Gondolom tervezőként tisztában vagy vele, hogy légkondícionálásnál zónákat kellene létrehozni 5-6 fokonként, mert egyébként egészségre ártalmas az ekkora hőkülönbség. A 19 fok meg nonszensz.
Nálunk a családi házban 18.000,-/hó úgy, hogy nincs klíma.
De mos’ mé?
Jartam anno egy Ford Expedition-el 5,7 V8 Eddie Bauer version… 12 l-el siman eljartam vele.
De amugy tenyleg agybeteg dolgok mennek ott a tengerentulon. Az igazsag, hogy erdemi valtozas nemigen varhato a kozeljovoben. Evtizedek ota erre vannak nevelve. Valamelyik nap link-elt valaki egy frame.work nevu notigyarto brigadot. Ezek ott sosem fognak (USA leptekben) nagy mennyisegben eladni. Ott csak a kesz, bekapcsolod es mukodik dolgok kelendok.
Pont ezert van piaca a pucolt almanak, darabolt repanak meg a kockazott dinnyenek is. Tiszta hulye aki nemnoooormalis.
En inkabb nem mondom
eves atalany van nekem (mert nem diktalok) s mivel az ev jelentos (raadasul a hidegebb, sotetebb) reszet kulfoldon toltom, igy bagatel osszeg jon ki.
Jövedelemarányosan?
Nálunk 10 körül (85 nm ház, cirkóval fűtünk, légkondi nem kell, mert a fele vályog), pedig szinte egész nap(pal) megy a delejfaló MP (3 monitorral kb. 400 W).
Szerintem a “rezsicsoccsentesre” erti ![]()
Aki volt vegas-ban az tudja, hogy a egy-ket kaszinonal a kocsifordulo es a bejarat kozotti reszt is hutik klimaval. Erted, 50 fok van kint majdnem megdoglesz, de a kaszino elott 19 fokra hutik.
Nagyon helyes. Remélem minél hamarabb bevezetik.
A fejhallgatos részen mondjuk csodálkozom, OK, hogy telefonokon már nincs jack, de sok máshol még igen.
Elso olvasatra nem latom, hogy szigorubb lenne-e mint a jelenleg ervenyben levo rendelkezes. Ha szigorubb, akkor gatolja a fejlodest es nincs ra szukseg, ha pedig nem szigorubb, akkor ugyonolyan pofon a semminek, mint az aktualis.
Ezt mondja az Apple is, hogy gátolja a fejlődést. De miben?
Gyakorlatilag már semmit nem kábelen dugsz rá, amit mégis, ott jelenleg még az USB-C nem kellene, hogy szűk keresztmetszetet jelentsen.
Hogy évek múlva mi lesz, azt meg a csuda tudja…
nem hiszem, hogy a jacket akarják kinyírni. Sok BTs fejhallgatón van jack és egy USB valami a töltésre. Gondolnám, hogy ez utóbbit szeretnék egységesíteni, ami szintén nem hülyeség.
2012-ig csak Mini USB, abbol is a “B” lehetett volna az eszkozokon. Tehat 2010-ben nem vasarolhattal volna ZTE Blade-t Micro USB-vel, sem iPhone-t 30 pinnel. Jelenleg csak es kizarolag Micro USB lehet a keszulekeken, abbol is csak es kizarolag a ‘B’, tehat nem vasarolhatnal USB-C -s Pixelt, Samsungot, Huaweit es Lightningos iPhonet. Raadasul a megkotott ‘B’ miatt, pl azokat az eszkozoket sem lehetne megvenni, amin ugyan Micro USB -van, de abbol ‘AB’ tipusu, mert hasznalhatod USB Host-nak is. A jelenlegi szabalyozast kb mindenki leszarja, tehat nem gatol semmit.
Tehat ha a torvenyhozas, nem tudja kovetni a technologia fejlodeset, akkor ezzel tenyleg csak gatoljuk a fejlodest. Plane, ha a szabalyozas ertelmeben, nem lehet mast forgalomba hozni.
Megforditva, most azert tudod, hogy az USB-C jo lenne, mert hasznalod. Tegyuk fel, hogy minden eszkozodon meg jelenleg is mindenhol csak es kizaroalg USB Micro-B lenne, azaz nem dughatnal egyik telefonra sem kulso megjelenitot, sem kulso tarolot. Ehhez tartani kellene egy MASODIK portot. Totalis nonszensz es orultekhaza lenne.
Ha igaz, amit elkezdtek szellőztetni anno, hogy az Apple beinvesztált az usb-c-be, akkor azért olyan nagyon rosszul nem járnak, ha át is viszik. Persze a lighting után biztosan nagyobb liszensz díjat szednek.
De az elég vicces volt, hogy elkezdtek írni róla 2015-ben, hogy részt vásároltak, azt sokan cáfolták, majd 2016-ban megjelentek az usb-c only notebookok. Véletlen egybeesés. :DD
Az USB Type C specifikacio 2014-es, ketto evvel erkezett a Lightning utan. Ami igazan fura benne, hogy egyaltalan nem hasonlit, az USB-IF korabbi agymeneseihez, amiket produkaltak. Gondolok itt, a 3.0-as csatlakozoikra, azaz az ‘A’ -ra vagy a ‘Micro-B’ vagy a sima ‘B’ csatlakozora. Szoval 2015-ben mar boven kesz volt a csatlakozo, igy nem is igazan ertem miert kellett ebbe inveszatalni. Az Apple USB-IF tag, kb a kezdetek ota es kb maximalisan betartottak minden egyes vonatkozo szabvanyt (sajnos). Pl, ezek miatt volt a PowerMac-ekhez olyan hulye “hosszabbito” kabel a billentyuzethez. Mert meg kellett oldani, hogy ne tudj szabvanyos USB eszkozt beledugni a hosszabbitojukba, mert a hosszabbito mint olyan passziv eszkoz, ami megnoveli a jel utjat, csak az USB 2.0-as specifikacioban kerult “kidolgozasra” (nyilvan azert idezojeles, mert addigra mar mindenki arulta a nem szabvanyos hosszabbito kabelt, ami egyszeruen csak mukodott).
Nem írtam olyat, hogy 2015-ben fektettek be, azt írtam:
elkezdtek írni róla 2015-ben,
Btw: én egyébként simán kinézek belőlük ennyi előrelátást, hogy ha pl. az eu-ban valakinek munkakedve támad és le kell cserélni, ne járjanak rosszul. Meg hát a macbook-ok, még ha igaz is, és visszarakják a b-ket az új arm-es modellekre, akkor is kerestek a dongle-oken egy halom pénzt. Mondom: ha igaz.
Szerencsére a micro-USB-vel ellentétben az USB-C, csak egy csatlakozó forma, több protokollt is tudsz rajta átvinni. Nem ismerem pontosan a tervezetet, de el tudom képzelni, hogy azt specifikalja, hogy USB-C csatlakozó legyen a telefonon és támogassa az USB protokollt. Ettől függetlenül a gyártó extrában támogathat más protokollt is, pl. Thunderboltot vagy DP alt-modeot. Ez a microUSB-nél nem volt lehetséges.
Ugyonolyan csatlakozo forma a Type ‘C’ es mint a Micro USB ‘B’ vagy ‘A’ csatlakozoja. Ugyonabban a dokumentumban van definialva (nyilvan az ujabb verzioban). Valamennyivel feljlettebb is ugye a ‘C’, mert a micro USB dugonal szabvanyos modon, nem tudsz peldaul Thunderboltot atvinni, de HDMI-t pl. igen!
Engem itt csak az zavar, hogy az USB 3.1 10 Gbps atvitelevel pl elfogyott a vezetek a C dugoban (*). Tehat, ha most bebetonozzuk, hogy USB-C, akkor ha megerkezik a Type D, amiben nem 24 pin, hanem 48 pin lesz, akkor ugyonannyira “illegalis” lesz azoknak a hasznalata, mint amennyire most illegalis a Type-C es a Lightning. Raadasul rosszabb lesz, mert a korabbi szabalyozas nem vonatkozott pl a tabletre, mint eszkozkategoriara, mig az uj vonatkozik.
(*): Ugye a Type-C-ben van 4 gyors lane es 2 lassu. 4k/120 Hz-vel es 10Gbps USB egyutt mar nem fer el a 4 gyors laneben. A Thunderbolt ebbol a szempontbol nem szamit, mert az nem ugy kerult implementalasra, hogy a 4 lanebol vesz el, hanem “idoosztasos” rendszer szeruen, az egyik pillanatban a 4 gyors lanenen thunderbolt van, a masik pillanatban pedig mas. Egyebkent Amikor Thunderbolt modra valt a dugo, akkor az USB megszunik rajta es a Thunderbolt mellett semmi mas alternate modu atvitel nincs (csak a lasus lane, ami jelzesatviteli es usb 2.0), csak es kizarolag a DisplayPort. Tehat mig a DP az USB mellett a lanek darabszaman osztozik, a Thunderbolt a DP mellett pedig a lanek idejen.
Nekem tetszik az USB C és a Thunderbolt is. Sokkal jobbak, mint a korábbi Micro USB. Arról nem is beszélve, hogy tapasztalatom szerint a csatlakozó foglalatok is jóval strapabíróbbak.
Figyeld meg, az apple le fogja szedni a csatlakozot, es at fog allni a vezetek nelkuli toltesre. Minden mas meg bt es wifi.