iMacOs 2011 27" i5 totál kezdő szinten vagyok

Egyébként milyent javasolsz?

a kérdés mire kell? igazából ár/érték arányban és ha nem játékra kell akkor philips 27" 4K

Igen, annyi a felbontasa. De, ha pl megnezed a 27"-es iMaceden a menusav magassagat, az kb 5 - 5.5mm korul lehet. Ha ezt a monitort nativ modban, azaz 3840x2160-ban hasznalod, akkor a menusav csak 3.7mm magas lesz (olvashatatlanul kicsi). Ha viszont atkapcsolod retina modba, akkor viszont tul nagy, kb. 7.5mm. Tehat, kenytelen vagy skalazast alkalmazni. Van/lesz erre lehetoseg, mert be tudod loni 5k skalazott felbontasra, ahol visszakapod az 5.5mm magas (tokeletes meretu) menusavot. Ha nem egy Inteles Mini-rol lenne ott szo, az integralt Intel GPU-val, hanem egy M1 vagy M2 minirol, akkor azt mondanam, hogy ez egy koltseghatekony, jo kijelzo lesz a szamodra. Ha olyan munkat vegeznel rajta, ahol szamit a skalazas, akkor eleve ki sem nezted volna ezt a monitort, mert tudnad, hogy pixelvadaszoknak vagy nem kell skalazott monitor (2024 van, nem kene olyat venni), vagy tokeletes 2x-es skalazott kell. Viszont az Intel GPU-ja nem a legerosebb, igy (szerintem) zavarni fog a skalazassal elvesztett teljesitmeny. Tehat, ezt a monitort csak ugy vedd meg, hogy legyen lehetoseged elallni a vasarlastol, es probalj ki minnel tobb dolgot a gepen mikozben ra van dugva. Peldaul, megfelelo-e az ablakok mozgatasi sebessege amikor egerrel rangatod, ha a “szokasos” mennyisegu ablakod nyitva van rajta.

Szerintem nem lesz akkora (7,5 mm) , nálam a 24"-oson (4k retina) 6 mm körüli, 27"-oson 7 mm alatt maradna, én szívesen le is cserélném a 24-est 27-esre.
Jó lesz a 27" 4k retina-módban, ha több pixel kellett volna, akkor 30" 2560x1440… (vagy egy 30"-os Apple Cinema Display :slight_smile: )

Nalad, ha kiszamolom, akkor 6.64mm.

Direkt lemeregettem ezt tegnap, a menubar magassaga Big Sur ota 24px (retinaban 48), elotte Yosemiten 22 (retina 44), azelott pedig 10.8-at neztem, ott 21 (retina 42).

A te monitorod 3840x2160, 24" mellett az azt jelenti, hogy sqrt(3840^2+2160^2) / 24, azaz 183.57 DPI, azaz, ha ezt atszamoljuk mm-be (/25.4 ugye), akkor 7.2273 pixel jut egy mm-re. Mivel retina menusavrol beszelunk Big Sur alatt, azaz 48 px-rol, igy ki is jon, hogy 48/7.2273 == 6.64 mm.

Ugyonigy szamoltam tegnap is, csak arra nem emlekszem most, hogy melyik menusavval. Szerintem, a Yosemitessel, mert az iMacen High Sierra van. Nalad a Big Suros merettel szamoltam.

Szoval de, akkora lesz :). Akkor nem lesz akkora ha skalazik, de en probaltam a 2018-as MacBook Pro-n 4k-ra skalazott 5k felbontast hasznalni Intel GPU-val, visszament a monitor a boltba. A nativ 5k sokkal jobban ment a gepnek, de az a monitor draga. Ezek az “elb*szt” DPI-vel rendelkezo monitorok Windowshoz vannak, mert a Windowsnal a standard DPI 96, mig macOS -nal 110, A te monitorod retina 183 DPI-je pedig, kozelebb van a Windows idealsi 96 DPI-jehez (hiszen a te monitorod “standard” DPI-je 183/2, azaz 92), mint a macOS 110-ehez. Ezert lesz ezen a monitoron minden macOS GUI elem jelentosen nagyobb, mint az eredetileg tervezve van.

A 30"-as minitor nem 2560x1440, hanem 2560x1600 :slight_smile: 30"-on a 2560x1600 az kb ugyonolyan meretu kepet eredmenyez szelessegre, mint 27"-en a 2560x1440. Azert lett a 30"-as Cinema utan 27"-es, mert levagtak a magassagabol, hogy 16:9 legyen, viszont minden mas, tehat a DPI es a kep szelessege az valtozatlan maradt.

Szerk: 110 DPI-vel, 4.33 px jut 1 mm-re, igy ott egy Big Sur menubar merete 5.54 mm, es erre van ez az objektum tervezve. Ezt hozza az osszes iMac kb az elmult 10 evben menubar magassagnak, beleertve az aktualis 24"-es gepet is.

Köszönöm a kimerítő-alapos elemzést(sajnos ennyire én nem értek hozzá), de természetesen megfogadom a tanácsodat Czo.
Ne játékra kell. Hallottam már olyant, hogy valakinek vettek egy nagyobb monitort, de a számítógép nem volt alkalmas a használatára.
Szóval philips 27" 4K ? Hol nézzem meg?

Stimmt, valóban annyi.
Én nem érzem nagynak a GUI-t, sőt: még egy pici beleférne.
A második monitorom egy ősrégi 16:10-es (nem Apple CD), jól jön az a 120 pixel.

Nézegetem a philips 27" 4K-kat, de nincs benne kamera, és hangszóró, pedig az kellene.

Csak a hasára ütött (?), de a Philips monitorok általában jók és nem drágák.

En extreme nagy felbontast hasznalok a notchtalanitott MBP-n, de ezt sokkal kozelebbrol nezem, mint egy 27"-es monitort. Igy itt teljese njo, a 4mm koruli menubar magassag.

Igen, ez lényeges különbség (a használatban).

https://www.alza.hu/kod/WC118g2a
Mevettem

Ez jó, a hub különösen, majd számolj be, elég nagy-e a GUI?

Ez nem 4k-s, hanem 1440p, ez ugyonaz a kijelzomeret (27") es felbontas (2560x1440), mint 2009 ota, a 27"-es iMacek.

Ez volt a cél.
De ebben van kamera és hangszóró is. A WathsApp és hasonlók miatt az fontos volt.

High Sierra lesz az, az az utolsó target display-t támogató Mac OS.

Vannak metalos kártyák, melyekhez van ilyen patch is. Az én 2011-esemen az egyik ssd-n fut egy Monterey, egy kisebben pedig a TD módhoz egy High Sierra, remekül működik a TD. Ez csak ilyen kis kiegészítés, van ilyen is. Mindent összevetve monitornak egy 2009-es 27"-os sokkal rugalmasabban használható a sima mini displayport csatlakozás miatt, arra azt köt az ember, amit csak akar.

Igen, en is ezt irtam, az iMacnak High Sierrat maximum, a tuloldali gepnek, ami a Minije, ott pedig 10.15, azaz Catalina a maximum.

Jól számolom, hogy az „ideális” 220 ppi 20"-nál érkezik?

Ez ugye elegge felbontas fuggo. Az iMac-ek felbontasa azert volt olyan, amilyen. 24" meretben 4.5k, 20.5 meretben 4k, 27" meretben 5k, es tartva ugyonezt a PPI-t, 32" meretben 6k.

Szerk: ezert jo pl egy 42"-es, jo minosegu 4k TV nem retina monitornak nativ 4k-ban, mert ugy meg a 110 PPI kozeleben vagy.