Grafika kijelzőhöz

Sziasztok!

Adott egy 800 x 480 pixeles színes kijelző (Nexion HMI). Ez az alábbi dolgokat fogja mutatni:

Szoba: Hőmérséklet (10 - 40 °C), páratartalom (0 - 99 %), légnyomás (800 - 1100 hPa) [nyílván ez nem kapcsolódik szorosan beltérhez].
Udvar: Hőmérséklet (-30 - 40 °C), páratartalom (0 - 99 %), szélsebesség (0 - 100 km/h), szélirány (É - D stb.)
Kazán (vegyes tüzelésű): Vízhőmérséklet (0 - 99 °C), füsthőmérséklet (0 - 400 °C)
Óra (óó:pp)

Alapjaiban működik a dolog, de nagy problémát jelent nekem a grafikus felület. Vállalja valaki a grafika elkészítését? Ár megegyezés szerint. Letölthető ilyen-olyan ikonkészlet stb. de az egységes megjelenítéstől messze van a dolog, nem nagyon megy ez nekem, ettől pedig egy kicsit jobbat szeretnék:

Hőmérő, amiben fel-le tud mozogni a “higanyszál”, megoldható. Mutatós műszer is. Az óra digitális.

Amire nekem szükségem lenne, az egy ilyen kijelzőre tervezett teljes grafika. Azt mondom, kb. szabad a gazda, a fenti adatokat kellene modern formába öntve elrendezni. Háttérképtől kezdve az ikonokig/vonalakig stb. Google képkereső: weather station display, ha ötlet kell.

ha gondolod írjál nekem, beszéljünk részletekről: tms kukac tms pont hu

[OFF]
Ha elkészül a cucc megosztanád esetleg velünk, vagy akár magát a koncepciót is? érdekelne az ötlet és a végeredmény is :) Természetesen csak akkor, ha nem “üzleti titok” :)
[ON]

Nincs benne semmilyen nagy trükk. Nagy kijelző, ami mutatja a felsorolt adatokat. Mikrokontrolleres rendszer gyűjti az adatokat és adja át a kijelzőnek. Ha elkészül, megmutatom. :)

1 Like

Nos, így, hogy felmondtam a munkahelyemen (végre), volt időm elkészíteni a szerkezetet. Nagy köszönet tms-nek a kitűnő grafiaki alapötletért! A kültéri szenzorok még hiányoznak (szélirány és sebesség, hőmérséklet és páratartalom valamint az esőérzékelő). A házikó alapjában lévő két hőmérséklet a vegyestüzelésű kazán víz- és füsthőmérséklete.

5 Likes

Eleg jol nez ki!
Megoszthatnal par reszletet a keszitesrol.

alakul ;)

Előre leszögezem: Nem vagyok grafikus vagy dizájner, de azért kritizálni tudok - tehát nem biztos, hogy igazam van, sőt… :D
De a Beállítások képernyőn zavar a két I betűs sor, mert olyan, mint ha nem ugyanolyan igazítása lenne, mint a többi sornak. Lehet be kellene rakni egy karaktert ( mondjuk: | ) minden sor elejére.
A másik a gombok ilyen módú kiemelése már nem menő :D

Nincsenek közbenső képek, csak ezek.

Nekem sem tetszik az az oldal, de kb. évente kétszer lesz megnyitva. :)

Feltűnt nekem is a dolog, de pár tudnivaló: A kijelző kevesebb, mint 15 000 Ft, hasonló társai 35 000 Ft-nál kezdődnek. A kijelző önmagában nem tartalmaz semmilyen karakterkészletet, azt a rendszerben telepített készletből kell neked generálnod. A generált font fix szélességű, tehát egy I és egy Z éppen annyi helyet foglal el, mint a többi karakter. Élsimítás nulla, gondolom ez látszik is. A gombok beépítgett gyári gombok. Persze lehet vele variálni úgy, mint a főképernyőn, de őszintén szólva azért már nem volt kedvem vesződni azzal is, mert évente kétszer belépek a menübe. Az egész saját használatra készült, annyira nem zavar a dolog.

Tulajdonképpen ez egy főpróba, mit lehet kihozni a kijelzőből. Azt kell mondjam, ennyi pénzért megéri, figyelembe véve a hátrányokat is. Ha hasonló dolgot rendelnek meg, oda fogom tenni magam minden téren, ígérem. :)

Ja, nem kepekre gondoltam, hanem hogy milyen hw-t raktal ossze, mivel hajtod meg, ilyenek.

Igen, persze nem tudom pontosan mik a lehetőségek és a gomb kinézete alapján gyanítottam is, hogy az valami “gyári” cucc lehet. A karakterkészletnél is láttam, hogy fix szélességű lehet, ezért is javasoltam oda a pipe karaktert, mert azzal nem nézne ki rosszul (szerintem) és megoldódna a “probléma”.
Amúgy iszonyat jól néz ki a fő oldal, az nagyon tetszik!

Sorban:

Mivel a kijelző elnyom a körzetében mindenféle GPS jelet, így a pincében, a kazán mellett van a GPS vevő, egy DS18B20 szenzor a vízhőmérséklet és egy K típusú hőelem (MAX6675 IC-vel) a kémény hőmérsékletének méréséhez. Az ottani kontroller egy PIC16F690-es.

A GPS vevő adja a rendszer szinkronját. 15 másodpercenként küldi egy RF modullal (APC220) fel a pontos időt és a hőmérsékletadatokat. A kijelzős egységben is van egy RF modul, egy DS18B20 (szobahőmérséklet), egy BMP180 (légnyomás) és egy Si7021 (páratartalom) szenzor, mindezek egy PIC18F26K22-re kötve.

A kültéri részen lesz egy DS18B20, egy Si7021, egy esőérzékelő, egy szélirány- és sebességmérő (https://shop.idokep.hu/home/15-tx-20-kanalas-szelmer.html), valamint az RF modul. Ez a kontroller még kérdéses, attól függ, melyikbe fér bele kényelmesen a program, van készleten több típusom is.

A dolog lényege, hogy minden RF modul a GPS vevővel ellátottat figyeli. Ha az küldi az adatokat, akkor a kültéri vár két másodpercet, majd az is elküldi a kijelzős egységnek az értékeket, a végén a kijelzős egység a helyi szenzorokat olvassa ki és jeleníti meg a kijelzőn (Nextion HMI NX8048T050). Ha valamelyik egység nem válaszol, akkor annak az értékei helyére írja be a kötőjeleket.

Kb. ennyi.

A főoldal tms -t dicséri, ő tervezte meg az alapjait. Konkrétan ezért is kértem segítséget, nekem nehézkes az ilyeneket felöltöztetni. :)

Sorozatgyártás biztosan nem lesz, nem tudok versenyezni gyárakkal. Hasonlót fele/harmad áron lehet venni. Ami nekem számít, az az építés öröme és ez pontosan azt mutatja, mire programozom.

Koszi!
Kacerkodok a gondolattal, hogy valami hardver projektbe kezdjek amikor lesz szabadidom. Ezert is erdekel, hogy masok mit csinalnak, meg hogy.

Apropó! Szívesen elfogadok egy grafikai tervet a beállítások ablakhoz. :)

Nem vagyok grafikus sajnos, de kritizálni azt tudok :D

Az is valami. No nem baj, majd összeszedem magam. A lényeg jól mutat, egyébként is ki akarom bővíteni az egészet (max. min. értékekkel), mert megérdemli. A ma reggeli, kb. 100 km/h-s szél nem vitte el a kültéri szenzorokat, csak az áramot egész délelőttre.

1 Like

Eddig jutottam. :slight_smile: