backup

Ez egy halozati meghajto miert kene frissiteni egy oprendszer updathez? :slight_smile:

Mikor régebben a cimboráim átálltak M2-re, akkor is kellett frissíteni a Synot a Sonoma miatt, mert az Apple változtatott a saját protokollján. Volt róla szó itt is (szerintem).

őőőő nem tudom miért kellett, hálózati meghajtó megadott protokollokkal, nem jött új az elmúlt 10 évben.
az AFP 80-as években indult az smb 3.1.1 2015-ös protokoll.

A protokoll változatlan, de a szerver és kliens oldali implementációkban mindig vannak bugok.

A synology SMB implementáció release notes oldala: Release Notes for SMB Service | Synology Inc.

Vannak itt olyanok például, hogy az user a Finderen keresztül nem fér hozzá a home folderhez, lassú fájlmásolás, nem működő Finder Search macOS 13 alatt és hasonló nyalánkságok és ez csak a szerver oldal a synology részéről. Az SMB implementáció sok kihívással küzd a macOS oldaláról is már hosszú ideje.

Egyébként az AFP támogatást nem vette ki az apple a macOS 26-ból, azt a következő nagy release-re tervezi. Az AirPort Express és AirPort Extreme felhasználók egy figyelmeztetést is kapnak erről a Rendszerbeállításokban a Time Machine beállítási paneljén.

A beta idoszak alatt, en TM backupoltam mezei Windows Server 2025-on csinalt megosztasra es AlmaLinux 9 (RHEL9)-en belott Samba 4 sharera (v4.21.3). Ezek mukodtek. Ugyhogy en ugy tippelem, hogy vagy valami feature nincs bekapcsolva (beleforditva) amit pl a Samba tud, de nem aktiv, a korabbi macOS nem hasznalta, a Tahoe pedig hasznalna es nincs a failback leprogramozva. A “vegleges” installom, az mezei USB-re dugott SSD-re backupol, ott nem tortent valtozas. Egyebkent, Samba van abban az eszkozben is, vagy a gyarto csinalt valami sajat implementaciot?

az elozo os-nel mindig irta megszunik a tm-hez az afp tamgotas. es nekem 26-ban nem is latta. beallitom smb-vel es latja elkezdi de megall. finderben smb-vel (igen biztosan az) pedig 105MB/sec masolok (ennel tobbet nem is birna a nas)

@solareclipse, nálam is ugyan ez a helyzet, többek között ezért sem frissítettem még Tahoe-ra, én szerintem Synology fog majd frissítést kiadni, mert ha jól emlékszem mikor anno beállítottam, hogy a syno legyen a TM mentés az afp-t engedélyezni kellett ezért.

@Czo sima USB-re mentés kapcsán, nem jön folyamatosan az értesítés, hogy ha lehúzod a gépet, hogy szabálytalanul távolítottad el az usb disk-et?
Én pont azért szeretem, hogy nas-on keresztül van TM mentés, hogy ha megyek valahova gép kihúz a dokból és már megyek is, nincs biztonságos eltávolítás stb…

1 kedvelés

En bekapcsolom a TM lemezt, megkattintom, hogy legyen egy backup, majd umountolom a TM disket es kikapcsolom.

Utoljara 10.5 vagy 10.6 alatt hasznaltam halozatra mentest, akkor olyan problemaim voltak vele, hogy nem is gondolkodtam el azon, hogy ujra ki akarjam probalni. Ugyonakkor, van az USB-nek egy olyan elonye, hogy azt tudom vinni magammal egyszeruen, mig a halozatit nem nagyon es mind az AFP, mind az SMB olyan protokoll, amit alacsony kesleltetesu halozatra talaltak ki, igy elegge kenyelmetlen hasznalni hazon kivulrol. A multban egyebkent olyan problemaim voltak, hogy kikapcsolt automata backup mellett nem mountolgatta magatol a halozati driveot, vagy nem beallitani az OSX-en, hogy max hany giga tarhelyet hasznalhat (azota van erre workaround mind a sambaban, mind a netatalkban), illetve valamikor 10.6 korul megallt az is, hogy barhova, backupol (barhova == tetszoleges share, tetszolegesen melyen levo directoryjaba). Plussz, 10.6-nal elkezdte azt is, hogy bundleba backupol, igy nehezkesse valt a fileok elerese “kivulrol”. Igy aztan, nem latom elonyet a halozatos megoldasnak.

Pedig rohadt kényelmes volt be volt állítva minden nap este 8kor tolja le a backup-ot (mostmár végre belehet állítani küldő program nélkül hogy napi csak egyet csináljon).
Most én is rádugdosok egy vinkót… mint az állatok :smiley:

Latod, ez kabelen is kivitelezheto automatan, de nekem nem kell minden nap backup. Igy ha kezzel inditok backupot (ami egy script), akkor az nalam bekapcsolja az usb disket (a disk fixen bele van kotve a hubba), megvarja amig az mountolodik, elindit egy backupot, ami ha sikerult, akkor umountolja az usb disket es kikapcsolja. Szereltem relayt a kulsohazba, Sirinek szolva is tudok backupot triggerelni. :smiley: Szoval, kabelen se kenyelmetlenebb.

Értelek, de nekem 10 éve így ment hiba nélkül. Úgy érzem most ujra kábelt dugdosni elégé visszalépés.

1 kedvelés

Latod, nekem ez is megy 10+ eve, es ha at kellene koltoznom halozatosra, ugy ereznem, hogy az visszalepes lenne :smiley:

Ha raguglizok a problemara, talalok egy csomo nem angol embert, akinek nem megy a TM, ha nem angol karakterek vannak a megosztas neveben. Nalatok nem lehet ez a helyzet? Japan, kinai, dan, holland es svajci panaszt latok. Azt irjak, ha kiszedtek a nem angol karaktereket a kotet nevebol, akkor megjavult.

Igen, pont most akartam linkelni:

Okay, kicsit összerakom és feltöltöm. :slightly_smiling_face:

mindennek angol neve van, öreg motoros vagyok nem használok semmilyen különlegesebb karaktert.

Akkor, valoszinuleg, kenytelen leszel varni, amig az eszkozgyarto javitja a kompatibilitasi hibajat.

remek. akkor ez megint nem sikerült az apple-nél.

Ha az Applenak nem sikerult volna, akkor rendes SMB serverrel se mukodne, nem?

de eddig ment, most meg nem. az apple változatott nem a syno, nem?

Erre mondom, hogy szerintem az Apple elkezdett valamit hasznalni, amit a Syno nem tud. Nem tudom, hogy abban mi van (pl Samba?), mert az a Samba, ami az RHEL9-ben van, az a betakkal mukodott, de az mukodott rendes Windows Serverrel is. Mivel egy proprietary protokollrol beszelunk, ezert annyi lehet a merce, hogy ha Windows Serverel mukodik, akkor a tobbi szervernek kell “felnonie” a feladathoz.