakoznak.
Eddig semmi extra szerintem.

A problema a kovetkezo:
random idokozonkent azt veszem eszre, hogy az Airportok wifije belassul. Switchre ranezek, latom a gigas portot/portokat valamiert visszavette 100Mbitesre.
Logokban semmi elozmeny. Switch reboot /utp kabel kihuz-visszadug utan ismet jo par napig.

Node: Van masik managelheto gigas switch tartalekban, kicsereltem, a jelenseg ugyanaz maradt.
Airportok helyett betettem Asus illetve ubiquity wifis routereket szinten AP uzemmodban, vegeredmeny ugyanaz.
Sokszor olyankor is elofordul a problema, amikor konkretan nincs hasznalva a net (gepek kikapcsolva) peldaul ejszaka. Este 11kor meg minden ok, reggel megnezem, switchen 2 gigas port is fallbackelt 100Mbitre.
Egyik halozati eszkoz sem melegszik, javareszt hutott/huvos helyen vannak. Jatszottam QoS beallitasokkal, storm controllal, no luck.
Felturtam mar egy csomo forumot, de semmi megoldast nem talaltam.
Egyszeruen nem tudok rajonni mi lehet a problema.

Ja igen, lemaradt, termeszetesen mar voltak cserelve az utp kabelek is.

Nincs a green ethernet/eee/energy-efficeint ethernet bekapcsolva a switchekben/eszkozokben? Amelyiken talalsz ilyen megoldast, ott kapcsold ki.

Koszonom az otletet, megneztem, ilyen beallitasokat nem talaltam. Airportok egyszeruek mint a faek, Asus routerben sem talaltam, es az Ubiban sem.
Managelt switchben ( SonicWall Switch SWS12-8, a csere ugyanilyen ) meg turkalok, de egyelore ott sem talaltam ilyesmit.
Ami furcsasag, a dolgozoszobaban 1 eszkoz van, egy iMac, vezetekes kapcsolattal, ott sosem fordul elo ilyen, valamiert csak a haz tavolabbi pontjain talalhato AP-nek hasznalt eszkozokkel. Eloszor az Airportokra gyanakodtam, de ubival (UDR7) es asussal (RT-BE86U)is ugyanazt produkalja.
Amin van AiMesh, ki van kapcsolva a funkcio, hogy ne reszesitse elonyben a halozati forgalmat a wifi javara.
Nem egy nagy sztori, elvagyok en 100Mbittel is, csak akkor is b@ssza a csorom, hogy miert jelentkezik ez egyaltalan.
A vege az lesz, hogy nem kinlodok vele tovabb es megnezetem valamelyik halozatos mernokkel az ismeretsegi korombol, lehet csak par trivialis beallitas/kattintas az egesz.

Kb minden switch tudja ezt, ami az elmult 15-20 evben keszult, de a managelhetoeken legalabb ki lehet kapcsolni. Ezek az opciok a tiedre nem ervenyesek?
https://www.sonicwall.com/support/technical-documentation/docs/switch-cli_reference_guide/Content/Switch-CLI_Guide/eee.htm
https://www.sonicwall.com/support/technical-documentation/docs/switch-administration_guide/Content/Switch_User_Guide/Switch_System_Management/switch-system-management-eee.htm

1 kedvelés

Probalj valamelyik eszkozzel log-olni a ket erintett eszkoz kozott.
Nekem mar segitett ilyen anomaliakban. Ha valamelyiken fut valami opensource cucc, akkor egyszerubb es eredmenyesebb a log is.

ps.:
Meg az jutott eszembe, hogy elegge sanszos a fizikai/kornyezeti problema is. A CAT6E kabel nem arnyekolt, esetleg valami zajforras lehet a kornyezeteben ami CRC hibakat okoz a switch-ben es ezert ledobja 100Mbit-re (akar egy huto is lehet a ludas). Akar krimpelesi/csatlakozasi/kabel problema is lehet (amire egy darabig tartja a 1000Mbit-et de a novekvo CRC hibakra mar eldobja). Kerdes meg, hogy a switch tud-e poe-t (ha igen, akkor aktiv-e / elofordulhat hogy emiatt inkompatibilitasi esemeny van). << ezt igy utolag kilonem - irtad, hogy probaltal mas eszkozet is es a hiba ugyanugy fennall.
Maradnek a kabel/kornyezeti feltetelezesnel. Eloszor azt nezd meg, hogy a kabelezes nem-e halad nagyobb teljesitmenyu berendezes mellett (netan hibas tapegyseg - ami egyebkent mukodik meg, de mar produkal szinuszhibat), vagy olyan elektromos kabel mellett amelyen nagyteljesitmenyu fogyaszto log. Ezt kovetoen meg mindig lehet egy er (vagy erpar) hiba a kabelben, esetleg egy rossz krimpeles vagy rosszul erintkezo rj45.

1 kedvelés

Koszonom, nem tudom miert siklottam el a beallitas felett, pedig a szememet is kiverte. Disabledben van/volt.
UDR7: Energy Efficent Ethernet : Off
Asuson ssh utan ezt talaltam:
pwr show

Power Management Configuration
WIFI Off Disabled
DISK Off Disabled
PCI ASPM Disabled
UBUS DCM N/A
CPU Off N/A
CPU Wait Enabled
CPU Speed Disabled
XRDP Gate N/A
NET Down Disabled
PHY Down Disabled
PHY EEE Enabled
PHY APD Enabled
SF2 DGM Enabled
DRAM SR N/A
AVS Enabled

“pwr config --eee off” utan
PHY EEE Disabled

Airportokkal nem tudok mit kezdeni, ssh-n meg el tudnam erni, talaltam hozza leirast :
link
de hogy utana mit nezzek/keressek, na ott megall a tudomany.

Eszkozok kozti logolast megprobalom, gondolom wireshark megfelel a celnak.
Sonicwall SWS12-8 switch nem a poe verzio.

Kabelhiba? Csereltem mar kabelt is, nem homemade cucc, hanem eloreszerelt.
Padlasterben futnak, lepesallo csoben, elektromos berendezes nincs a kozelukben.
Amennyiben zajforraskent hatarozzuk meg a kornyeken levo wifiket is, na azokbol van jokedvvel boseggel. A ket sajat ssid-n kivul 19-et latni wifi explorerben, pedig kertvaros nagy telkekkel es csaladi hazakkal. A sajat ssid-k csatornai el vannak rendesen szeparalva a kulsoktol, elvileg nem akadhatnak ossze.
Kabelt kizarando, rendeltem eloreszerelt kulteri arnyekolt Cat6A kabelt ( Logilink Cat6A S/FTP 20m patch) kiprobalom ha megjott, hatha segit…

Igazsag szerint az 1-500MHz kozotti zavaras/zaj ami erdekes. Ha a switch-nek van log funkcioja, akkor az jo esellyel meg is mondja mi tortenik amikor down-olja a savszellt.

Érdekes, nálam UDR6-on lóg egy PS5. Ha a PS5 alvó módban van, akkor átvált 100MB-re. Ha felélesztem, automatikusan gigabites lesz.

Miutan az Asus es az Ubi ap-n kikapcsoltam az EEE-t, azokkal minden ok, megvan a gigabites kapcsolat.
A problema az airportokkal van. Sleepben visszavaltanam 100megabitre, es nem kapcsolnak vissza sleep utan. Konfigjaikba belenyulni nem lehet/nem tudtam, osszemokoltam (python downgrade 3.x>2.x, airpyr, stb), hogy ssh-val be tudjak lepni rajuk, de azonkivul, hogy megtudtam netbsd fut rajtuk, illetve hogy az aktiv ethernet kapcsolaton van egy P (Powersave) flag, nem jutottam tovabb.
Egyelore 3 megoldast latok:
1.TC Airportokat kukazom a fenebe ( a giga/100Mega probleman kivul tokeletesek, tudom nem mai darab egyik sem, de amire kellenek, Time machine backup, wifi hozzaferes, megfelelnek)
2. Amikor a problema jelentkezik, Airport Utility, eszkoz restart
3. Manualis modszer, utp kihuz/visszadug.

Akkor ugyfest pont kerul a vegere…

Én mostanában szerettem volna cserélni egy Time Capsule-ben diszket nagyobbra. Közben kaptam egy értesítést a rendszertől, hogy nem lesz majd támogatott a Time Machine későbbi rendszer verziókban TC-n. Még macOS 26-ban biztosan támogatott lesz, de utána már valószínűleg nem. Emiatt most mást keresek. Eleve szemezgettem korábban ubiquity nas eszközével, így végül még gyűjtögetni fogok rá egy darabig, és elajándékozom majd a TC-t csere után. Bár az a nas ágyúval verébre típusú számomra. :smiley:

Nekem a gyari 3Teras diszkek vannak bennuk, TM backupra boven elegendoek amiota megvannak.A sorsuk ugyanaz lesz mint nalad, valakinek aki tudja hasznalni oket, odaadom ajandekba.
Emberi szamitas szerint, meg van jo egy ev amig tamogatja a macos, aztan 27-tol felejtos. Max valami nasnak/AP/wifi Routernek lehet utana hasznalni. Nemreg adtam el a regi QNAP 4 diszkes nasomat, van mar helyette egy 8 diszkes Syno (DS1825+), az is tamogatja a TM backupot, elveszve nem leszek. Maholnap nekifogok atallitani/atkoltoztetni a TM backupokat a Synora, ebben a dog melegben ugysem mozdulok ki a hazbol.

Igen, meg nem oldodott, de legalabb kiderult.

Most komolyan, kijön az új phone és senki semmit nem mond? Legalább annyit, hogy ronda, mint az ördög öreganyja, vagy drága vagy valami!

Bezzeg régen…

2 kedvelés

szerintem hozta a kötelező upg-et.

Upgradet? Titan haz utan alu pro keszuleknel? Lenyegesen olcsobb anyaghasznalat mellett magasabb ar. Ezt nem neveznem upgradenek. Az, hogy a kamerak felbontasa nagyobb, az is csak rancfelvarras, mennek a konkurencia utan. De legalabb most mar nem Pro kamerarendszer, hanem Pro Fusion, elegansan atneveztek. Mert ez nyilvan FONTOSCH!
17air meg ugy egy vicc, ahogy van, divatmajmoknak tokeletes lesz. A specifikaciok koze ilyet betenni : “USB-C Támogatja az USB 2 adatátviteli sebességét” ? :D:D:D:D:D:D

A 16pro-t es a pro plust is gyorsan levettek az apple storebol, hogy ne lassak mennyivel dragabb lett a 17-es szeria.
Upgrade? Hmmmm…
Ujitas? Konvergal a zerohoz.

Csak viccből írtam : )

Amúgy naagy újítást nem várnék, tisztességes designt viszont igen – de ezek igazán gyalázatosan rusnyák.