Most kezdem megismerni a Slack nyújtotta előnyöket. Igazából mielőtt kipróbáltam, nem is gondoltam, hogy ennyi mindenre lehet használni, hogy létezik ilyen eszköz Úgy kellett rákeresnem, hogy mi az ilyen programnak a kategóriája, ezt találtam kb angolul: team collaboration tool…
Igazából azért hoztam létre ezt a topicot, hogy megtudjam ki mire használja, milyen kiegészítőket lehet hozzárakni, mit érdemes, valamint felhívjam az emberek figyelmét az ilyen programokra.
Rövid történetem vele kapcsolatban: kb március-áprilisban kerestünk Skype alternatívát az unokatesómmal. Rátaláltunk a HipChat-re. Igaz akkor már javában Bitbucket, azaz Atlassian felhasználó voltam, így hamar elkezdtük használni. Ami sajnos hátránya, hogy havi 2$-ba kerül a videó hívás, képernyő megosztás funkciója, viszont ennyi pénzért megkapjuk a full verziót.
A jelenlegi “munkaadómmal” Facebook Messengeren tárgyaltuk meg a feladatokat. De sok különböző projekt volt, így ömlesztve voltak és visszakeresni sem mindig sikerült akár egy-egy megosztott fájlt vagy beszélgetést. Ekkor jutott eszembe 1 hete, hogy létezik a HipChat és azzal “szobákra” tudjuk bontani a beszélgetéseket, valamint a fájloknak is van külön helye és feltöltési sorrendben van eleve rendezve. Elkezdtük használni, de már az első alkalommal lefagyott az iOS verziója egy kép megosztásakor. Kb 10 perce futott csak mikor ez megtörtént. Na, akkor volt az, hogy elkezdtem nézni, hogy milyen lehetőségek vannak és úgy találtam rá a Slack-re, bár sokan a HipChat-et választották az UI miatt. A Slack-et szerintem még egy hete sem használjuk, de folyamatosan fedezzük fel benne a lehetőségeket. Bár sok hasonló létezik, de eddig nem bántuk meg a használatát.
Hátránya viszont, hogy a teljes verzió havi 6-7$ körül van.
Slack: 10 ezer utolsó üzenet közül lehet keresni, HipChat-en 25 ezer utolsó üzenet közül lehet keresni, valamint mindkettőnél 5GB a feltölthető adatmennyiség az ingyenes verzióban. A fizetős verzióban mindkét programnak korlátlan a kereshetősége valamint a feltöltött adatmennyisége.
(HipChatnél konkrétan tudom a linkből :D, hogy Amazon S3-mat használnak, így bárhol a lehető legnagyobb sebességgel lehet letölteni a megosztott fájlokat bárhol a világon. Slack-nél még nem néztem utána mit használ…)
Slacknél még annyi, hogy nincs alapból videóchat támogatás, de integrálható a Google Hangouts, bár ezt még nem próbáltuk…
Chat részéről annyit, hogy lehet létrehozni szobákat, szobánként megadni, hogy ki láthatja, hozzáadni embereket, stb…
Szóval a legnagyobb előnyei ezeknek a programoknak nem kifejezetten a chat, hanem az, hogy különböző szolgáltatásokat lehet egyszerűen integrálni hozzájuk. Pl Wunderlist todo-t lehet egyszerűen létrehozni egy szobában, vagy szintén egy szobához hozzárendelni mondjuk RSS híreket és automatikusan megjelennek, mint ha egy felhasználó írt volna, stb…
És hogy mire használjuk a chaten és fájlmegosztáson kívül: iOS szoftvereket írunk Xcode-dal. Feltöltjük a kódot Bitbucketre. Bitbucket repository össze van kötve a Slack-ben létrehozott alkalmazás chat szobájával. Amikor felkerül egy kódváltozás, a Bitbucket automatikusan küld egy bejegyzést a szobába. Így nem kell kérdezgetni a másik félnek, hogy készen van-e már. Xcode Server a Bitbucketre feltöltött kódot automatikusan letölti, lefuttatja a tesztet és a teszt eredményét szintén elküldi Slacken az alkalmazás szobájába. Mondjuk az automatikus Xcode üzenet beállítása még most is folyik, erre nincs hivatalos Integráció, de annyira egyszerű megcsinálni (és jó a Slack dokumentációja), hogy elkezdtem csinálni és baromi egyszerű. (gondolom githubon lehet találni már kész integrációkat)
Igazából kíváncsi vagyok, hogy ki mire használja, és tippek trükkök megosztását is szeretném, de nem kifejezetten csak Slack-hez gondoltam. Most rákerestem a Slack szóra és akkor találtam rá, hogy @Ark már írt ezzel kapcsolatban, hogy FileMaker-ből küld oda üzenetet. Szóval várom a hozzászólásokat, kérdéseket ezügyben!