Illustrator kerdesek, tippek

Udv, nem akartam a ‘bug’ topikba, es lehet jo ha van egy ilyen is (beszmecen is volt;)

Kerdesem pedig: telepitett free font-ot, hogyan tudom ugy beallitani, hogy pdf-be menteskor azzal mentse?
(az nem tul elegans, ha kesz file akkor az osszes szovegre nyomok egy create outlines-t?!:)
koszi

bármilyen morbid, én ezt teszem kivétel nélkül, ebből nem lehet onnantól hiba, tőlem csak így mehet ki anyag, pláne, ha pl. kínában nyomják…

de hogy válaszoljak konkrétan:

  1. ha sima PDF-et mentesz, akkor az ‘advanced’ fülön kell lennie egy lehetőségnek, hogy a felhasznált fontokak építse bele a fájlba

  2. ha kompozit PDF-et szeretnél, akkor a nyomtatásnál kiválasztod a PS-t, PPD-ként megadod (ha más speciális nincs) az Adobe PDF-et, itt a ‘graphics’ fülön fogsz találni egy lehetőséget (Font), aminél megadhatod, hogy a teljes készletet, vagy csak a felhasználtat mentse el hozzá.

remélem érthető volt és remélem nem írtam hülyeséget, remélem majd valaki rábólint itt, esetleg kiegészíti vagy ír más módszert

1 Like

Koszi, megnezem az altalad irt pciokat (vagy marad a create outline;)

Szerk:
1: nincs opcio, azt jelzi, hogy beepiti, (de nem;S)
2: ppd-t nem tudok megadni

ugy latom marad az outline;)

picit nagyobb lesz a fájl, persze ez sok mindentől függ, de ez a biztos tényleg (ha nincs szükség a felhasználás közbeni szövegkeresésre pl.)

ha nem SOS várjál, hátha sokkal értelmesebb választ kapsz mástól!

Én a biztonság kedvéért a Subset opciót 0%-ra szoktam állítani (vagyis a teljes készletet menti elvileg).

Az outline-nal egy baj lehet: megvastagszanak a betűk. Ez akkor gond, ha nagyon kicsi fokozatot használsz, 3-5 pont körüli betűméretnél már nagyon zavaró tud lenni.

Azzal a bittel nincs gond?

Ha Distilleren keresztül hozod létre (tudom, ez korszerűtlen), biztosan belerakja.

Ok, amit írni akartam, már nem működik, damn. :)

Ja, de esetleg onyx-szel esetleg érdemes törölni az Adobe font cache-t, ill. nekem bizonyos true type fontokkal volt bajom, azokat otf-fé konvertáltam.

Jaj, én eleve úgy gondoltam, hogy ps –> pdf, Distilleren át. Az Illuból Save As-szel mentett PDF iszonyatos méretű szokott lenni, semmi jó tapasztalatom nincs vele (volt egyszer valami nyomdai kín is vele), évek óta nem is csináltam ilyet.

uh koszi sracok, nem gondoltam, hogy ez ennyire durva tema;) eddig csak mentegettem pdfben, altalaban rendben volt (persze a meret nem volt kicsi)
mivel a font egy thin verziojat hasznaltam ebben a konkret doksiban, ezert valoban problemas lehet az outline,
nem sos, majd szoszolok meg vele, meg majd kerdezek,

Eszembe jutott még egy (mivel nem írtad, hogy nyomdába lesz, ha nem kell kifutó, meg vágójelek): simán ráhúzod az .ai, .eps file-t a Preview-ra, és save as, ilyenkor a quartz interpreter végzi a pdf írást, nem az Adobe cucca, hátha.

egy kicsit designosabb cv lesz, semmi komoly;)
ezt meg megprobalom koszi;)

szerk: mivel franciaul vn a cv, igy sajnos mar prewievban megnyitasnal elverzik a dolog, vannak hibas karakterek :S

(hu nem egyszeru ez:))

Nem problémás az, de akár az Acrobat is másképp jeleníti meg ugyanazt az elemet, ha az beépített betűkészlet avagy vektoros elem (élsimítás, miegymás).

Igen, bármilyen pixeles elem esetén (szerintem ASCII85-kódolással tárolja a képet :smiley: ), a megoldás: EPS-t kell menteni (AI nem mindig jó), majd azt kell bedobni Distillerbe (épp tegnap jártam így: 27 megából 1,4 lett).

Ha hibás karakterek vannak, akkor talán a kódlappal lehet probléma. Régi ce fontoknál láttam fura dolgokat, “rendes” utf fontoknál elvileg jónak kéne lennie.

Nem rossz ötlet, bár a folyamat alatti ideiglenes eps is bazinagy lesz.

aaa mar nem hiszem el,
megint ugyanaz a tortenet, ai-bol pdf-be mentes, sima arial font es a vegeredmeny nem ugy nez ki mint a szerkesztoben, mintha ‘stroke’ lenne a fonton holott nincs,
epsbe is mentettem, mar ott sem ugyan ugy nez ki a vegeredmeny, rahuztam az ai filet prewievra onna pdf, de akkor meg elcseszi a meretet es az aranyait (ez most egy nevjegy kartya)

Próbaképp válassz egy másik Arialt. Túl sok van belőle általában a gépen, és hajlamos tőle meghülyülni a fontkezelés. Van a rendszerrel érkező, bármilyen Microsoft-app is telepít egy készletet, továbbá az összes nagyobb fontos cég kiadja a sajátját. Végső esetben cseréld le Helveticára, az Arial amúgy is egy fos.

2 Likes

Nincs véletlenül több fill egymáson, mert akkor szokott zizis lenni a text széle? Ha None-ra állítod a fill-t a color palettán, és még mindig van kitöltése, akkor az lehet probléma (apperance-ban több fill is lehet egy objecten), és ez az illu-ban nem mindig látszik, csak ha pdf-et exportálsz.

Hali, nem tudom csak én vagyok e vele egyedül, de amióta az Adobe bevezette a hatalmas újítását, hogy a grafikus kártya besegít a megjelenítésbe és a műveletekbe, azóta bizonyos bonyolultság felett extrém módon belassul.
Olyannyira, hogy lényegében dolgozni sem lehet vele.
Semmi effekt, semmi szűrő, egyszerüen csak sok objektum van a képrenyőn.
Tud valaki megoldás ez ellen? Vagy rakjam vissza valamelyik régi verziót?

Konkrétan? Melyik változatot használod? Ki lehet-e kapcsolni, vagy állítani valamin? Milyen gép, melyik rendszer?