Fenntarthatóság

Gondolom tervezőként tisztában vagy vele, hogy légkondícionálásnál zónákat kellene létrehozni 5-6 fokonként, mert egyébként egészségre ártalmas az ekkora hőkülönbség. A 19 fok meg nonszensz.

Nálunk a családi házban 18.000,-/hó úgy, hogy nincs klíma.

De mos’ mé?
Jartam anno egy Ford Expedition-el 5,7 V8 Eddie Bauer version… 12 l-el siman eljartam vele.

De amugy tenyleg agybeteg dolgok mennek ott a tengerentulon. Az igazsag, hogy erdemi valtozas nemigen varhato a kozeljovoben. Evtizedek ota erre vannak nevelve. Valamelyik nap link-elt valaki egy frame.work nevu notigyarto brigadot. Ezek ott sosem fognak (USA leptekben) nagy mennyisegben eladni. Ott csak a kesz, bekapcsolod es mukodik dolgok kelendok.
Pont ezert van piaca a pucolt almanak, darabolt repanak meg a kockazott dinnyenek is. Tiszta hulye aki nemnoooormalis.

En inkabb nem mondom :slight_smile: eves atalany van nekem (mert nem diktalok) s mivel az ev jelentos (raadasul a hidegebb, sotetebb) reszet kulfoldon toltom, igy bagatel osszeg jon ki.

Jövedelemarányosan?

Nálunk 10 körül (85 nm ház, cirkóval fűtünk, légkondi nem kell, mert a fele vályog), pedig szinte egész nap(pal) megy a delejfaló MP (3 monitorral kb. 400 W).

Szerintem a “rezsicsoccsentesre” erti :slight_smile:

1 kedvelés

Aki volt vegas-ban az tudja, hogy a egy-ket kaszinonal a kocsifordulo es a bejarat kozotti reszt is hutik klimaval. Erted, 50 fok van kint majdnem megdoglesz, de a kaszino elott 19 fokra hutik.

Kötelezővé tenné az egységes USB-C töltőt az EU - telex.hu

Nagyon helyes. Remélem minél hamarabb bevezetik.
A fejhallgatos részen mondjuk csodálkozom, OK, hogy telefonokon már nincs jack, de sok máshol még igen.

1 kedvelés

Elso olvasatra nem latom, hogy szigorubb lenne-e mint a jelenleg ervenyben levo rendelkezes. Ha szigorubb, akkor gatolja a fejlodest es nincs ra szukseg, ha pedig nem szigorubb, akkor ugyonolyan pofon a semminek, mint az aktualis.

Ezt mondja az Apple is, hogy gátolja a fejlődést. De miben?
Gyakorlatilag már semmit nem kábelen dugsz rá, amit mégis, ott jelenleg még az USB-C nem kellene, hogy szűk keresztmetszetet jelentsen.
Hogy évek múlva mi lesz, azt meg a csuda tudja…

nem hiszem, hogy a jacket akarják kinyírni. Sok BTs fejhallgatón van jack és egy USB valami a töltésre. Gondolnám, hogy ez utóbbit szeretnék egységesíteni, ami szintén nem hülyeség.

1 kedvelés

2012-ig csak Mini USB, abbol is a “B” lehetett volna az eszkozokon. Tehat 2010-ben nem vasarolhattal volna ZTE Blade-t Micro USB-vel, sem iPhone-t 30 pinnel. Jelenleg csak es kizarolag Micro USB lehet a keszulekeken, abbol is csak es kizarolag a ‘B’, tehat nem vasarolhatnal USB-C -s Pixelt, Samsungot, Huaweit es Lightningos iPhonet. Raadasul a megkotott ‘B’ miatt, pl azokat az eszkozoket sem lehetne megvenni, amin ugyan Micro USB -van, de abbol ‘AB’ tipusu, mert hasznalhatod USB Host-nak is. A jelenlegi szabalyozast kb mindenki leszarja, tehat nem gatol semmit.

Tehat ha a torvenyhozas, nem tudja kovetni a technologia fejlodeset, akkor ezzel tenyleg csak gatoljuk a fejlodest. Plane, ha a szabalyozas ertelmeben, nem lehet mast forgalomba hozni.

Megforditva, most azert tudod, hogy az USB-C jo lenne, mert hasznalod. Tegyuk fel, hogy minden eszkozodon meg jelenleg is mindenhol csak es kizaroalg USB Micro-B lenne, azaz nem dughatnal egyik telefonra sem kulso megjelenitot, sem kulso tarolot. Ehhez tartani kellene egy MASODIK portot. Totalis nonszensz es orultekhaza lenne.

2 kedvelés

Ha igaz, amit elkezdtek szellőztetni anno, hogy az Apple beinvesztált az usb-c-be, akkor azért olyan nagyon rosszul nem járnak, ha át is viszik. Persze a lighting után biztosan nagyobb liszensz díjat szednek.
De az elég vicces volt, hogy elkezdtek írni róla 2015-ben, hogy részt vásároltak, azt sokan cáfolták, majd 2016-ban megjelentek az usb-c only notebookok. Véletlen egybeesés. :DD

Az USB Type C specifikacio 2014-es, ketto evvel erkezett a Lightning utan. Ami igazan fura benne, hogy egyaltalan nem hasonlit, az USB-IF korabbi agymeneseihez, amiket produkaltak. Gondolok itt, a 3.0-as csatlakozoikra, azaz az ‘A’ -ra vagy a ‘Micro-B’ vagy a sima ‘B’ csatlakozora. Szoval 2015-ben mar boven kesz volt a csatlakozo, igy nem is igazan ertem miert kellett ebbe inveszatalni. Az Apple USB-IF tag, kb a kezdetek ota es kb maximalisan betartottak minden egyes vonatkozo szabvanyt (sajnos). Pl, ezek miatt volt a PowerMac-ekhez olyan hulye “hosszabbito” kabel a billentyuzethez. Mert meg kellett oldani, hogy ne tudj szabvanyos USB eszkozt beledugni a hosszabbitojukba, mert a hosszabbito mint olyan passziv eszkoz, ami megnoveli a jel utjat, csak az USB 2.0-as specifikacioban kerult “kidolgozasra” (nyilvan azert idezojeles, mert addigra mar mindenki arulta a nem szabvanyos hosszabbito kabelt, ami egyszeruen csak mukodott).

Nem írtam olyat, hogy 2015-ben fektettek be, azt írtam:

Btw: én egyébként simán kinézek belőlük ennyi előrelátást, hogy ha pl. az eu-ban valakinek munkakedve támad és le kell cserélni, ne járjanak rosszul. Meg hát a macbook-ok, még ha igaz is, és visszarakják a b-ket az új arm-es modellekre, akkor is kerestek a dongle-oken egy halom pénzt. Mondom: ha igaz.

Szerencsére a micro-USB-vel ellentétben az USB-C, csak egy csatlakozó forma, több protokollt is tudsz rajta átvinni. Nem ismerem pontosan a tervezetet, de el tudom képzelni, hogy azt specifikalja, hogy USB-C csatlakozó legyen a telefonon és támogassa az USB protokollt. Ettől függetlenül a gyártó extrában támogathat más protokollt is, pl. Thunderboltot vagy DP alt-modeot. Ez a microUSB-nél nem volt lehetséges.

1 kedvelés

Ugyonolyan csatlakozo forma a Type ‘C’ es mint a Micro USB ‘B’ vagy ‘A’ csatlakozoja. Ugyonabban a dokumentumban van definialva (nyilvan az ujabb verzioban). Valamennyivel feljlettebb is ugye a ‘C’, mert a micro USB dugonal szabvanyos modon, nem tudsz peldaul Thunderboltot atvinni, de HDMI-t pl. igen!

Engem itt csak az zavar, hogy az USB 3.1 10 Gbps atvitelevel pl elfogyott a vezetek a C dugoban (*). Tehat, ha most bebetonozzuk, hogy USB-C, akkor ha megerkezik a Type D, amiben nem 24 pin, hanem 48 pin lesz, akkor ugyonannyira “illegalis” lesz azoknak a hasznalata, mint amennyire most illegalis a Type-C es a Lightning. Raadasul rosszabb lesz, mert a korabbi szabalyozas nem vonatkozott pl a tabletre, mint eszkozkategoriara, mig az uj vonatkozik.

(*): Ugye a Type-C-ben van 4 gyors lane es 2 lassu. 4k/120 Hz-vel es 10Gbps USB egyutt mar nem fer el a 4 gyors laneben. A Thunderbolt ebbol a szempontbol nem szamit, mert az nem ugy kerult implementalasra, hogy a 4 lanebol vesz el, hanem “idoosztasos” rendszer szeruen, az egyik pillanatban a 4 gyors lanenen thunderbolt van, a masik pillanatban pedig mas. Egyebkent Amikor Thunderbolt modra valt a dugo, akkor az USB megszunik rajta es a Thunderbolt mellett semmi mas alternate modu atvitel nincs (csak a lasus lane, ami jelzesatviteli es usb 2.0), csak es kizarolag a DisplayPort. Tehat mig a DP az USB mellett a lanek darabszaman osztozik, a Thunderbolt a DP mellett pedig a lanek idejen.

1 kedvelés

Nekem tetszik az USB C és a Thunderbolt is. Sokkal jobbak, mint a korábbi Micro USB. Arról nem is beszélve, hogy tapasztalatom szerint a csatlakozó foglalatok is jóval strapabíróbbak.

Figyeld meg, az apple le fogja szedni a csatlakozot, es at fog allni a vezetek nelkuli toltesre. Minden mas meg bt es wifi.