iMacOs 2011 27" i5 totál kezdő szinten vagyok

Az Apple a 2011-es iMacen nem tamogatja a Windows 10-et. Ha elkeszited a Boot Camp csomaggal a particiot, majd kezzel ujrainditod a gepet es kezzel bootolsz ra a belso, gyari DVD driveba tett lemezre, akkor fel fogod tudni rakni (akar a 10-et is, nem csak a 8-as, vagy 7-es verziot). Az elkeszitett Boot Campes drivercsomag sem fog felmenni egyben, de kezzel fel lehet belole mazsolazni a driverek nagy reszet. A driverek masik resze pedig, beszerezheto az eredeti gyartotol. Ha pl, jol emlekszem, akkor a Radeon HD6970-nek pl moddolni kellet kezzel a driveret, mert a gyari telepitoje azt mondta, hogy nem talal megfelelo videokartyat a gepben.

Ha kicsereled a videokartyat egy megfelelore, akkor menni fognak rendben, GUI akadozas nelkul az ujabb rendszerek is.

1 kedvelés

Köszi kedves Czo!
Ennyit nem ér a buli.
Tja

Igen! 21.5/2011 imac

Köszi! Tavasszal veszek egy M2-es Mac Minit, ez jó tanulni az alapokat adni. Aztán eladom a régi gépet!

Összefoglalva: az Apple-nek nagyon maga felé hajlik a keze. Jé!

Ezt, mibol szurted le? :smiley:

Évek óta lappangott bennem!
(És egy kicsit késő is volt már „tegnap”)

APPLE Mac Mini / 2018 / i5 - 3.0 GHz- 6 magos CPU , 16 GB RAM , 256 GB SSD.

Nincs megadva

A meglévő hibátlan 2011-es kiadású iMAC-hez szeretném használni, úgy, hogy az iMAC külső kijelzőként funkcionálna, ez lehetséges?
Hogyan kell összekötni őket?
A gépen macOS High Sierra fut. Verzió:10.13.6 (intel proci)
Ha ez megoldható akkor érdekelne.

Amig az iMacen 10.13 vagy regebbi van, illetve, amig a 2018-as Mac Miniden Catalina vagy regebbi rendszer van, addig ha veszel egy Thunderbolt 3 - Thunderbolt 2 atalakitot, illetve egy Thunderbolt 2-es vagy Thunderbolt 1-es adatkabelt, akkor ezeket osszedugva, majd osszekotve vele a ketto gepet mukodni fog. Aktivalni az iMac billzeten megnyomott Cmd+F2-vel tudod (deaktivalni is).

Nekem 10.14-re frissitett MacBook Proval nem ment mar boot kozbeni kijelzonek ez, tehat csak akkor adott kepet az iMac, ha a rakotott MBP mar bebootolt, es be is jelentkeztem rajta. 2018-as volt az MBP is. A Big Sur erkeztevel pedig megallt a funkcio, igy az iMac itt be is fejezte a palyafutasat. Ha az iMacban nem Apple GPU van (tehat ki lett mar cserelve, Metal kompatibilisre), akkor sem mukodik a funkcio.

Köszönöm. Megpróbálom. A target Display Mode programhoz mit szólsz?

A “Target Display Mode” -ba kell kapcsolnod az iMacet, ezt tudod megtenni a CMD+F2 kombinacioval. Nem kell telepiteni semmit, alapbol tudja az iMac.

Köszi kedves Czo!
De had kérdezzek még ezzel kapcsolatban.
Ha összekötöm a 2011-es iMAC-al akkor látni fogom az iMAC meghajtóit,-hozzáférek, vagy csak a mini-t ?

Attol fugg. Ha kozos halozaton vannak (akar WiFi, akar Ethernet), akkor ha csinalsz megosztast, hasznalhatod az iMacet tarteruletnek is. De a kabelen csak es kizarolag a kep fog atmenni, az iMac kijelzoje monitor lesz, az iMac tobbi reszenek semmi koze nem lesz a Minihez. Megeri emiatt egyebkent downgradelni az oprendszert a Minin? A minire siman mehetne macOS 15, nem hiszem, hogy emiatt megeri 4-5 evvel korabbi szoftvert visszarakni.

Állítólag:Szép állapotban van és jól működik. Frissen telepített macOS Sequoia op.rendszer van rajta, ezért is gondoltam erre.

A macOS Sequoia az a macOS 15, most jelent meg. macOS Catalina, azaz 10.15 az utolso olyan verzio, amivel Thunderboltos iMacet tudsz Target Display Mode-ban hasznalni, az pedig 2019-ben jelent meg. Szerintem, nem eri meg emiatt downgradelni a Mini-t egy sokkal regebbi, mar biztonsagi tamogast sem kapo rendszerre.

Hát… akkor most mit tennél? Vehetek egy új monitort?

Vagy veszel egy monitort igen, vagy monitort csinalsz belole. Olcsobban tudsz venni ebayrol iMac konverzios kitet, mint egy uj 1440p 27"-es monitort. Szetszeded, megnezed, hogy milyen LCD van neked benne, rendelsz egy annak megfelelo kitet (pl. innen: HDMI+VGA LCD Controller Board edp Monitor Kit for imac 27" 2K A1312 LM270WQ1 | eBay), majd kihajitod belole az ocska Mac-et es atepited. Egy GPU hibas 2011-esnek lett “ez a veszte”. Sott, mivel sokszor lehet mar talalni 200-250k kornyeken 27"-es retina iMacet, igy ezzel a modszerrel lehet a legolcsobban 5k-s monitort beujitani.

Kösz az ötletet. De tudod ez a gép-mint leírtam-annak tökéletes amire való, és még a feleségemnek adtam mikor vettem a 2017-es iMAC-ot.
Ezt nem szabad szétszedni és monitort faragni belőle.
Akkor inkább kinéztem egy LG27 UN880P-B/27" ULTRA Fine Ergo 4K UHD HDR IPS Monitort 109.000.- Ft ért, ha már “beszaladtam az erdőbe”

Ez nem a legidealisabb monitor. Nezd meg az iMacen, milyen erzes hasznalni, ha 2560x1440 helyett, 1920x1080-ra kapcsolod, mert a 27"-es 4k monitor amit kineztel az egy 1080p fullHD monitor, csak “retina” modban. Lehet skalazni egyebkent, tehat fogsz tudni 5k felbontast beallitani, ami kell a 27"-hez, viszont ennek az 4k-ra skalazasa meg fogja enni a GPU-t. Ide inkabb, 20-24" meretu 4k monitort, vagy 27" meretu 5k (esetleg 1440p) monitort erdemes venni. Illetve, 40-48" meretben 4k-t, mert az pedig, nem retina modban lesz megfelelo.

Bjangoek ertekeztek errol a multban:

Itt azt írják, hogy 3840x2160 a felbontása és van hangszórója is.