iCloud Drive

:smiley: erre nem tudok “jo” megoldast. Elkezded vegigkattingatni az osszes foldered :smiley: es ahol “felho” ikon van a neve utan, az nincs az iCloud Drive szerint syncelve. Ezt meg tudod keresni az icloud.com -on, majd ott le tudod tolteni, es meg tudod nezni a hash egyezest.

Igen sejtettem, sehol sem találtam megoldást erre. Sőt valamiért a kereső sem működik jól az iCloud drive-on keresztül, hogy mondjuk megnézzem az utoljára módosult fájlokat. Ha most bemegyek az iCloud mappába, akkor látok sok mappát és fájlt, amelyek a “gyökérben” vannak. Bekapcsoltam korábban, hogy ne töltsön le minden fájlt, csak amire rákattintok, így a mappák vagy fájlok mellett egy olyan felhő található, amelyen van egy lefelé mutató nyilacska is. Viszont látok három olyan fájlt is, amely mellett csak sima felhő van. Mégis alul csak 1 fájlt ír ki, hogy szinkronizál, igaz, most már lement 1,5-1,6 MB méretre.

Nalam most azt irja, hogy “Uploading 202 items (56 MB of 58.8 MB)”, viszont latszolag nem dolgozik, reboot utan is ezt irja, es szemre, semmi sem hianyzik :D. Szemre == sehol nincs felho ikon. brctl commandal nezheto log, de hiaba raktam fel a debug profilt (Profiles and Logs - Bug Reporting - Apple Developer), lovesem sincs, hogy mikrol gondolja ugy, hogy azt, fel kellene tolteni.

Egyebkent, letoltve le van mindened? Nalam nincs bekapcsolva a tarhely optimalizalas, igy felho ikont, csak ott szoktam latni, amit meg eppen tolt felfele, majd eltunik. Ha valami file nincs feltoltve, akkor a szulo foldere is felhos es annak is a foldere, tehat relative “gyorsan” meg lehet keresni, hogy mi lehet az, ami nincs feltoltve.

Nálam szinte semmi sincs letöltve. Ritkán mentek az iCloud drive-ra. Ettől függetlenül a fotókon kívül, tehát csak dokumentum van feltöltve vagy 60 GBnyi. Szóval nálam majdnem minden mappa felhős ikonnal rendelkezik. És rengeteg almappának van almappája több mélységben. Szinte lehetetlenség lenne megtalálni mit akar szinkronizálni és mit nem.
Szerintem nem érdemes foglalkozni vele többet, nem ér annyit. Csak akkor zavaró, hogy kiírja, hogy szinkronizál, amikor rákattintok az iCloud mappára. Bár most épp azért vettem észre, mert kiírta frissítés után, hogy a TM nem megy le, mert nem fejeződött be az iCloud sync. De azóta már a TM is lement, szóval nem érdekes annyira, hogy időt pocsékoljunk rá. :slight_smile:
Köszi azért az ötleteket!

Skacok! Mostanában egyre gyakrabban műveli velem ezt az icloud. Sok éve szinkronizálom a gépe(i)men lévő fájlokat icloudon keresztül, bár újabban csak egy gépet.

néhány hónapja műveli velem ez a mocsok, hogy letörli a gépemről a fájlokat / illetve komplett könyvtárakat - amik, az icloudban megvannak. tehát tegnap még elértem, ma meg már csak ha újra letöltöm… és persze előfordul, hogy akkor kellene a fájl, amikor épp nincs net, vagy csak kurvalassú.

Azt nem irod, de ugye nincs bekapcsolva, hogy torolgesse le nyugodtan a tartalmat, illetve van eleg helyed? Nincs tele a disk?

1 kedvelés

2 terrás a családi tárhely, kb 300-450 gigát használunk.

azt hol lehet bekapcsolni/kikapcsolni, hogy törölgesse?

A System Settings / neved / iCloud / Drive, ott van “Optimise Mac Storage”. Viszont, fontos, hogy a gepeden legyen eleg hely, ne az iCloud tarhelyen. Illetve, az is fontos, hogy ne purgeable spacebol legyen eleg, hanem tenyleges hely legyen eleg. Mert ha nincs eleg helyed, akkor optimizalni fogja a tarhelyet.

köszi. nem tudtam, hogy ez be van kapcsolva. csak mostanában csinálja a gép, pedig van elég hely…

Amit szabad helynek latsz, az nem biztos, hogy szabad hely :smiley: ha megnezed pl cmd+i -vel a disket ott irja mennyi az osszes hely es hogy mennyi ebbol a “foglalt, de felszabadithato” (purgeable). Siman lehet, hogy a valos hely keves, csak sok a felszabadithato.

na igen… kérdés, hogy miként értelmezzem a kétféle módon megjelenő adatokat :slight_smile:

image

A WhatSize ezt mutatja:(hol van kb 150GB?)

adalék:

A WhatSize-t nem ismerem, nem tudom, hogy mit mutat. De a Finder, amit kiir, az “igaz”. Ott azt latod, hogy: “elerheto: 209,43 GB (180,07 GB torolheto)”, amit ugy kell ertelmezni, hogy latszolag 209.43 GB ures hely van, de ebbol valojaban 180.07 foglalt, igy a tenyleges, fizikailag ures hely, az 29.36GB. A “torolheto” terulet, az minden olyan cucc lesz, ami megvan a cloudban, tehat a te gepedrol akar el is lehet tavolitani. Ha helyszukeben van az OS es te nem torolgetsz, akkor elkezd ezekbol az eldobhato, cloudban meglevo dolgokbol torolgetni, igy elkerulve azt, hogy feldobja az ablakot, hogy betelt a geped.

sry, akkor sem értem…

van egy 500-as ssd-m, amiből a lemezkezelő szerint van egy 11,72GB-os lemezképem, gondolom, ez a rendszer (újra) telepítéshez kell.

A friss finder alapján elérhető 230GB. hol a többi?

Nem igazan ertem, hogy mit nem ertessz. Van egy 494 gigabyte kapacitasu storage eszkozod. Ezen vannak mas “particiok” is, ezek foglalnak 11.72 GB-t (defaultbol szokott lenni mas “particiokent”, pl a recovery, vagy ha titkositott a disk, akkor a bootloader pl.). Ezen kivul, osszesen 434.34 gigat foglalsz el (ebben benne van a rendszer, az osszes user folderenek foglalasaval, a programok, tehat minden), tenylegesen, fizikailag pedig most eppen 48.32 GB szabad. Ebbol az elfoglalt 434.34 gigabol, 181.99 giga olyan adat, ami tudottan/ismerten megvan mashol is, ezert ezt a rendszer barmikor tudja/tudhatja torolni, ezert a szabad helyhez szamolja.

nemértem, ezért nem tudok érthetően kérdezni :slight_smile:

a Whatsize egy app, ami megmutatja, milyen fájl/könyvtár mekkora helyet foglal

eszerint van 298GB-os foglaltságom és 48,30GB szabad helyem. Miből adódik a különbség?

A finder szerint meg van 230GM szabad (elérhető) - de itt is van valamiért 20GB “hiány”

Szóval mi micsoda a AFS-ben?

Ha az a Whatsize valami hazudik, akkor annak a hibajat miert nem annak a fejlesztojen kered szamon? Nem ismerem azt a cuccot, igy ha szerinted nem ir igazat, akkor azt veluk kellene megbeszelned.

Maradjunk annal, amit a Finder es pl. a Disk Utility mutat. Mibol gondolod, hogy van barmilyen 20GB hianyod? Screenshotold le azokat a szamokat amit latsz es karikazd be, hogy mi szerint gondolod ugy, hogy van 20 GB hianyod.

Szerk: de kerdezhetnem ugy is, hogy mi az elerendo cel? A finder get infoja eleg jol meg tudja mondani, hogy melyik folder mekkora helyet foglal a disken. Ha kulso appot hasznalsz, az siman lehet, hogy nem tud igazat mondani, mert nem a valosagot szamolja. Pl. az Xcode app merete 8 641 474 316 byte, viszont a disken nem foglal 8.64 gigat, hanem csak 3.94-et. Tehat ha rossz programmal nezed ezt, akkor nem biztos, hogy a jo szamot latod. Ugyonigy lehetnek helyek, amihez annak az usernek, amivel a programot futtatod nincs hozzaferese (pl. ahhoz a folderhez sincs, ahol a swapfile van), igy ha ez a szoftver nem keri be a rendszergazda jelszot, nem fogja tudni a foglalt terulethez hozzaszamolni pl. a swapfile vagy a hibernacios file meretet. Ha hasznalsz time machinet, akkor foglalt, de felszabadithato teruletkent lesznek nyilvantartva a periodikusan keszitett snapshotok, amiket akkor is elkeszit a rendszer, ha nem dugod ra vagy nem teszed elerhetove a backup disket.

Szerk2: az Xcode get infoja, de az Xcode eseteben a command line ‘du’ is a megfelelo foglaltsagot mutatja:

most az elérhető (vagy nem elérhető :slight_smile: ) cél, az hogy megértsem, pontosan mit jelentenek a számok.

van egy 500gb-os ssd, aminek kapacitása 494,38. felhasznált: 434GB. leginkább ezt nem értem, hogy mi az, ami ezt lefoglalja? Ugyanis, ha összeadom a mappák méretét, ami ezen az ssd-n látszik, vagy rejtett, az ennél jóval kevesebbet ad ki, konkrétan 293,1GB-ot. Szabad helynek a finder az SSD-n (most épp) 230,39GB-ot ír - amivel viszont már több a kapacitás, mint 500 - kb 20Gb-al. :slight_smile:

szóval a bajom az, hogy nem értem a “fogalmakat”. hozzá kell tenni, hogy mindez azóta van, hogy feltelepítettem az osx 26-ot. előtte mindent “jól” mutatott.

Hat, akkor valamit nem jol figyeltel meg az elmult idoszakban, mert ez a fajta teruletszamitas sajnos macOS Sierra ota velunk van.

Honnan szedted ezt a 293.1-et?

Nezd meg ezt a ketto screenshotodat, amit kuldtel, majd kezdjunk el szamolgatni:

https://almamag.com/uploads/default/original/2X/1/1c40063466a84859bd0f7b088e256cd4801800b7.jpeg
https://almamag.com/uploads/default/original/2X/7/73d547f063a0f41828c4f6d294208c6a52ce6700.jpeg

Nekem, teljes mertekben kiadja a matek:

Teljes kapacitas = Hasznalt + Egyeb kotetek + Tenylegesen szabad

Teljes kapacitas = 494.38 GB
Hasznalt = 434.35 GB
Egyeb kotetek = 11.72 GB
Szamitott Szabad = 230.31 GB
Felszabadithatoan Szabad = 181.99 GB
Tenylegesen Szabad = Szamitott Szabad - Felszabadithatoan szabad, azaz 48.32 GB (ez ki is adja a Disk Utilityben lathato 48.32 GB tenyleges szabadot)

Tehat, ha osszeadjuk:
Tenylegesen Szabad (48.32) + Hasznalt (434.35) + Egyeb kotetek (11.72), akkor 494.39 -et kapunk, ami megfelel a kerekitesi hibakkal a teljes kapacitasodnak (494.38).

[OFF]
Ez az “Optimise Mac Storage” biztos jó valakinek, de szerintem csak problémát okoz a legtöbb felhasználónak, főleg ha már elfogyott a helye :slight_smile:

Első dolgom volt kikapcsolni mikor bevezették.
[ON]

Erre inkabb azt mondanam, hogy attol fugg. Noha 2 TB SSD-van az MBP-ben es jelenleg elferek meg a 2 TB iCloudon, de nem akarnam nem bekapcsolva tartani peldaul a Photosnal az Optimize storageot, mert erre vetek lenne pazarolni a draga, helyi SSD-t. Ugyonakkor, rengeteg filet is tartok az iCloud Driveban, azokat viszont nem akarom, hogy torolgesse, ezert azokra ki van kapcsolva az optimize.

Vagy Tahoe vagy Sequoia vagy az azelotti OS (mar nem emlekszem pontosan) egyebkent baromi sokat javitott az optimizalt storage hasznalhatosagan. A korabbi rendszerekben, ezeket a fileokat, csak a Finder latta (illetve minden macOS desktop app, ami a rendszer load/save ablakait hasznalta). Az ezen kivuli vilag cuccai (pl. Terminalos cuccok, vagy maga a Terminal, vagy az openasource vilagbol portolt appok (pl. GIMP vagy Inkscape vagy stb)) egyszeruen nem lattak ezeket a fileokat. Nyomtal egy “ls”-t terminalban egy ilyen folderen es csak a letoltott fileokat lattad. Most viszont, ezek a torolt, de letezo fileok lathatoak mindenki szamara, ha megprobalod megnyitni oket akkor szepen letolti ezt a rendszer a hatterben. Igy pl. ha desktop gepem lenne, ma mar teljesen normalis opcio lenne, bekapcsolva tartani az optimize tarhely dolgot, mert rendesen, full transzparensen mukodik minden.