Csoportmunka eszközök

Most kezdem megismerni a Slack nyújtotta előnyöket. Igazából mielőtt kipróbáltam, nem is gondoltam, hogy ennyi mindenre lehet használni, hogy létezik ilyen eszköz Úgy kellett rákeresnem, hogy mi az ilyen programnak a kategóriája, ezt találtam kb angolul: team collaboration tool…

Igazából azért hoztam létre ezt a topicot, hogy megtudjam ki mire használja, milyen kiegészítőket lehet hozzárakni, mit érdemes, valamint felhívjam az emberek figyelmét az ilyen programokra.

Rövid történetem vele kapcsolatban: kb március-áprilisban kerestünk Skype alternatívát az unokatesómmal. Rátaláltunk a HipChat-re. Igaz akkor már javában Bitbucket, azaz Atlassian felhasználó voltam, így hamar elkezdtük használni. Ami sajnos hátránya, hogy havi 2$-ba kerül a videó hívás, képernyő megosztás funkciója, viszont ennyi pénzért megkapjuk a full verziót.
A jelenlegi “munkaadómmal” Facebook Messengeren tárgyaltuk meg a feladatokat. De sok különböző projekt volt, így ömlesztve voltak és visszakeresni sem mindig sikerült akár egy-egy megosztott fájlt vagy beszélgetést. Ekkor jutott eszembe 1 hete, hogy létezik a HipChat és azzal “szobákra” tudjuk bontani a beszélgetéseket, valamint a fájloknak is van külön helye és feltöltési sorrendben van eleve rendezve. Elkezdtük használni, de már az első alkalommal lefagyott az iOS verziója egy kép megosztásakor. Kb 10 perce futott csak mikor ez megtörtént. Na, akkor volt az, hogy elkezdtem nézni, hogy milyen lehetőségek vannak és úgy találtam rá a Slack-re, bár sokan a HipChat-et választották az UI miatt. A Slack-et szerintem még egy hete sem használjuk, de folyamatosan fedezzük fel benne a lehetőségeket. Bár sok hasonló létezik, de eddig nem bántuk meg a használatát.
Hátránya viszont, hogy a teljes verzió havi 6-7$ körül van.
Slack: 10 ezer utolsó üzenet közül lehet keresni, HipChat-en 25 ezer utolsó üzenet közül lehet keresni, valamint mindkettőnél 5GB a feltölthető adatmennyiség az ingyenes verzióban. A fizetős verzióban mindkét programnak korlátlan a kereshetősége valamint a feltöltött adatmennyisége.
(HipChatnél konkrétan tudom a linkből :D, hogy Amazon S3-mat használnak, így bárhol a lehető legnagyobb sebességgel lehet letölteni a megosztott fájlokat bárhol a világon. Slack-nél még nem néztem utána mit használ…)
Slacknél még annyi, hogy nincs alapból videóchat támogatás, de integrálható a Google Hangouts, bár ezt még nem próbáltuk…
Chat részéről annyit, hogy lehet létrehozni szobákat, szobánként megadni, hogy ki láthatja, hozzáadni embereket, stb…
Szóval a legnagyobb előnyei ezeknek a programoknak nem kifejezetten a chat, hanem az, hogy különböző szolgáltatásokat lehet egyszerűen integrálni hozzájuk. Pl Wunderlist todo-t lehet egyszerűen létrehozni egy szobában, vagy szintén egy szobához hozzárendelni mondjuk RSS híreket és automatikusan megjelennek, mint ha egy felhasználó írt volna, stb…

És hogy mire használjuk a chaten és fájlmegosztáson kívül: iOS szoftvereket írunk Xcode-dal. Feltöltjük a kódot Bitbucketre. Bitbucket repository össze van kötve a Slack-ben létrehozott alkalmazás chat szobájával. Amikor felkerül egy kódváltozás, a Bitbucket automatikusan küld egy bejegyzést a szobába. Így nem kell kérdezgetni a másik félnek, hogy készen van-e már. Xcode Server a Bitbucketre feltöltött kódot automatikusan letölti, lefuttatja a tesztet és a teszt eredményét szintén elküldi Slacken az alkalmazás szobájába. Mondjuk az automatikus Xcode üzenet beállítása még most is folyik, erre nincs hivatalos Integráció, de annyira egyszerű megcsinálni (és jó a Slack dokumentációja), hogy elkezdtem csinálni és baromi egyszerű. (gondolom githubon lehet találni már kész integrációkat)

Igazából kíváncsi vagyok, hogy ki mire használja, és tippek trükkök megosztását is szeretném, de nem kifejezetten csak Slack-hez gondoltam. Most rákerestem a Slack szóra és akkor találtam rá, hogy @Ark már írt ezzel kapcsolatban, hogy FileMaker-ből küld oda üzenetet. Szóval várom a hozzászólásokat, kérdéseket ezügyben! :D

A Slack egy erősen felturbósított IRC megoldás. Ez az, aminek az IRC-nek lennie kell a XXI. sz.-ban. Az hogy elérhető XMPP (Jabber) és IRC protokollon is, a weben kívül, tovább tágítja azt, hogy ki és honnan tudja használni.

Mi többek között így osztjuk meg az új termékek bekerülését a számlázó rendszerbe, hogy mindenki tudjon róla. Vagy ha akció van, akkor bizonyos készletmennyiség alá csökkenés esetén szól, hogy már csak X db van. És van egy FileMaker alapú bullshit generátorunk, ami a Slack-be írja be a marhaságait. :-)

Ami pl. nekem jól jönne, ha táblázatos adatokat szebben tudna megjeleníteni. De elsőre nem sokat találtam ezzel kapcsolatban.

1 Like

Egyébként én is gondolkodtam valami ilyesmin. Ma reggel vicc rss-t kerestem :)
De lehet vele olyat, hogy ha beírok bármilyen üzenetet egy bizonyos chat ablakba akkor reagáljon rá? De ezt úgy értem, hogy ne konkrétan parancsot kelljen írni vagy ne / jellel kelljen kezdeni a mondatot, hanem a szövegkörnyezetből kiragadna egy-egy szót és arra reagálna, mintegy beszólás. (mármint a slackrobot)

Próbálta már valaki a Facebook vállalatoknak készült akármijét? Állítólag a Slack vetélytársának készítették. De ha nagyon hasonlóan működik a Facebookhoz, akkor azzal egyáltalán nem lehet munkát szervezni. Amúgy is munkaszervezésre úgy látom, hogy a legjobb a JIRA vagy a Confluence (vagy még inkább a kettő együtt) és hozzá talán lehet most már érdemes kipróbálni a Hipchatet. Ez utóbbival voltak gondjaink kb egy éve, akkor azért döntöttünk a Slack mellett.
A facebooknak nagyon fel kell kötnie a gatyáját, ha tényleg versenytárs akar lenni. Ja nem, mert a Slack kínál ingyenes lehetőséget is, ami remekül működik.

Itt is lenne kérdésem. :)

Tud-e valaki Slackhez vagy HipChathez (esetleg Jira-hoz) avagy akár teljesen külön álló TimeTracker programot, ahol vezethetnénk, hogy ki milyen feladaton melyik nap mennyit dolgozott?
Nemrég olvastam egy cikket valahol, ahol az egyik magyar céget ajánlották erre: https://nostromo.io
A weboldaluk alapján igen komoly lehet. A lényeg, hogy számomra a Jira erre a projekt managementre sokkal jobban tetszik. Viszont ebben meg van egy funkció, ami iszonyatosan tetszik, mutatom:
https://nostromo.io/images/sections/time_tracking_nostromo-fc39fc42.gif

A kérdésem az lenne, hogy tudtok-e ehhez hasonló alternatívát, ami ingyenes? És úgy, hogy akár beépül a fent említett alkalmazások egyikébe? Most persze excel táblában vezetjük a dolgot, de így azért pofásabb lenne :D

Egy egyszerű MySQL adatbázis, minimális PHP és a Slack outgoing webhook-ja valami fapados megoldást biztos tudna adni: https://api.slack.com/outgoing-webhooks

Nalunk redmine van svn-el osszekotve. Az egyes feladat ticketekre lehet becsult idot megadni, kezdo es vegdatumot, statuszt allitani, merfoldkobe sorolni, repot tickethez rendelni - en kifejezetten szeretem http://www.redmine.org

A JIRA-hoz van egy Tempo Timesheets nevű cucc, ami pontosan azt tudja, mint a linkelt gif.

Mondjuk nem ingyenes. :(

Viszont a JetBrains-nek van egy YouTrack nevű cucca, amiben ez alapból be van építve. Nagyon szépen lehet integrálni az IDE-ikkel, és a saját szerveres változat 10 userig ingyenes.

https://www.jetbrains.com/youtrack/features/issue_tracking.html

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást. Igazából csak max 4-en vagyunk, szóval az ingyenesség nem árt :D

Most néztem meg, a felhős, náluk lévő fiók is 10 userig ingyenes. Ez amúgy jól jön, mert a Jira szervert bár tesztelgetjük, de még mindig nem használjuk 100%-osan. És amúgy pontosan ilyet kerestem, már mint amit pár screenshotból látok. Egyébként a Tempo is tetszene, de jobban tetszik a JetBrains. Amúgy JatBrains-nél tetszik, hogy (bár Jabberrel de) van Slack integráció lehetőség valamint akár a Jira-ból is áthozhatom a teljes projekteket/usereket.

Amúgy igen, ez lenne a legtisztább, de azért sok idő, mire lefejlesztek egy ilyet. Mármint idő is kellene, az meg sosincs :D Amúgy tudom, hogy tudnék írni sajátot :)

Nem teljesen issue-ticket jellegű a munkavezetésünk. Mert van, hogy nem készül sem commit sem semmi arról amit csináltunk, mert nem mindig tudjuk befejezni aznap a munkát. És itt fontos, hogy melyik nap mennyit dolgoztunk.

A redmine-ban nem kell tickethez commit tartozzon, es a ticketeknel a feladatokra vonatkozoan lehet kezdo es veg darumot beallitani. Az idorogzites ticketre napokra van bontva, nem is eletszeru h csak olyan feladatod van amit aznap megcsinalsz :) Csak annyit kell megadni h adott feladaton aznap mennyit dolgoztal.

Illetve eleg jo riportokat lehet kesziteni, hogy melyik feladaton ki mikor mennyit dolgozott vagy akar egy nap ki mennyit dolgozott stb…

1 Like

Kipróbáltam, egy-két óra nyomkodás után azt kell, hogy mondjam, hogy baromi jó! Még jó, hogy nem vettem meg a Jira-t. Persze a Jira is nagyon tetszik, meg iszonyatosan testre szabható, de egyelőre az a bonyolultság nem szükséges számomra.
A Yourtrack sem tökéletes, hirtelen ezeket találtam, amik nem tetszenek:

  • Nem tetszik ahogy kinéz az Issue listázás. Persze lehet, hogy hosszabb távon mégis tetszeni fog, de így első ránézésre nem az igazi. Bár az tetszik, hogy színezi az Issuek paramétereit a beállítások szerint.
  • Nem tetszik az, hogy egy paramétert azonnal átállíthatok mindenféle rákérdezés vagy comment nélkül.
  • Kicsit nehézkes az Issue keresés. Persze mindenre lehet szűrni, de egyelőre ez nem egyszerű számomra.
  • És a commit parancsok sem az igazik, mert ha nem pont úgy írom be, ahogy meg van adva (pl kisbetűvel írom az elejét), akkor hibás parancsnak veszi.
  • Ráadásul a parancsot nem ismeri fel csak az Issue ID után. És ez azért kényelmetlen.
  • Ha jól olvastam a dokumentációban, akkor csak a commit első sorában keresi a parancsot. Eddig mindig második sorban adtam meg, mert akkor a bitbucketen ez nem látszott listázásnál.

Szóval összességében ezek csak apróságok, amikkel együtt lehet élni. Szóval lehet, hogy inkább ezt választom a Jira helyett és csak azért, mert a szerver, amit a Jira alatt akartam használni, elég gyenge, meg kellene oldanom a biztonsági mentést, stb. Így meg kényelmesebb, hogy a felhőben van és ingyenes.

Átneveztem a topik címét, mert már régen nem csak slackről beszélgettünk

Hehhe, most találtam youtubeon egy “magyarázó” videót, ahol a Youtrack 4.0 verzióját mutatják be. Hát az mennyivel átláthatatlanabb volt, mint a mostani. A mostanival is vannak bajaim, de lehet, hogy csak megszokás kérdése. Egy biztos, hogy sokkal átláthatóbb a felülete.
Amúgy legutoljára már a 7.0 verzió volt kint tavaly, de ezévtől máshogy fogják számozni a verziókat. A mostani már a 2017.1-es verzió. Ez már részemről nagyon is elfogadható. No meg tetszik az, hogy ténylegesen folyamatosan fejlesztik és nem csak a felületet csiszolják.

Egyébként, hogy reflektáljak a két hónappal ezelőtti felsorolásra, ahol jeleztem, hogy mi nem tetszik:

  • Az issue listázás még mindig nem tetszik. Egyetlen egy használható nézet van: a tree view. Itt viszont csak nagyon kevés infó látszik, pl a típusa (task, bug, feature…) nem jelenik meg.
  • A paraméter átállítás azonnal: elsőre nem tetszett. Utólag ugye az volt a bajom, hogy minden féle comment nélkül át lehet állítani paramétert. De időközben rájöttem, hogy ha átállítok paramétereket, majd írok egy commentet, akkor ahhoz a commenthez fűzi a változtatott paramétereket. Így viszont már tetszik, mert nem ugrik fel egy ablak, hogy kötelezően adjak meg commentet.
  • Commit parancsokkal még mindig bajban vagyok. Még mindig zavar, hogy ennyire pontosan kell megírni a parancsot, hogy működjön. Egyébként az viszont tetszik nagyon, hogy bármilyen commitot utólag meg lehet adni egy issue.hoz, azaz akár több commitot is hozzá tudok csatolni utólag is. Így ha rossz parancsot írok a commitba, akkor is utólag hozzá lehet rendelni a commit számát az issuehoz.

Ezen kívül most kezdem el felfedezni az Agile board(ok) adta lehetőségeket. Ami elsőre tetszik. Persze még meg kell tanulnom mi mire való, hogy tudom nagyon jól testreszabni a munkát azon keresztül, de már alakul. :)

A Jira nagy előnye, hogy bármilyen workflow-t meg lehet vele valósítani. De úgy, hogy egy-egy munkafázishoz hozzárendelhetünk csoportokat vagy felhasználókat. És ezt az adott munkafolyamatot csak ők tudják tovább adni vagy lezárni. Egy egyszerű példa erre: Egy tesztelő bejelent egy hibát. Ezután a tesztelőnek nincs joga módosítani az issue-t, hanem a fejlesztők átnézik, megoldják. Majd mielőtt lezárásra kerülne vagy belekerülne egy végleges verzióba, azelőtt ismét visszakerül a tesztelőkhöz a feladat, hogy ezt le kell ellenőrizni. És ők visszadobhatják újra hibára (leírással) vagy megjelölhetik elfogadottnak. Ezután pedig a fejlesztő lezárhatja ezt úgy, hogy bekerül az adott javított verzióba.
Nos ez a részletesség beállítás lehetősége hiányzik a Youtrackből. Itt ugyanis minden állapotból (state) el lehet jutni bármilyen másik állapotba úgy, hogy bárki állíthatja, akinek van joga az adott projekthez. Szóval nem lehet meghatározni egy fix utat, amin végig kell mennie egy issuenak ahhoz, hogy lezárt legyen. Viszont ezt az utat meg lehet határozni Agile board segítségével, de ott is bárhonnan bárhová lehet dobni az adott issue-t (míg a Jirában itt sem engedte átdobni olyan oszlopba, ami nem megengedett). Persze ez a dolog egy kis vállalatnál biztos, hogy nem számít, de nagyobb számú létszámnál előnyt jelenthet, hogy nincs mindenkinek joga mindenhez egy adott projekten belül. Na persze a felhasználókat is le lehet korlátozni itt is, hogy csak bizonyos dolgot tudjanak átírni, de ezt globál szinten lehet megtenni és nem projekt szinten. Vagyis végülis meg lehet adni projekt szinten is, csak akkor minden egyes projekthez létre kell hozni újra csoportokat… Szóval ha nem is teljesen, de nagyjából lehet mégis megvalósítható lenne amit szeretnék. :)

Szóval összességében 2 hónap használat után nagyon tetszik a Youtrack.

Erre egy - béna - workaround, ha a típust felveszed tagnek, és csatolod az issue-hoz.

1 Like

De hogy ne unatkozzatok, bedobok egy új csoportmunka eszközt: Gitlab

Nos, a vállalatunk ezt vette meg:
https://www.cherwell.com/products/it-service-management/service-desk-software

Sajnos nem vagyok benne abban a csoportban, akik bevezetük a felületet nálunk, hanem csak a “végeredményt” látom. Ezek alapján azt kell mondanom, hogy ez egy hihetetlenül átláthatatlan érthetetlen szörnyűség, amit talán tanítani kellene, hogy hogyan nem szabad létrehozni szoftvert.
Aztán ma voltam egy megbeszélésen (majdnemhogy véletlenül), ahol láttam egy két felületet, ahol meg leesett az állam, hogy mi mindenre képes (lehet) a szoftver, csak ugye ez az átlag felhasználó elől rejtve van. Szóval ezek alapján ahogy @esojaro fogalmazott:

ez a szoftver meg orosz anyaŰRhajó. Ha minden igaz, akkor összeköthető az összes korábbi vállalati rendszerünkkel, hogy automatikusan bekerüljenek és frissüljenek az adatok, összeköthetőek akár a hálózati eszközökkel is közvetlenül, hogy ha mondjuk az egyik felhasználónak nincs internete, akkor egy kattintással meg lehet jeleníteni vizuálisan a rendszert és azon látható, hogy hol van a hiba, stb…
A gond az, hogy a T “informatikai” csoportja (direkt nem írtam nevet…) üzemeli be nekünk, és eddig úgy tudtam, hogy ők készítik a szoftvert is. De most döbbentem csak rá, hogy nem biztos, hogy ők fejlesztik, hanem csak ők segítenek nekünk testreszabni (gondolom jópénzért). Szóval ha jól gondolom, akkor ők csinálták azt az értelmezhetetlen de leginkább logikátlan felületet, amin felvisszük a problémákat.
Remélem kikönyöröghetem majd magamnak, hogy valamilyen teszt környezetben én is próbálkozhassak az automatizálással és a felület testreszabásával, mert ez ami nekünk van tényleg katasztrófa.

Nálunk éppen a Youtrack áll bevezetés alatt, Gitlab-integrációval. Izgi :)

Nekem a Youtrack amúgy bejött. De korántsem lehet annyira részletesen testreszabni egy workflow-t, mint a Jiraban. De amúgy a Jetbrains csapat eléggé szimpi nekem, pedig csak a youtracket simerem valamilyen szinten. A többi szoftveréről meg csak jókat hallottam :)

Mi csak hatan vagyunk, úgyhogy nekünk elég lesz. A Gitlab nagyon egyszerű issue trackere és a Jira atomerőműve között a Youtrack kb. félúton van, jelenleg az ingyenes verziót teszteljük, és ha bejön, a 25 useres változat 500 eur az 1800 usd-s Jira helyett.

Na, kezd már meginogni a hitem a cherwellben :D
A gond az, hogy egyáltalán nem támogat semmilyen agile boardot. De szó szerint semmilyent sem.
A fórumon olvasgatva azt látom, hogy a Jirával kötik össze, hogy legyen Agile scrum vagy kanban boardjuk. :S

Tehát alapvetően nálunk az IT bejelentések kezelésére szeretnék bevezetni a Cherwellt. Tehát jön egy bejelentés (nem jó a net), majd az operátor rögzíti és egy bejelentéshez készít feladato(ka)t. A legnagyobb gond ezzel az, hogy külön van a Bejelentés és IT Feladat meghatározva. Azaz egy bejelentéshez több feladat is kapcsolódhat. És az operátori felületen csak a bejelentések vannak kilistázva (külün új, folyamatban, megoldható, felfüggesztett, stb…) ablakokban. És nem látható közvetlenül anélkül az ügy, hogy rá nem kattint az operátor az adott bejelentésre. Azaz látszik az operátori felületen a bejelentő neve, megoldásának határideje és még pár egyéb haszontalan dolog, de az, hogy hány feladat van megoldva vagy lezárva vagy felfüggesztve, az nem.
Szóval erősen el kell gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne átláthatóbbá tenni az operátori felületet. A megoldás szerintem persze a Youtrack Scrum boardja lehetne, ahol egy sorban látszik a Bejelentés és alatta az IT Feladatok.
De ezt így egyáltalán nem lehet összehozni. Vagyis azért megkérdezzük még a supportot, de félek ez lehetetlen.