iCloud Drive

Valóban árnyaltabb lehet desktop-ok esetén, de pl nálam pont a photos volt az amiért dobtam, hogy nagyobb tier-t használjak icloud-on 200G-nél. Valami családi bulin akartam utazásról diavetítést csinálni és több órán keresztül jöttek lefele a icloud-ból a képek, hogy megcsinálja a diavetítést.

Másnap vettem synology nas-t és helyben tárolom a képeimet, mindig csak annyi van icloud-on is, amíg tart a 200G storage :slight_smile:

De visszatérve az Optimise Storage-ra, nekem is több ismerősnek nem volt tiszta, hogy hogyan is működik és most akkor mennyi helye is van, és azt hiszem ez default-ból be is lett kapcsolva amikor megjelent.

A Photosnal szerintem, pont az a legjobb dolog, ha minden benne van. Nekem kb 1.4TB korul van a Photo Library jelenleg, benne van minden foto/video ami kb az elmult 20-30 evben keszult. Minden beindekszelve, minden keresheto, a feliratok a fotokon, a betagelt lokaciok, az arcok, mindez azonnal es villamgyorsan elerheto a gepemen, a telefonomon es a tabletemen is. Barmikor, megtalalok igy barmit, az arcok felismerese/osszekapcsolasa reven pedig “terrorizalom” a long term ismerosoket, amikor osszedob roluk valami fotovalogatasos memoryt, amiben 25-30 eves kepek is szerepelnek. Kb. ez az a dolog, aminel ha elfogy a cloudos tarhely, pont ezert, gondolkodas nelkul upgradelem a csomagot. Ezen feature nelkul, kb folosleges lenne kepeket kesziteni es eltenni, mert nem jutna eszembe visszanezni ennyi es ilyen regi kepet.

Ezek nagy részét a synology megoldása is tudja :slight_smile: De valóban magával a photos app-al nekem sincs bajom, de jobb érzés (nekem) hogy helyben is meg van minden.

Nem mellesleg mivel apple-nél drágább a storage mint az arany, gazdaságosabb volt (jóval) nas-ra költözni :slight_smile:

Attol, hogy az iCloudban vannak a fotoim, van backupom rola peldaul itt helyben is, a ketto miert zarna ki egymast? Van mar rendes app a Synology vackaihoz? Barmi, ami meg tudja kozeliteni a Maces Photos appot?

Én ezt a gyári app-ot használom: Synology Photos | Synology Inc.

Ami nekem kell azt tudja.

Nem zárná ki, de hogyan van helyi mentésed, ha van olyan képed/videód ami csak a icloud-ban van meg? Ha egyszer csak nincs net, akkor eltudod érni az összes képed?

Ez Electron frameworkos webappnak tunik, ugyhogy ezt nem helyeznem melle a Photosnak (a vallasom tiltja, hogy Electronos appot hasznaljak).

Olyan soha nem volt meg, hogy akkor akartam elerni a kepeimet, amikor nem volt internet. Annyi penzem meg nincs, hogy csak azert vegyek 1.5TB-vel nagyobb tarhelyet a telefonba, macba, ipadba, hogy ott elferjen az osszes jelenlegi kepem es tartalmam (raadasul, mi lesz, ha hirtelen fotozok 300 gigat?), ennel joval olcsobb, ha elofizetek iCloudra.

Az itthoni hazi szerveren van mentes az iCloudban levo tartalmakrol, szerencsere, meg soha nem volt ra szuksegem.

1 kedvelés

Bocs azt nem értem hogy van mentésed arról, ami csak az icloud-ban van?

Persze tudom ez inkább preferencia kérdése, én szeretem ha net nélkül is elérhetők a fontos dolgaim. De valóban nem volt még nekem sem szükség soha erre.

Pont a storage árazás miatt (ami ugye drágább mint az arany :smiley: ) a nas lett a megoldásom. Kb 2 év alatt kifizetném icloud ért azt amibe került a nas.

Electron kapcsán osztom a véleményed, de én főleg böngészőből használom, az ios app csak szinkronizál a telefonon.

Igen, az osszes Apple eszkozon be van kapcsolva az iCloud Photosra az optimizalt tarhely es egy Linuxos gep keszit mentest az osszes iCloud Photosban levo keprol minden nap.

1 kedvelés

Linuxon hogyan tudsz hozzaferni a fotokzhoz?

Köszi, pont ez érdekelne engem is :smiley: Azzal kiegészítve, hogy főleg azt nem értem, ami csak az icloud-on van.

Van erre valami API? Írtál valami egyedi backup megoldást?

Githubon leltem sok eve egy projektet, ami weben keresztul hasznalhato backupra. Miutan ezt megtalaltam, azutan gondoltam egyaltalan arra, hogy a kepeim ott legyenek. Igy vagy ezt, vagy valamelyik forkjat hasznalom: GitHub - icloud-photos-downloader/icloud_photos_downloader: A command-line tool to download photos from iCloud illetve, 2 napja talaltam pont egy rust reimplementaciot, amire lehet at fogok allni: GitHub - rhoopr/icloudpd-rs: A Rust rewrite of icloud-photos-downloader. Single binary, parallel downloads, built to run as a daemon with SQLite state tracking. Eszembe se jutna iCloud Photost hasznalni, ha nem tudhatnam backupolni a tartalmat.

4 kedvelés

lehet, hogy a dühöngőbe kellene beírnom, de inkább ide.

mi a vértalicskába tolt, féllábú retk3s qrv@anyjáért szedi le az osx a gépemről újra az icloudban (is) tárolt adatokat a rendszerfrissítés előtt? tárhelyoptimalizálás NINCS bekapcsolva… tölthetek le újra huszonikszgigát.

mindenközben kidobta a levelezőből az index fájlt, nem működik a keresés…

Mert elfogyott a hely?

nem (220GB szabad). tegnap még minden frankó volt, mikor lecsuktam, ma meg minden csak a felhőben. valszeg a 26.3 frissítés csinálta…

Ez a fizikai szabad hely, vagy a logikai szabad hely? Mert ha a fizikai keves volt, es ez a logikai, akkor ez az abszolut helyes mukodes. Ahogy nyitogatod a fileokat, majd pikk-pakk lehuzza ujra.

(Én azt mondanám: szórakozzon a nénikéjével! :slight_smile: )

fizikailag is van bőven hely…

az, hogy majd lehúzza újra az nem megoldás egy olyan megbeszélésen, ahol épp nincs net és nem érem el azt a fájlt, amit tegnap elértem…

Az a tapasztalatom, hogy ha valaki nem irja le tenylegesen, hogy hogyan ellenorizte a szabad helyet, azaz pl. a disk utility/terminal/stb szerint is van 220G szabadon, ott mindig elo szokott fordulni, hogy a Finderben vagy a Desktopra kirakott ikon alatt nezte meg, hogy mennyi helye van uresen. Ha fogy a tenyleges fizikai hely, akkor mintha lattam volna mar olyan ablakot, hogy bekapcsolta a tarhely optimalizalast (arra mondjuk eddig nem figyeltem fel, hogy ezt pl. kikapcsolja-e ha lett mar eleg hely). Nekem most kevesebb mint 2 GB fizikai szabad helyem van, a Desktopon az ikon pedig, azt irja, hogy 222.61 GB szabad.

Mobil mint AP es arrol osztani a netet?
Ha meg olyan megbeszeles, ahova mobilt tilos bevinni, oda laptopot sem lehet.

még egyszer leírom, bőven van fizikailag is szabad hely. A gondom az, hogy önkényesen letörölte a fájlokat.