Eredeti Apple alkatreszekhez csak es kizarolag hivatalos szervizek tudnak hozzajutni. Ezek Magyarorszagon az iStyle, iCentre, Care Center es az Almarium-Pro. Elkepzelheto, hogy a csere akkumulator is hibas. Nekem az a tapasztalatom, hogy az ebayen/aliexpressen/stb helyen rendelt akkunal ovatosan kell banni a rairt kapacitassal.
Akku:
gyártó SMP Simplo
494 napos
89 ciklus
státusz good
kapacítás 7200/7000
Tehát akkor lecseréltem a régit egy sz…ra?
Teszteltem a gépet techtool-al is, ssd warning-ot dobott az egézségére és az Uncorrectable hibára. Magyarán javíthatatlan hiba. Megjegyzi, az ssd-t azonnal cserélni kell.
Akkura hibátlant dobott.
Húha…
Ha nem eredei az akkumulatorod, ezek a kiirasok nem jelentenek semmit (hiszen a gyarto a sajat cuccaihoz kepest szamolja/olvassa/dolgozza fel ezeket az ertekeket. A 3rd party szarmazo akkunal pedig ezek az ertekek illetve maga az akkuban levo chipben levo kommunikacio sejteseken es talalgatasokon alapul). Az nem feltetlen jelent rosszat, ha nem eredeti az akkumulatorod.
Az SSD is siman lehet cseres, plane ha elfogyott a tartalek terulet es mar megjelentek a hibas blokkok. De ezt nem tudjuk tavolrol megallapitani neked.
Ó hogy a macska rúgja meg, nem akartam én már erre a gépre költeni, el akartam adni, de így nem fogom. Nézem 20-30 ezer az ssd csere 128-256 Gb-ra.
De hála a tervezőnek nem forrasztott, és van is hozzá kulcskészletem. De miért gondolom azt hogy egy mezei m2 ssd nem lesz jó? Vagy igen? Nézem a képeket és más a csati felület.
Aha, van egy csati adapter szerűség, ami átalakítja a sima ssd lábakat.
Köszike a segítséget eddig is.
Egy filleres adapterre lesz szukseged, ami ebayen/aliexpressen beszerezheto. A fizikai csatolo felulet mas, de a signaling rajta szabvanyos.
Honnan lehet megtudni, hogy ki gyártotta az akkut?
Szetszeded a cellaig es megnezed mi van rairva. Utangyartott akku eseteben a chipben levo informacio nem lesz valos. Az esetek nagyon-nagy reszeben az utangyartott akkuban levo chip egy eredeti akkurol szarmazik, csak a toltesi ciklusszamot esetlegesen a gyartasi idot resetelik.
Ezt az infot egyebkent a system profiler is kiirja legalabb 15 eve.
Biztos az angol 5G miatt van (mint a covid), de az én gépem is ugyanezt csinálja az elmúlt három napban. Láthatóan gyorsan merül, 97%-ról 86%-ra esett a kapacitása (gondolom pár hónap alatt, mert folyamatosan nem figyeltem, a legfrissebb kókuszos adat pedig 15 hónapos).
Én persze úgy vettem az Appsolute szervizből, hogy gyári az akksi (beszámított gép volt, egyetlen ciklussal az akkuban, eléggé örültem a szerzeménynek)…
Egyik sem árulja el, mibe kerül egy akkucsere. Melyiket válasszam? Vagy vegyek OWC-től és csináljam meg SK?
Barmelyiket valaszthatod, de nem hiszem, hogy az araik elternenek az Apple araitol. Applenal fenn vannak a hivatalos akku arak. Ez szerintem max akkor eri meg, ha a gep 2-3 eves. Milyen modellhez vennel egyebkent akkut? En anno PowerBookba meg cserelheto akkus MacBook Pro-ba vettem OWC-tol akkut. Azok jol mukodtek.
Ez egy Early 2015 retina MBP, amit 2017 elején vettem, a nullás akkuval. Azóta belement 350 ciklus, így most 86%-os. Bő egy éve 206 ciklusnál 98%-os volt. Amikor megvettem, 105%-ot mutatott a Coconut.
Szóval a gép öt éves lesz ősszel, az akku meg három volt tavasszal. Az OWC oldalán 70 juró körül vannak az elemek, Apple oldalán 68.000 huf a csere (?!).
A ketto nem teljesen ugyonaz. Az akku a gepedben bele van ragasztva a top casebe. Igy Apple eseteben ez uj trackpadet, uj billentyuzetet es uj akkut is jelent. Tehat ha kopas vagy elszinezodes volt a palm resten, akkor az is eltunik. 3rd party esetben kapsz cellakat, amiket kiszednek a meglevo topcasedbol, kapsz ragasztocsikot amivel bele tudod ragasztani az ujat.
Az akkuk elegge furcsa “lenyek”, a 350 ciklus elegge az alja egy 3 eves akkunak, a tul keves hasznalat is ugyonugy boritja a kemat, mint a tul sok hasznalat vagy a tul meleg vagy a tul hideg :D
Az előző gépemnek most volt a hetedik szülinapja. Ez egy MBA, 775 ciklussal 85%-os az akkuja. Az elmúlt 2500 napban minden nap használatban volt, napközben munkára, este netezésre.
Most megnéztem DriveDx-szel, az SSD-n 6600 munkaóra alatt 55 TB adat fordult meg, 70% wear level mellett az overall health 100%.
Ez nem kérdés, hogy erre büszkék lehetünk:
https://developer.apple.com/news/?id=i6qdbzn9
Belefutottam ma egy doogba ma, iPhonerol kepekt Airdroppal kuldtem a gepre (eslo erdekesseg, hogy stabilan ment az Airdrop:) a kepek .heic formatumban mentek at, holott eddig mindig .jpg-ben erkeztek. Kis turkalas neten, meg Solar kolegat is zargattam vele, feltarultak a bealitasi lehetosegek, es itt jon a kerdes, a kamera opcioknal ‘Nagy hatekonysagu’ formatumot hasznalva es a Fotok beallitasainak “eredeti formatum megtartasa” gepre kuldesi opcional .jpg erkezi (ami nekem ok) de megis hogy? .heic formatumot csinaltatok a kameraval, es jpg-t kuld fomratum megtartassal?
eddig ezzel sosem volt gond, a magas hatekonysagu file volt (szerintem) gyarilag is beallitva a kameranal, semmit nem allitottam, mint ahogy a kepkuldesnel sem, es tokeletesen mukodott.
Milyen rendszer van a gepen? Ha regebbi, mint a mobil eszkozon levo, akkor lattam mar olyat, hogy heic helyett jpg erkezett. Tehat iOS 13 eseten ha High Sierra van a gepen, akkor pl ez normalis viselkedes lehet.
hat ez nekem is megfordult a fejemben DE Kati van a gepen meg, es 13.5.1 telon (most nezem van 13.6, de naaaaa most tenyleg?)
kb tegnapig jol mukodott, heic ben menti a fotot jpg ben kuldte at gepre, semmit soha nem allitottam, erre ma reggel mar heic ben kuldi,
Nem AirDropoltal arrol a telorol regebbi eszkozzel?
ez most hogyan kellene ertenem?
milyen regebbi eszkozzel? a MBP az nem mai (2012mid), massal nem nagyon airdroppolok,
ios frissites megvolt hetvegen, ma ismet airdroppoltam kepet, megint HEICben kudte at, ellenben ha a Photos beallitasoknal a kuldesnel auto konverziot allitok be akkor is, szoval mar teljesen elvesztem, mit miert es leginkabb miert nem csinalja.