iMovie

Gondolkodtam rajta, hogy inkább a dühöngőbe kellene ezt írni, de azért várom a megoldást, hátha van valakinek valami ötlete.

Szóval van ez a nagyszerű ingyenes program. Amivel … sem lehet kezdeni. Még alap dolgokat sem lehet vele megoldani. Pontosabban nagyon-nagyon alap dolgokat, tehát ha valaki kicsit többet akar vele kezdeni, mint amit a nagyi ki tud hozni belőle, akkor már el lehet felejteni. Tudom, ezt többször megfogadtam, hogy nem csinálok vele semmit sem, mert egyáltalán nem lehet vele csinálni semmi kicsit is komolyabb dolgot.
Szóval a lényeg, hogy jelenleg nem tudok más szoftvert feltenni a gépemre hely hiánya miatt (az meg a nagyszerű Photos és az iCloud szinkronizálásának köszönhető, de az már nagyon más téma lenne).

Tehát amit szeretnék az tök egyszerű: van három családi videó, ami iPhone-nal készült álló nézetben. A keresztlányom szaval rajta, tehát ideálisabb volt álló helyzetben felvenni. Ebből szerettem volna egy videót összevágni és össz-vissz annyit szerettem volna, hogy betenni mögé egy hátteret. Mert természetesen nem lehet kiexportálni eredeti méretben, tehát a végeredmény egy fekete háttér előtt lévő középen megjelenő videó lesz.

Az első felháborodásom akkor volt, amikor elkezdtem nézelődni a backgrouns-ok között és duplán rákattintottam az egyikre, hogy nézzük meg azzal. Erre betette a hátteret az egész videó sáv felé. De mondom háttérről van szó, mégis felülre tette be. Szenvedtem vele öt percet, mire sikerült a három videó alá betenni a hátteret.
Na itt jön a második felháborodásom: egyáltalán nem tudok a három videósáv közé transitiont berakni. Csak és kizárólag a háttérre enged transition-t rátenni.
Próbáltam úgy is, hogy szétvágtam a hátteret és megpróbáltam úgy kialakítani:

De így is csak a háttérre teszi hozzá és a felső két videót meg összeolvasztja.
Szóval miként lehetne ezt megoldani iMovie-ban?

(ja és még egy felháborodás a végére: az iMovie totál megakasztja a gépemet. Amikor fut, akad a gépem rendesen. Pedig csak a háttér van rajta és azon három fél perces videó. Semmi extra. Mégis totál megakasztja a gépemet… röhej amit az Apple művel a szoftverekkel)

Régebbi iMovie-val meg tudod próbálni?

Az már nagyon régen nincs meg :)

Viszont mégis telepítettem egy szoftvert:
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve

Letölthető ingyenes változata, amivel tökéletesen meg tudtam csinálni amit szerettem volna. Ez egy igen jó ingyenes videó vágó program. És nem foglal sok helyet.
(amúgy meg igen jó reklám, hogy a Foo Fighters - Sonic Highway-t ezzel vágták (vagy nem :D))

1 Like

Egyébként meg van az Adobe Creative CC full, szóval ha kellene, akkor tudnék telepíteni komolyabb videóvágó szoftvert. Pontosabban a DaVinci Resolve-val is meg lehet szépen oldani azokat, amiket szeretnék.
Inkább az szomorít el, hogy teljesen használhatatlan szoftvert adnak ki. Ha az áttűnéseket meg lehetne adni bármelyik videó sávra, akkor tökéletes lenne nekem is házi videó vágásra. Csak tudnám egyébként, hogy miért van háttér, ha attól nem lehet használni a szoftvert…

ha van egy iphone 6s-ed akkor még nem biztos hogy profi videós vagy de már 4K-s videóid vannak.
A telefonodban gépedben pedig ha benne van a 4k akkor szimplán pénzkidobás ha nem használod, és gondolj bele 40 év mulva milyen lesz a 4K pont ugy mint ma megnézni egy 20szor átmásolt vhs-t.

Pedig hiba nem a maximum elérhető legjobb minőséget használni.

Egyébként jogos, mert ha alkalmas a készülék 4K-ra, akkor feltehetnék az emberek a kérdést, hogy "miért nem tudom semmivel sem szerkeszteni alapból?"
Amúgy engem pont nem érdekel a legjobb minőség. Nekem még a FullHD is felesleges. Ja, hogy nekem még TV-m sincs :D Vagyis van, de annak a képcsöves tévének a képátló mérete lehet, hogy kisebb, mint a monitoromé :D

lehet ma még nem kell de 5 év mulva? vagy a gyerekednek 20 év múlva?

Hja, újra kellene rögzítenem gyermekeim születését (is)…
Tegye fel a kezét, akinek 4k-s TV-je (monitora) van, a hozzá való tartalommal!

http://forums.androidcentral.com/samsung-galaxy-s5/365425-how-big-would-1-minute-4k-video.html#post3476147

Szerintem még mindig nagyobb gond az, hogy nem jól rögzítenek a kamerák (mármint a telefonokon lévőkről beszélek) sötét vagy kevés fényben. Persze nem azt mondom, hogy sötétben is úgy kellene látszania, mint fényes nappal , hanem ne legyenek szemcsések. Egyébként minőség terén is van még hova fejlődni. Én ezt fontosabbnak érzem, minthogy nagyobb felbontású legyen a film. Vagy lehet az is kell hozzá. Nem tudom.

ennek valahol fizikai korlátjai vannak, egy akkkor érzékelő nem fog ugy látni mint te (persze fog 20 év mulva) de gondolj bele mennyit fejlődött az elmult 6-7 évben a mobil fotozás, valami brutális tempo.

1 éve nem ismerem senkit akinek 4k tv-je volt, most már jó pár ismerőst fel tudok sorolni. 3 év mulva már nem is lehet majd nagyon full hd tv-t venni (csak extra gagyiban).

Egyáltalán milyen TV-t érdemes venni? Én csak és kizárólag olyat vennék, ami buta :D vagy LG. De mégis milyen TV van a piacon, ami 4K-s és ezen kívül semmit sem tud, de azt olcsón és jó minőségben?
Nem akarok sem 3D-t, sem okos TV-t.
És akkor mennyi az árkülönbség egy ugyanolyan minőségű 4K és FullHD tv között. Megéri-e mondjuk nekem, hogy az iPhone6S-sel készült házi 4K videókat megnézzem? Amúgy is valószínű helyhiány miatt nem is rögzítenék 4K-t. Tartalom meg egyelőre kevés van hozzá. Remélem nem akarnak ebbe az irányba elmenni a TV gyártók és csak a pixelek számát fogják növelni, mint a sok hülye telefongyártó…
Na, ezt itt jó megasszondtam :D

Talán ott, Németországban. Mennyi és milyen 4k-s tartalom érhető el ott?
Egyébként igazad lehet, kb. 3 év múlva beáll egyfajta egyensúly, addigra elmúlik az újdonság varázsa, az újgazdag kínaiak és a technológiai sznobok vásárlásai kifulladnak, Náncsi nénit pedig nem érdekli az egész.

Mar netflixen is van 4k tartalom, de mar torrenten is elege sok kezd lenni. Gondolj vissza a fullhdnak is elege sok ido kellett, jon ez csak lassan.

A Netflix nem épp a legjobb példa, és maradjunk a legálisan elérhető tartalmaknál.
Elég “régi” lista, de ennyi: http://www.whats-on-netflix.com/4k-titles-on-netflix/ ? Vagy ma már a duplája?
http://4k.com/movies/

Szóval, nagyrészt az újabb amerikai sorozatokat adják 4k-ban és kell hozzá 25 Mbit/s …

Oke nem akartam felhozni de a pornoipar mar nagyban tolja :D

Amugy viccet felre teve a felkonvertalas se olyan rossz.

De igazabol nekem mindegy lehet itt szembe menni a technologia fejlodesevel cska nem erdemes, ne ertesetek felre en se rohanok 4k-s tv-t venni. De nem nezem idiotak azt aki igen. 32" kornyeken amugy monitornak is jo, vannak feladatok amire megertem, errol fecka tud meselni (ritka alkalmak egyike amikor egyet ertek vele)

Nem azért, de nekem korábban egy 2011-es i5-ös Mac Mini-m volt, benne 1TB 5400 RPM lemezzel. Most a legújabb Macbook Pro-t használom i7, SSD és egyáltalán nem érzem gyorsabbnak a gépet általános feladatok között. Tehát böngészés közben pont ugyanolyan gyorsan töltötte be az oldalakat. A programokat sem érzem úgy, hogy sokkal gyorsabban indítaná. Egyedül az Xcode fordítása és a Simulátorok elindítása/váltása lett sokkal-sokkal gyorsabb.
A 4K filmek olvasásához egyébként nem tudom mekkora sebesség szükséges, de valószínűnek tartom, hogy ha az Apple ajánlja 4K lejátszásnál ezt az opciót, akkor tudnia is kell.
Szóval jó az SSD, de átlag felhasználónak nem biztos, hogy szükséges.

Amúgy jól elkanyarodtunk a témától, lehet ezt a részét a beszélgetésnek egy új topicba kellene tenni… :)

Ellentmondást érzek: ha a mostani MBP nem jóval gyorsabb a régebbi mininél, akkor valami nem stimmel, vagy csak az időbeli távolság torzítja az érzetet.

Viszont ha nem 4k panel van a gepedben lehet akar milyen ssd i7tel. Akkor erdekes lesz vagni a 4k-t :). Amelyik gepben van hdd meg abba utolag lehet ssd rakni, viszont panelt mar nehezen cserelsz.