Csak úgy

Medium -on olvastam egy cikket, először röhögtem majd a végén majdhogynem sírtam rajta. Pedig rövid, tömör:

Érzésem szerint a mai világban van egy csomó “coder”, aki szükségből programozó/rendszertervező lett és a világ meg megpróbálja megspórolni a számítástechnikai végzettségű mérnököt a projektekből.

De lehet csak rossz a mintavételem.

1 Like

Én önképzéssel lettem/vagyok coder. Sokat gondolkoztam, hogy beiratkozzam-e valamelyik it-szakra, de akárkit kérdeztem, mindenki azt mondta, hogy nem kapott használható tudást az egyetemen, úgyhogy csak akkor menjek, ha nincs jobb dolgom. Nem is tartom magam programozónak. De azt se tartom sokra, aki kijön az egyetemről, és még a Gitről se hallott.

2 Likes

Én azt mondom, hogy egy db “mérnök hozzáállású mérnök” egy IT céghez azért nem árt.
Az angolszász országokban nekem úgy tűnik a Computer Scientist valamivel közelebb állhat egy mérnöki diplomához, mint itthon egy programozó matematikus képézés.

Itt a lényeg úgyis az egyén érdeklődésén és igényességén múlik. Az szinte mindegy, hogy egyetemi körülmények között szerzi meg a tudást vagy otthon ülve.

Állítólag Leonardo mondott egyszer egy ilyet:

“Those who are enamored of practice without science are like a pilot who goes into a ship without rudder or compass and never has any certainty where he is going. Practice should always be based upon a sound knowledge of theory.”

Nagyjából ezt értem én mérnöki hozzáállás alatt.

Most adtak át új épületeket nálunk büfékkel, éttermekkel. Volt két kártyás terminál, aminek korábban adtunk IP-T (mármint nem DHCP, hanem külső zóna, így static IP-T adtunk át).
Most hozták újabb 8 eszközt.
Nem tudom hol akadt el a kommunikáció : új étterem vezetés, vagy csak egy-két minden lében kanál étterem vezető vagy esetleg új emberek, akik a terminált üzemelték be, nem tudom… csak azt nem értem, hogy hogyan adhatnak több készüléknek is ugyanazt az IP-T. Aztán persze mi az informatika vagyunj az oka, hogy miért nem működik…
Mint amikor a biztonsági kamerát szerelték. Ott konkrétan ugyanazt az IP-T állította be a szerelő kamera csoportoknak. Mert elmondása szerint az ő saját routerén mind tökéletesen működött. Aztán tavaly is meg idén is egy-egy hétig ment a huzavona, hogy ■■■■ a hálózat…

Nekem is volt olyan, hogy egnek allt a hajam attol, amit ugyfeleknel lattam. Halozatoskent nagyon sokszor latom, hogy olyan emberek nyulnak a halozathoz, akiknek kozuk nincs a dologhoz es fogalmuk nincs, mit csinalnak. A leggyakoribb, hogy egy ceg 1db subnetet hasznal. Minden gep, szerver, minden megy a VLAN 1-be. Ez tobbszaz vegpontnal es szervernek mar nem a legszerencsesebb…

Van par kollega, aki minden alkalommal kihangsulyozza, hogy szeret programozni.
Ilyenkor Rejto es a Tizennegy karatos auto jut eszembe:
"- Igazán nincs mit. Én szeretek verekedni.

  • Akkor miért nem tanul meg? - szólt közbe gúnyosan Laboux."
3 Likes

Elgondolkodtam egy hir kapcsan, ami az eu-ban olyan elektronikai cikkeket engedne forgalmazni, amelyek javithatoak (nem cserevel).
Ez egy nagyon erdekes gondolat (leginkabb a vasarlok szemszogebol).
Ha megtekintjuk az egykori “ertekeket”, egy-egy foalkatresz cserejevel gyakorlatilag uj eszkozt kapnank. Minimalisra csokkentve a technologiai hulladekot.
Gondolok itt a korabbi 1,1-5,1 MP-ra, de meg az elso unibody-s laptopokra is. Adott 1-1 haz mukodo alegysegekkel. Csak ugyanolyan kiosztassal, rogzitessel rendelkezo potalkatreszt kellene gyartani bele modernebb alkotoelemekkel.

tumblr_0b509250843a5d49a2bb731e68ffa423_c98e5076_640

2 Likes

Támogatnám. Pl. ugyanakkora akksik (A, B, C típus), stb.

Azert ez elege lekorlatozna a tervezest.

Amugy ez mar ki van talalva cellaknak hivjak, regen minden aksi azokbol epult fel.

Nem gondolom, hogy az azonos kategóriájú készülékek belső alkatrészei érdemben eltérnek egymástól, az egységesebbé tett alkatrészek, modulok alkalmazása olcsóbbá tenné a gyártást, a cserélhetőség hosszabb élettartamot, életciklust, ezáltal jóval kisebb környezeti terhelést jelentene.

1 Like

Nezuk meg a regi laptopokat meg a mostaniakat, szerintem nagyon nem egyforma a helyzet. Amugy okos gondolat es helyes is. De nem pont a szamitastechnikaval kezdenem ahol alapban elege komoly a fejlodes, meg a pl a kavegepek amik siman birhtbanak 30 evet is, tele can muanyag fogaskerekkel meg gagyi alaktreszekkel. De ez csak egy pelda. Ilyen alapon az osszes gagyi minosegu butort is be kene tiltani vagy a gagyi ruhat.