DigiNet + FRITZ!Box

@147break)
Az alábbi hozzászólásból kiindulva kérek segítséget, hogy a DigiNet-hez miként lehet beállítani a régebbi FritzBox IP-Phone-ját, illetve utóbbi könnyebb beállításaihoz milyen Os ajánlott? Azért van erre szükségem, mert ahol van a bizonyos DigiNet ott nincs DigiMobil-térerő, és a Fritz-cel remélem áthidalhatónak a telefonos gondot.
Szerk.: A modell amilyen nekem van:
https://boxmatrix.info/wiki/FRITZ!Box_7362_SL

A Diginet-tol kapnod kell belepesi adatokat (hostnev, usernev, jelszo, esetleg mas) es azzal menni fog.

Köszönöm a felvetést. Kicsit bővebben kifejtenéd, hogy ez miként működik a Digi Magyarország esetében? Itt Erdélyben a Digi Romániánál akkora setétség, hogy erről sem voltak képesek semmit mondani.

Az itthoni szolgaltatok nem VoIP-ot vegzodtetnek. A szolgaltatas atadasi pontja a vezetekes Digi eseteben a lepakolt eszkoz RJ11 csatlakozoja a telefonhoz (en se a Digibol, se az UPC/Vodafone -bol nem tudtam kiszedni a VoIP belepesi adatokat).

De 2 bejegyzessel fentebb, meg hianyzo mobil tererot emlegetsz. Ott magyar Diginel a hianyzo terero ellen VoWiFi van/volt (ennek a hasznalatahoz, legalabb iOS 11-re frissitett iPhone 6 szukseges minimum). Azert “volt”, mert kb 2 eve, a Vodafone halozata felengedi a Digi elofizetoket, mert ugye, mar se Digi, se Vodafone nincs.

Ez csak az indoklás volt, amiért szükségem van a FRITZ!Box IP-telefonos beüzemelésére, ha egyszer már van.

Akkor abszolut nem ertem, hogy mit szeretnel :smiley:

Ha az egy standard SIP VoIP telefon, akkor fogsz egy tetszolegesen szabadon valasztott VoIP szolgaltatot, es beallitod a toluk kapott adatokat.

De pl. macOS -re is van SIP softphone, en abbol ezt hasznalom:

Ez tényleg komoly vagy csak ugratsz?! Mi nem érthető abból, hogy IP-telefont szeretnék beállítani a FRITZ!Box internetre kötésével, és segítséget kérek, hogy ezt miként kell? A segítségkérésemnek több oka van:

1. Ha jól értettem a FRITZ!Box csak Németországban kap natív támogatást;
  2. Mivel eleve a német piacra irányulnak a dobozhoz csak német felhasználói könyvet adtak, de csak halványan konyítok németül, ami messze nem elegendő, hogy értelmezhessem a kézikönyvet.
  3. Mivel a témának itt volt előzménye, reméltem, hogy lehet folytatása is.

Akkor egyszeruen be kell allitanod az IP-telefon (ez SIP?) szolgaltatodtol kapott parametereket.

A magyar “nagyok”, nem VoIP szolgaltatok mifelenk, igy nem adjak oda a “vezetekes” vagy a “mobil” telefonvonalat SIP protokollal is, hogy azt be tudd magadnak allitani es sajat keszuleken/szoftveren hasznalni.

A

honnan veszed?! Fentebb írtam, hogy

Ergo nincsenek “szolgaltatodtol kapott parameterek”.

Mibol gondolod, hogy van ilyen szolgaltatasuk egyebkent?

Nem gondolok semmilyen szolgáltatásra. Csupán a FRITZ!Box-ra és az internetre gondolok. Minden más elem csupán az indoklás része, hogy mit milyen okból szeretnék beállítani. A DigiNet említése tényközlés, hogy milyen interneten szeretném beállítani.

En elvesztettem a fonalat… vagy nem is volt.

Van egy hardwares SIP kliensed, aminek a feneken van egy PSTN csatlakozas egy RJ11-es dugo formajaban, amibe bele tudnad dugni a hagyomanyos keszuleked. Illetve, van valamilyen internet szolgaltatasod, amit bele tudsz juttatni ebbe a dobozba.

Ez tiszta.

A SIP beallitasahoz, kell egy SIP szolgaltatassal rendelkezned (mint ahogyan, egy email kliensbe is egy mar letezo email szolgaltatast kell beallitanod). A SIP szolgaltatas hasznalatahoz a parametereket a szolgaltato fogja megadni, mert ezek ahogyan az emailnel, itt is szolgaltato fuggoek. Ha van a kinezett szolgaltatonak SIP szolgaltatasa, akkor ezekhez a parametereket meg fogod talalni a weboldalukon, a szolgaltatas hasznalatahoz szukseges azonositot es jelszot pedig, elvileg, ismered.

Viszont en ugy latom, hogy nem tudod, hogy egyaltalan annak a szolgaltatonak, amit be szeretnel allitani, van-e SIP szolgaltasa. Ha van nekik, ezt meg fogjak tudni mondani, ha nincs nekik, akkor nem (erre irtam, hogy itthon a “nagyoknak” nincs. uzleti vezetekes telekom eseten, ha pl rendelsz 30-40 telefonvonalat, azt mar szivesen odaadja SIP trunk formajaban, de 1-2 vonalnal ok sem szorakoznak).

Szerk: a SIP szolgaltatonak semmi koze a vezetekes (vagy barmilyen) szolgaltatodhoz, nekem pl az https://www.ephone.ch -tol van SIP vonalam, amit hasznalok hardwares SIP keszuleken (Gigaset A540 IP), vagy kozvetlen Mac-rol a korabban mar linkelt szoftverrel.

Úgy értettem attól akitől származik a FRITZ!Box, hogy Németországban az estleges internet szolgáltatójától függetlenül az eszköz számítógépre telepített vezérlő programja és a fogadó számítógépes Oprendszer együttesen elérik az esetleges internetről a szükséges akármiket, hogy működhessen az IP-phone.

Talán melegedik és oszlani tetszik a köd…

A FRITZ!Box termekeket meg tudod venni siman a boltban (tehat nem csak a szolgaltatotol tudsz hozzajutni!). Nem kell hozza szolgaltato. Majd a megvett eszkozt, ra tudod dugni a kabelre es beallitani rajta a szolgaltatotol kapott parametereket.

Szerk: nalunk pl a conrad.hu is forgalmazza ezeket: https://www.conrad.hu/hu/search.html?search=FRITZ!Box

Harmadszor: Van eszköz, van internet, nincsenek szolgáltató által megadott paraméterek!

Akkor a parameterket el kell kerned attol a SIP szolgaltatotol, akinek a SIP szolgaltatasat be szeretned allitani. Ha nincs ilyen szolgaltatasod, akkor kotnod kell egyet egy tetszolegesen szabadon valasztott SIP szolgaltatoval es a tole kapott parametereket beallitani a dobozon.

Viszont ezzel vissza es erkeztunk az 5-6 dobozzal korabby replyhez.

Várok türelemmel, hátha @147break is hozzászól.

Nagy +1 az ephone-nak, évek óta működik nálunk stabilan.

Nagyon nem fog tudni mast mondani, mert ahogy Czo is irta, ahhoz hogy egy SIP klienst tudj hasznalni, szukseged van egy SIP kiszolgalora. Ahogy irta, ugyan ugy, mint az E-Mailnel, az, hogy van egy kleinsed, meg nem eleg, szukseged van egy kiszolgalora is (GMail, Yahoo pl.) aki a leveleket kuldeni es fogadni tudja. Ugyan igy egy VoIP kiszolgalora van szukseged. Ha a Diginet szolgaltat ilyet, akkor meg tudjak adni a kapcsolodashoz szukseges adatokat. Ha nem, akkor egy masik kiszolgalonal kell szerzodest kotnod (mint pl. a fent emlitett ephone).
Szoval a legelso kerdes, hogy egyaltalan szolgaltat-e ilyet a Diginet?